کانون های فرهنگی و هنری مساجد پیوند دهنده فرهنگ، هنر و دین

خبرگزاری شبستان: شبکه عظیم کانون‌های فرهنگی و هنری مساجد که با عبور از مرز ۲۳ هزار باب در سال ۹۵، یکی از مؤثرترین مراکز فرهنگی نظام اسلامی به شمار می‌رود، از سال ۷۲ رسماً آغاز به فعالیت نموده و تاکنون مأمن صدها هزار نوجوان و جوان بوده است.

خبرگزاری شبستان_ خراسان شمالی؛ متعاقب مأموریتی که شورای عالی انقلاب فرهنگی در تاریخ دوازدهم اسفند ماه سال ٧١ و تحت عنوان مصوبه ٣٠٢ به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در زمینه ارایه طرح‌هایی برای مقابله با تهاجم فرهنگی محول کرد، مقرر شد از باب احیای نقش واقعی فرهنگی و تبلیغی مساجد و استفاده بهینه از امکانات و تأسیسات دستگاه‌های دولتی، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی هیأتی را در راستای هدایت و سازماندهی فعالیت‌های فرهنگی و هنری در مساجد ایجاد کند. این هیأت بعد از شکل‌گیری و فعالیت به ستاد عالی هماهنگی و نظارت بر کانون‌های فرهنگی و هنری مساجد شهرت یافت.

 

شبکه عظیم کانون‌های فرهنگی و هنری مساجد کشور، که با عبور از مرز ۲۳ هزار باب کانون در سال ۹۵، یکی از وسیع‌ترین و مؤثرترین مراکز فرهنگی نظام مقدس جمهوری اسلامی به شمار می‌رود، از سال ١٣٧٢ رسماً آغاز به فعالیت نموده و تاکنون مأمن صدها هزار نوجوان و جوان علاقه‌مند و مستعد بوده است.

 

ستاد عالی هماهنگی و نظارت بر کانون‌های فرهنگی و هنری مساجد کشور با رویکرد تأسیس کانون‌ در تمام مساجد کشور، برنامه‌ریزی‌های خود را انجام داده و به افزایش تأسیس تعداد کانو‌ن‌ها در هر سال اهتمام ویژه‌ای دارد. هر مسجدی در صورت آمادگی تمایل و ارایه درخواست کتبی به دبیرخانه‌های استانی و با ارایه مدارک لازم می‌تواند به این شبکه اجتماعی مذهبی وارد و عضو شود. 

 

با توجه به اهمیت این موضوع؛ در برنامه پنجم توسعه به منظور ارتقای کارکردهای فرهنگی هنری مساجد و برقراری عدالت فرهنگی و ترویج فرهنگ اسلامی و جذب جوانان و نوجوانان به مساجد، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مکلف شد با رعایت موازین اسلامی، ترتیبی اتخاذ کند تا پایان این برنامه حداقل یک چهارم مساجد شهری و روستاهای بالای هزار نفر جمعیت از کانون فرهنگی و هنری برخوردار شوند.

 

در قانون برنامه ششم توسعه هم وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مکلف شده به‌ منظور ارتقای کارکرد فرهنگی و هنری مساجد، برقراری عدالت فرهنگی و ترویج فرهنگ اسلامی و جذب جوانان و نوجوانان به مساجد، با رعایت موازین اسلامی ترتیبی اتخاذ کند تا کلیه مساجد شهری و روستاهای بالای هزار نفر جمعیت از کانون‌های فرهنگی و هنری بر اساس بودجه سنواتی برخوردار شوند.

 

حجت‌الاسلام حمیدرضا ارباب سلیمانی، دبیر ستاد عالی کانون‌های فرهنگی  و هنری مساجد کشور امسال در مراسم بزرگداشت بیست و چهارمین سالگرد راه‌اندازی کانون‌های فرهنگی و هنری مساجد با اشاره به نقش کانون های فرهنگی و هنری مساجد در جذب اقشار مختلف مردم به ویژه نوجوانان و جوانان به این خانه‌های خدا، گفته بود: شورای عالی انقلاب فرهنگی، 24 سال پیش با هدف احیای کارکرد های مساجد و بهره گیری از تمام ظرفیت های بالقوه آن، راه اندازی کانون‌های فرهنگی هنری را در جوار مساجد مصوب کرد.

وی اضافه کرده بود:  اکنون آمار این کانون‌ها، از مرز 23 هزار باب در کشور فراتر رفته این درحالی است که تنها طی چند سال فعالیت دولت یازدهم حدود 7 هزار کانون فرهنگی و هنری مساجد تاسیس شده است.

 

ارباب سلیمانی با اشاره به اعتماد نمایندگان مجلس به حرکت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برای تاسیس کانون‌های فرهنگی و هنری در تمام مساجد شهری و مساجد روستاهای بالای هزار نفر جمعیت در برنامه ششم توسعه، خاطر نشان کرده  این اعتماد و مصوبه اخیر مجلس، تکلیف فعالان و اعضای کانون‌های فرهنگی هنری مساجد را دوچندان می‌کند.

 

حسین فرخنده، دبیر هیئت هماهنگی و نظارت بر کانون های فرهنگی و هنری و مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان شمالی به مناسبت بیست و چهارمین سالروز تأسیس کانون های مساجد اظهارداشت: کانون های فرهنگی و هنری همچون قرارگاه های فرهنگی هستند که می توان با فراغ خاطر برنامه های مختلفی را با توجه به مقتضیات زمان برای مقابله با تهاجم فرهنگی دشمن در آنجا انجام داد.

 

وی با اشاره به رشد مطلوب آمار کمی کانون های فرهنگی و هنری که از 12 باب در سال 84 به 341 باب در حال حاضر رسیده است، اظهارداشت: بر اساس برنامه پنجم توسعه باید در یک چهارم مساجد، کانون راه اندازی می شد که به لطف خدا این برنامه در استان محقق شد و حتی از سهمیه تعیین شده هم جلوتر هستیم.

 

فرخنده به برنامه ششم توسعه هم اشاره کرد و مطلوب این برنامه در حوزه مساجد را راه اندازی کانون فرهنگی و هنری در همه مساجد شهری و در همه روستاهای بالای هزار نفر اعلام کرد و گفت: پیش بینی ما این است که تا پایان برنامه 500 کانون دیگر به آمار کمی کانون ها اضافه شود.

 

دبیر هیئت هماهنگی و نظارت بر کانون های فرهنگی و هنری مساجد خراسان شمالی اظهارداشت: در کنار توسعه کمی، شاهد توسعه کیفی فعالیت ها هم بوده ایم که از آن جمله می توان به برگزاری جشنواره های فرهنگی و هنری، کلاس های آموزشی، طرح چهره به چهره، اضافه شدن تجهیزات کتابخانه ای و دیجیتالی، راه اندازی پنج مرکز دیجیتال در کانون ها و طرح های پژوهشی اشاره کرد.

وی با بیان اینکه افزایش سطح کیفی برنامه ها، درجه بندی و سطح بندی و توانمند سازی اعضای کانون ها در دستور کار قرار دارد، اظهارداشت: جذب نخبگان به فعالیت های فرهنگی و هنری کانون ها از دیگر نیازهایی است که با برنامه ریزی اصولی برای سال آینده هدف گذاری شده است.  

 

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان شمالی ادامه داد: در حال حاضر 500 مسجد، مجری طرح تلاوت نور بوده و همچنین 25 خانه نور در مساجد استان فعال است.

 

وی از جمله اقدامات متمایز امسال به مناسبت بیست و چهارمین سالروز تاسیس کانون های مساجد را برگزاری گردهمایی مدیران کانون های مساجد در همه شهرستان ها و با هدف تجلیل از فعالان مسجد ذکر کرد و گفت: برپایی نمایشگاه دستاوردهای کانون، کارگاه های آموزشی، گردهمایی منطقه ای خواهران، کارگاه های مشورتی بانوان و نشست های تخصصی از جمله  دیگر برنامه هایی ست که در مرکز استان و شهرستان ها اجرایی می شود.

 

هاشم شیرازیان، مسئول دبیرخانه کانون های فرهنگی و هنری مساجد خراسان شمالی هم به مناسبت بیست و چهارمین سالروز تأسیس کانون های مساجد از فعالیت 341  کانون فرهنگی و هنری در مساجد شهری و روستایی خبر داد و گفت: با توجه به اینکه طبق برنامه پنجم توسعه باید در یک چهارم مساجد کانون راه اندازی می شد، استان ما 25 درصد از سهمیه مشخص شده در برنامه پنجم توسعه جلوتر است.

 

وی، فعالیت کانون های فرهنگی و هنری در دانشگاه ها، مصلاها، اجرای طرح سطح بندی کانون ها، افزایش کتابخانه ها، ساماندهی خانه های نور و اجرای طرح پیوند «مسجد، مدرسه و منزل» را از جمله برنامه های اجرایی دبیرخانه کانون های مساجد اعلام کرد.

 

شیرازیان با اشاره به اینکه اجرای طرح سطح بندی کانون ها امسال کلید زده شد، گفت: 25 درصد کانون ها درجه یک، 50 درصد درجه دو و 25 درصد آن درجه سه است که اعتبارات اختصاص یافته به آنها بر اساس سطح و درجه کانون ها تعیین می شود.

مسئول دبیرخانه کانون های فرهنگی و هنری مساجد خراسان شمالی اظهارداشت: سرانه سالانه کانون ها با توجه به درجه آن مبلغ یک میلیون و 100 هزار تومان به درجه یک، 700 هزار تومان به درجه دو و 400 هزار تومان به درجه سه اختصاص می یابد.

 

وی با بیان اینکه در ابتدای راه اندازی هر کانون تجهیزات کتابخانه ای از جمله میز، قفسه و صندلی به همراه کتاب به کانون ها تعلق می گیرد، افزود: سرانه اولیه راه اندازی کانون ها مبلغ یک میلیون و 100 هزار تومان معین شده که تا مبلغ پنج میلیون تومان قابل افزایش است.

 

شیرازیان همچنین از فعالیت 114 کتابدار و 158 کتابخانه در مساجد استان خبر داد و افزود: 62 کتابخانه باز هم در کانون های فرهنگی و هنری مساجد سطح استان دایر است.

 

وی ساخت دو مستند تلویزیونی سلام بر اسلام و سلام بر حسین، برگزاری جلسات شورای مشورتی بانوان، همایش و نشست های تخصصی، جشنواره قرآنی مدهامتان، جشن زیر سایه خورشید، طرح محله پاک و اردوهای آموزشی و فرهنگی را از دیگر برنامه های شاخص دبیرخانه در سال جاری اعلام کرد.

 

 

کد خبر 615695

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha