به گزارش خبرگزاری شبستان از مازندران، مسجد جامع ساری به عنوان یکی از قدیمی ترین بناهای مازندران حائز اهمیت بوده و از ارزش والایی برخوردار است.
مسجد جامع ساری نخستین مسجد مازندران ونخستین مسجدی است که مسلمانان در این استان حتی سر تا سر کناره جنوبی دریای مازندران بنیاد نهادند و بی تردید قدیمی ترین مسجد مازندران مسجد جامع ساری است.
مسجدجامع ساری به لحاظ دو ویژگی زیارتی و سیاحتی زبانزد خاص و عام بوده و از اهمیت چشگیری برخوردار است.
این بنای تاریخی مربوط به دوره قاجاریه بوده است، همچنین این بنای تاریخی را با تغییر به آتشکده، به ابوالخصیب اولین حاکم عرب در طبرستان نسبت می دهند.
این مسجد سه محراب دارد و سر در ایوان با کاشی های معرق و کتیبه کوفی تزئین شده است و سقف ورودی شمالی دارای تزئینات رسمی بندی و بام بنا تمامی سفالپوش است.
مسجد جامع ساری از بناهای زیبای این شهر است که در مرکز شهر و در مجاورت بازار نرگسیه قرار دارد و به علت اینکه این مسجد در داخل شهر واقع شده موجب استقبال بازدیدکنندگان و نمازگزاران زیادی شده است.
در مورد مسجد جامع ساری یک نکته جالب وجود دارد و آن اینست که اکثر مردم ساری معتقدند این مسجد روی بنای یک آتشکده مربوط به دوران ساسانیان ساخته شده است که بسیاری از جهانگردان خارجی که در دوره های تاریخی مختلف به ساری سفر کرده بودند را به تعجب واداشته است.
تاریخ شکل گیری این بنا به قرون اولیه قمری می رسد که در طول تاریخ، تغییرات و تعمیراتی در آن صورت گرفته است در دوره فتح علی شاه قاجار، میرزامحمدخان سردارلاریجانی بنای مسجد را مرمت کرده و در دوره اخیر، شبستان شمالی مسجد با سازه های فلزی بازسازی شده است.
شبستان های مرمت شده توسط میراث فرهنگی صورت گرفته است که هم اکنون نیز یکی از شبستان ها با کمک مالی خیرین و اهالی محل و کسبه پیرامون مسجد در حال تعمیر است و این نشان دهنده اهمیت و ارزش این بنا از بدو ساخت است.
در این مسجد مراسم های خاص ماه رمضان با همان سبک و سیاق همیشگی و با شکوه برگزار شده که از توجه چشمگیری برخودار است.
مسجد جامع ساری حدود سه هزار سالی قدمت دارد و در بدو امر این مسجد پرستشگاه بوده که در دوره های مختلف و ادیان گوناگون مورد استفاده قرار می گرفت. در سال 144ه.ق این پرستشگاه به مسجد و پرستشگاه الله تبدیل شده که در سراسر جنوب مازندران اولین مسجد بود و شهر ساری نیز در طول سالیان دراز از اطراف این مسجد شکل گرفته و به صورت شهر در آمده است.
ساختمان فعلی مسجد جامع از بناهای دوره قاجاریه است طاق بزرگ و دوشبستان طرفین در زمان شاهزاده محمدقلی میرزا "ملک آرا"پسر فتحعلی شاه والی مازندران ساخته شد بخش دیگر از موقوفات حاج عبدالرسولی امام جماعت مسجد جامع بود که مدرسه علمیه امامیه و یک شبستان وصل به امامیه را به مسجد اضافه کرد.
حاج حیدر علی که واقف و بنیانگذارتکیه آب انبارنو است یک شبستان در شرق مسجد ساخت یکی از شبستان ها را حاج محمد علی صاحب مقتل (واقعه یوم طف)بنا کرد و شبستان دیگر را حاج محمدرضا پدرخانم مقدس و یک شبستان هم از ساخته مکری هاست(جد اشرف خان مکری)
این مسجد در مناسبت های ویژه برنامه های خاصی راتوسط هیئت امنای مسجد تدوین و برگزار می کند و در روزهای ماه رمضان نماز های یومیه به شکل خاص و شکوه قابل ستایش تشکیل می شود.
نکته قابل توجه در خصوص این مسجد دارا بودن هفت پیشنماز است؛ این مسجد دارای هفت شبستان بوده که هفت روحانی را نیز پذیرا بوده است که این روحانیان در وقت نماز همزمان پیشنماز می شوند و در شبستان های اختصاصی خود به گزاردن نماز می پردازند.
حجت الاسلام مسعود قربانی، رئیس اداره کل اوقاف و امور خیریه ساری در خصوص شرایط خاص مسجد جامع و برپایی نماز جماعت با هفت پیشنماز گفت: مسجد جامع ساری نمایانگرداشتن حق انتخاب برای مردم است.
وی این مسجد را نشانه ای از بها دادن به نمازگزاران معرفی کرد و افزود: با وجود این مسجد مردم پی می برند که هیچ اجبار و تحمیل نظری بر آنها چیره نخواهد شد.
حجت الاسلام ابوالقاسم کاوه، رئیس گسترش فرهنگ نماز، قرآن و عترت اداره کل آموزش پرورش مازندران پیرامون شرایط ویژه مسجد جامع عنوان کرد: اگر این مسجد از یک پیشنماز هم برخوردار باشد مشکلی پیش نمی آید.
وی در ادامه افزود: مسجد جامع ساری مشابه مسجد امام حسن عسگری در قم است ولی با این تفاوت که امامان جماعت با نیم ساعت اختلاف در گزاردن نماز پیشنماز شده و این شرایط شامل حال افرادی که از وقت نماز اصلی عقب مانده اند، نیز می شود.
حسین اسلامی، مسئول ساری شناسی نیز اظهار کرد: شهرستان ساری دارای شگفتی های بسیاری است و این شهر تنها شهری است که چنین مسجدی با شرایط خاص را در کشور دارد.
این مسجد دارای یک خادم خدمتگزار است و بنا به مرمت و بازسازی نیازدارد که به لطف مردم، کسبه و میراث فرهنگی دردست انجام است.
به امید آنکه تمامی مساجد ساری از داشتن امام جماعت و پیشنماز بی نیازگردند و بسیاری از مسجدها که به دلیل نداشتن پیشنماز مدتها بسته مانده است به زودی به روی عاشقان این مکان مقدس گشوده شود.
پایان پیام/
نظر شما