به گزارش خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان، سناریوهای آمریکا برای دوری مسکو از تهران، صادرات ۲ برابری نفت ایران بعد از برجام، تبدیل منطقه به پایتخت انرژی جهان، نفوذ منطقه ای ایران تهدیدی برای کشورها نیست برخی از سرتیترهای اخبار سیاست خارجی در هفته گذشته بود. ادامه اخبار و رویدادهای این حوزه را در گزارش زیر بخوانید:
سناریوهای آمریکا برای دوری مسکو از تهران
الگوی همکاری سیاسی و دفاعی جمهوری اسلامی ایران و روسیه در منطقه به منظور مبارزه با تروریسم چنان موفقیت آمیز بوده که این روزها طرفداران آشوب در منطقه تلاش می کنند تهران و روسیه را از یکدیگر دور کنند.
بنابراین گزارش، روزنامه واشنگتن پست نوشت در صورتی که رییس جمهور روسیه به کمک همتای آمریکایی خود نیاز دارد، باید ایران و دولت قانونی سوریه را کنار بگذارد.
طبق ترجمه باشگاه خبرنگاران جوان، روزنامه واشنگتن پست با بررسی نقش روسیه در بحران سوریه نوشت: اگر ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه می خواهد آمریکا به او در حل بحران سوریه کمک کند به گونه ای که مصالح مسکو حفظ شود، باید دست از حمایت از ایران و نظام سوریه بردارد.
واشنگتن پست افزود: ولادیمیر پوتین که بسیار اصرار می کند آماده دست برداشتن از حمایت هایش از بشار اسد است در حال حاضر برای هماهنگی با ترکیه درباره روند صلح جدیدی در سوریه تلاش می کند و در این زمینه امریکا را مستثنی کرده است. اما این عملیات متوقف شده است تا موضع دولت جدید واشنگتن مشخص شود.
این روزنامه امریکایی در پایان خاطرنشان کرد در صورتی که پوتین نیاز به کمک ترامپ برای حل بحران سوریه و حفظ منافع روسیه در آن کشور دارد باید ایران را کنار بگذارد و به حمایت از نظام سوریه پایان دهد.
این در حالی است که خانم ماریا زاخارووا سخنگوی وزارت خارجه روسیه در نشست هفتگی با خبرنگاران گفت: روابط تهران و مسکو ریشه دار، گسترده و تزلزل ناپذیر است و اکنون نیز در بهترین شرایط قرار دارد.
طبق ترجمه ایرنا، سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه روز پنجشنبه ضمن اشاره به پانصد و شانزدهمین سال روابط دو کشور، در جمع دهها خبرنگار داخلی و خارجی با اختصاص بیش از 20 دقیقه از وقت خود به روابط تهران و مسکو، مناسبات ایران و روسیه را مستحکم خواند.
وی گفت: ایران و روسیه به عنوان دو کشور مهم منطقه از پشتوانه روابط قوی و ارزشمندی برخوردارند که از قرن شانزدهم میلادی در زمینه های مختلف برقرار کرده اند و ادامه داده اند.
مقام روسی همچنین با اشاره به پیشینه به رسمیت شناختن متقابل ایران و روسیه (شوروی) از مه 1920، روند روابط را همیشه رو به گسترش خواند.
صادرات ۲ برابری نفت ایران بعد از برجام
با اجرای برجام بازارهای بین المللی بر روی نفت جمهوری اسلامی گشوده شد و تحریم ها از میان برداشته شد و نوبت به افزایش صادرات رسید.
بنابراین گزارش در آخرین آمار از میزان صادرات نفت ایران طبق ترجمه ایرنا، موسسه تحقیقاتی انگلیسی «وسلز ولیو» در حوزه کشتیرانی، در تازه ترین گزارش خود عنوان کرد که به دنبال لغو تحریم های بین المللی علیه ایران در اوایل سال 2016 میلادی، میزان صادرات نفتی ایران 2 برابر شده است.
«وسلز ولیو» در این گزارش که روز جمعه منتشر شد، عنوان کرد کشورهای چین، ژاپن و کره جنوبی طی پنج سال گذشته به ترتیب بیشترین میزان خرید نفت را از ایران داشته اند.
این گزارش می افزاید، ایران در سال گذشته میلادی بالغ بر 105 محموله نفتی به چین، 85 محموله به هند و 58 محموله به امارات متحده عربی حمل کرده است.
گزارش یاد شده افزود: در این میان فرانسه، ایتالیا، یونان و اسپانیا نیز با ظهور بازارهای جدید برای نفت ایران به صف خریداران محصولات نفتی ایران پیوسته اند.
بنا بر گزارش «وسلز ولیو» در سال گذشته میلادی، 21 محموله نفتی به فرانسه، 15 محموله ایتالیا، 14 محموله به یونان و 13 محموله به اسپانیا حمل شده است.
به گزارش شبستان، پیش از این نیز خبرگزاری رویترز انگلیس اعلام کرد: واردات نفت خام چهار مشتری اصلی ایران از این کشور در ژانویه (دی-بهمن) گذشته، نسبت به ژانویه ۲۰۱۶ ۷۰ درصد افزایش یافت.
رویترز بر اساس آمارهای دولتی و اطلاعات به دست آمده از ردیابی کشتی ها اعلام کرد چین، هند، کره جنوبی و ژاپن در ماه ژانویه روی هم یک میلیون و ۶۴۰ هزار بشکه نفت از ایران وارد کردند که ۶۷٫۶ درصد نسبت به مدت مشابه پارسال رشد کرد.
عراقچی عازم «اندونزی» شد
سید عباس عراقچی معاون وزیر امور خارجه کشورمان، به منظور شرکت در نشست وزرای خارجه اتحادیه همکاری های منطقه ای حاشیه اقیانوس هند (آیورا) عازم جاکارتا پایتخت اندونزی شد.
رئیس مجلس سریلانکا با وزیر خارجه کشورمان دیدار و گفتگو کرد
کارو جایا سورا رئیس مجلس سریلانکا که در تهران به سر می برد، بعداز ظهر امروز با محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان دیدار و گفتگو کرد.
در این دیدار، وزیر امور خارجه کشورمان با اشاره به سابقه دیرینه مناسبات دوستانه جمهوری اسلامی ایران و سریلانکا بر توسعه مناسبات دو کشور در ابعاد سیاسی، پارلمانی و اقتصادی تاکید کرد و اظهار داشت: شرکت های خصوصی ایرانی علاقمند به افزایش مبادلات تجاری با سریلانکا می باشند و شرکت های ایرانی نیز آمادگی دارند در بخش های فنی و مهندسی سریلانکا سرمایه گذاری نمایند.
در این دیدار کارو جایا سورا ضمن ابراز خرسندی از حضور در ایران گفت: سریلانکا علاقمند است در تمام زمینه ها روابط خود را با جمهوری اسلامی ایران گسترش دهد. وی افزود: با رفع تحریم ها زمینه برای توسعه بیش از پیش روابط فراهم شده است.
طرفین همچنین در خصوص تبادل تکنولوژی، صادرات نفت ایران به سریلانکا، همکاری های کشاورزی، تبادل هیات در سطوح مختلف و همکاری در مجامع بین المللی گفتگو و تبادل نظر کردند.
تبدیل منطقه به پایتخت انرژی جهان با همکاری کشورهای مشترک المنافع
به مناسبت بیست و پنجمین سالگرد استقلال کشورهای مشترک المنافع، سفرای این کشورها در تهران با وزیر امور خارجه کشورمان دیدار کردند.
ظریف در این دیدار با تبریک بیست و پنجمین سالگرد استقلال این کشورها، تشکیل کشورهای جدید را یکی از مهمترین تحولات قرن بیستم برشمرد و افزود: برای جمهوری اسلامی ایران همه این کشورها از اهمیت فوق العاده و استراتژیک برخوردار است.
وزیر امور خارجه کشورمان، ثبات و امنیت کشورهای مستقل مشترک المنافع را ثبات و امنیت ایران توصیف کرد و افزود: جمهوری اسلامی ایران از ابتدای استقلال، امکانات خود را در اختیار همه همسایگان و دوستان خود قرار داد تا به ثبات، پیشرفت و امنیت آنها کمک کرده باشد.
وزیر امور خارجه کشورمان با اشاره به همکاریهای مشترک میان کشورهای منطقه در زمینه های انرژی، حمل و نقل، اقتصادی، بازرگانی و امنیتی در طول ۲۵ سال گذشته، افزایش و ارتقاء این همکاریها را به نفع کلیه کشورهای این منطقه خواند.
ظریف همچنین در حوزه همکاریهای انرژی گفت: این همکاریها و ارتقاء و توسعه آن می تواند این منطقه را به یکی از باثبات ترین و قابل توسعه ترین مناطق در آسیا و در واقع به پایتخت انرژی جهان تبدیل کند.
وزیر امور خارجه کشورمان همچنین به نگرانی مشترک در خصوص خطر افراط گرائی و تروریسم در منطقه اشاره کرد و اظهار داشت: افراط و تروریسم مرز نمی شناسد و باید برای مبارزه با آن چاره اندیشی مشترک بعمل آورد.
در این دیدار سفیر ترکمنستان به عنوان مقدم السفراء کشورهای این منطقه ضمن تبریک بیست و پنجمین سالگرد برقراری روابط ایران و کشورهای مشترک المنافع آنرا صفحه جدیدی در روابط و مراودات دو جانبه و موجد فرصت های فراوان توصیف کرد. سفرای کشورهای مشترک المنافع نیز ضمن تقدیر از وزارت امور برای برگزاری این مراسم و یادآوری همکاری های موثر جمهوری اسلامی ایران با کشورهایشان از گسترش هر چه بیشتر روابط با جمهوری اسلامی ایران در تمامی زمینه ها استقبال کردند.
آمریکا در جایگاهی نیست که حقوق بشر در دیگر کشورها را ارزیابی کند
بهرام قاسمی سخنگو و رئیس مرکز دیپلماسی عمومی و رسانه ای وزارت امور خارجه در واکنش به انتشار گزارش سالیانه حقوق بشری وزارت امورخارجه آمریکا که طی آن به موضوع ایران نیز پرداخته است، ضمن محکومیت ادعاهای مطرح شده در این گزارش اظهار داشت: دولت آمریکا بدلیل کارنامه بسیار بد و تیره حقوق بشری خود چه در داخل آن کشور و چه در سطح بین المللی در موقعیتی نیست که بتواند پیرامون وضعیت حقوق بشر در دیگر کشورها اظهارنظر کند.
سخنگوی وزارت امورخارجه با اشاره به اینکه هیچ نهاد و مرجع بین المللی نیز چنین اختیاری را به دولت آمریکا نداده است تا وضعیت و شرایط حقوق بشر در دیگر کشورها را از دیدگاه خود مورد بررسی و ارزیابی قرار دهد، گفت: دولت آمریکا از چنین جایگاه و حقی برخوردار نیست و به هیچ وجه نمی تواند و نباید خود را در جایگاهی تصور کند تا در مورد وضعیت جهانی حقوق بشر بطور یک سویه و کاملا سیاسی به قضاوت بنشیند.
قاسمی با اشاره به اقدامات دولت آمریکا در دیگر نقاط جهان که نه تنها نقض حاکمیت ملی و نقض فاحش حقوق بشر در این کشورهاست گفت: اقدام اخیر آمریکا در راستای ممنوعیت ورود مسلمانان به آمریکا و ایجاد مزاحمت برای خانواده های مسلمان در آن کشور نیز از موارد دیگر نقض حقوق بشر توسط آنان است.
سخنگوی وزارت خارجه درپایان تصریح کرد: اقدام دولت آمریکا در انتشار چنین گزارشاتِ مداخله جویانه ای، بیش از هر چیز، اقدامی برای سرپوش گذاشتن بر مسائل و مشکلات حقوق بشری داخلی این کشور و انحراف افکار جهانیان از حمایت های این کشور از برخی متحدان خود در منطقه است که از کارنامه های سیاه حقوق بشری برخوردارند و جنایات جنگی آنان در تعدادی از کشورهای منطقه امروز بر همگان آشکار شده است.
فرانسه را یک شریک مهم اقتصادی و سیاسی می دانیم
میشل سپن، وزیر اقتصاد فرانسه صبح امروز در محل دفتر مطالعات سیاسی و بین المللی وزارت امور خارجه با محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان دیدار و در خصوص مسائل مورد علاقه گفتگو و تبادل نظر کرد.
در این دیدار، ظریف با اشاره به سفر سال گذشته رئیس جمهور کشورمان به فرانسه و همچنین سفر اخیر وزیر امور خارجه فرانسه به تهران و همزمان برگزاری کمیسیون مشترک اقتصادی بین دو کشور افزود: جمهوری اسلامی ایران بدنبال توسعه روابط با فرانسه است.
وی برگزاری کمیسیون مشترک اقتصادی بین دو کشور را اقدامی قابل توجه در گسترش روابط دو کشور دانست و افزود: اراده مشترک و سیاسی به منظور افزایش روابط همه جانبه دو کشور وجود دارد.
ظریف خاطر نشان کرد: ما فرانسه را به عنوان یک شریک مهم اقتصادی و سیاسی تلقی کرده و شما در این سفر با بازار ایران و نیروی انسانی آن بیشتر آشنا خواهید شد. اقداماتی هم برای سرمایه گذاری مشترک در زمینه تولید اتومبیل صورت گرفته که می تواند گسترش بیشتری یابد.
در ادامه میشل سپن، وزیر اقتصاد فرانسه نیز در این دیدار اظهار داشت: فرانسه و ایران در زمینه روابط اقتصادی خیلی موفق عمل کرده اند. فرانسه جزئی از اتحادیه اروپا و توافق برجام بوده و تلاش های خود را برای موفقیت آن انجام داده است. مقامات سیاسی و شرکت های فرانسوی خواستار استفاده از فرصت ها و ظرفیت ها موجود میان دو کشور هستند.
وی افزود: بسیاری از پروژه های اقتصادی بین دو کشور همچون صنعت هواپیمایی و اتومبیل سازی اجرایی شده و برگزاری کمیسیون مشترک نیز نشان داد که توافقات بین دو کشور به خوبی به پیش می روند و تلاش ما این است که به اتفاق اتحادیه اروپا با ایران همکاری کنیم.
نفوذ منطقه ای ایران تهدیدی برای کشورها نیست
بهرام قاسمی سخنگوی وزارت امور خارجه در خصوص موضوع نفوذ ایران در منطقه و دامن زدن به ایران هراسی با ادعای دخالت ایران در امور کشورهای منطقه اظهار کرد: بدون تردید با تحقق استقلال و رهایی ایران از وابستگی به قدرتهای خارجی، جمهوری اسلامی ایران نظر به سوابق تمدنی و فرهنگی، قدمت تاریخی و دارا بودن امکانات علمی و نیروی انسانی ماهر و نعمتهای فراوان خدادادی توانست در پی فراز و فرودهای بسیار بر توانمندیهای خود در حوزههای مختلف سیاسی، اقتصادی، علمی، فناوری و .. بیافزاید و از جایگاه نوینی در منطقه برخوردار شود.
وی گفت: به طور قطع نمیتوان منکر نفوذ منطقهای ایران بود، این نفوذ تاریخی و فرهنگی و در میان سایر ملل و مسلمانان از دیرباز وجود داشته و کافی است در این راستا به آثار علمی و آراء و دکترین علمای ایران نگاهی افکنده شود. خوب، این زمینه تاریخی و فرهنگی و تمدنی در کنار وجود تاریخ انقلابات و سوابق ظلمستیزیها علیه استبدادگران داخلی و استعماگران خارجی در ایران به ویژه در تاریخ معاصر آن، سبب شد تا بعد از پیروزی انقلاب اسلامی، ایران در قلوب تودههای ستمدیده جایگاه ویژهای پیدا کند.
سخنگوی وزارت امور خارجه تاکید کرد: این نفوذ معنوی، فرهنگی و ذاتی بوده و اکتسابی نیست و نمیتوان آن را با پول، سلاح و تبلیغات بدست آورد و یا جابجا کرد و از میان برداشت وهیچ کشوری اصلا توان از بین بردن چنین نفوذی را ندارد چون خارج از اراده کشورهاست.
قاسمی افزود: خاستگاه چنین نفوذی مبتنی بر تاریخ، تمدن، فرهنگ، زبان، مذهب و مردم است که در قرون متمادی شکل گرفته است. آنچه اهمیت دارد جنس و ماهیت این نفوذ است و به طور قطع این نفوذ با آن چیزی که این روزها در برخی محافل خارجی آگاهانه یا ناآگاهانه و به شکل منفی آن مطرح می شود و برخی کشورهای منطقه از آن سخن میرانند، کاملا متفاوت است.
به گفته رییس مرکز دیپلماسی رسانه ای وزارت امور خارجه، نفوذ جمهوری اسلامی ایران نفوذی سخت افزاری و الزاما مبتنی بر قدرت نظامی نیست . در یک نگاه ساده و با مقایسه میزان هزینهها و دیگر شاخصهای نظامی ایران با دیگر قدرتهای منطقه و جهان، به خوبی میتوان به این حقیقت پی برد.
قاسمی افزود: ضمن اینکه نیروهای نظامی ایران برخلاف سایر کشورهای منطقه، درگیر جنگ نظامی علیه هیچ کشوری در منطقه نبوده و نیست و یا در راستای اهداف سیاسی خود به هیچ کشوری تجاوز نکرده و به خاک هیچ کشوری به چشم طمع نگاه نکرده و یا نیروهای نظامی خود را به هیچ جا گسیل نداشته است.
وی گفت: برعکس به ناچار مجبور شد برای مدت هشت سال در قبال جنگ تحمیلی صدام حسین از سرزمین و کیان و عزت خود دفاع کند و در دفاعی جانانه سرمشق مردم منطقه شود و مقصر کسی نیست جز برخی کشورهای منطقه که هزینه جنگ و تجاوز صدام را تامین کردند. اگر اهداف غلط آنها نتیجه عکس و علیه خود آنان داشته، این موضوعی قابل بررسی برای خود آنان است.
سخنگوی وزارت امور خارجه تاکید کرد: نفوذ جمهوری اسلامی در منطقه با رعایت و احترام به حاکمیت و استقلال کشورها و مداخله نکردن در امور دیگران، نفوذی گفتمانی و مبتنی بر قدرت نرم و آن عبارت است از ارائه الگویی موفق از استقلال سیاسی و پیشرفت و کارآمدی در برابر دیدگان مردم منطقه.
قاسمی افزود: به لحاظ فکری این نفوذ درست مثل نفوذ ارزشهای دمکراسی و لیبرالیستی غرب و در ازمنه پیشین نفوذ سوسیالیسم است.
وی گفت: اگر کسی این اندیشهها را پذیرفت آیا باید این را دخالت فرانسه، انگلیس، آلمان و شوروی در امور داخلی کشورها دانست؟ هر کشوری متاع خود را دارد. مگر عربستان وهابیت و سلفیگری را به همراه پول و اسلحه و القائده و داعش و النصره تبلیغ و پیگیری نمیکند؟ طبیعی است اگر هر کشوری متاع بهتری داشته باشد بطور طبیعی مردم به دنبال آن رفته و مشتاق آن میگردند به ویژه در عصر ارتباطات و جهان کوچک شده که دیگر به مفهوم کلاسیک و سنتی آن مرزی بین کشورها وجود ندارد.
سخنگوی وزارت امور خارجه با اشاره به اینکه این نفوذ جمهوری اسلامی در منطقه دارای سه وجه مکمل است، افزود: وجه اول، فرهنگ دینی با تأکید بر وحدت شیعه و سنی و پرهیز از طایفهگرایی و خواهان ایجاد همبستگی میان مردم ایران و مردم منطقه است.
قاسمی اضافه کرد: وجه دوم، فرهنگ سیاسی و الگوی مردمسالاری دینی است که به عنوان الگویی بومی توانسته است به خوبی دین و سیاست را با هم تلفیق کند.
وی با اشاره به وجه سوم استکبارستیزی، گفت: جمهوری اسلامی ایران در کنار به رسمیت نشناختن رژیم صهیونیستی است؛ گفتمانی که به سبب ظلمهای دیرینه استعمار و استکبار در منطقه، بیشترین طرفدار را در میان تودههای محروم و افکار عمومی منطقه دارد.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی کشورمان افزود: هدف از طرح بحث مشکوک نفوذ منطقهای ایران در دوران اخیر و مهار آن کاملا روشن است. اندک شماری از کشورهای منطقه که در طول سالهای اخیر نتوانستهاند به اهداف سیاسی و نظامی، کشورگشایی و گسترش حیطه نفوذ و سلطه خود دست یابند، جملگی ایران را بزرگترین مقصر ناکامیهای خود میدانند و در نتیجهی تغییری که امروز به سبب رویکارآمدن دولت جدید آمریکا به وجود آمده، با ذوقزدگی و رفتاری هیجانی و گاهی شتابزده و کودکانه و در پوشش احیای مجدد ایرانهراسی دروغین و آکنده از توهم و اینبار به نام تهدید نفوذ منطقهای ایران به دنبال پیشبرد دستورکارهای نامشروع خویش در منطقه هستند.
قاسمی اظهار داشت: نفوذ منطقهای جمهوری اسلامی ایران تهدیدی برای هیچ یک از کشورهای منطقه نبوده و نیست و هدف اساسی جمهوری اسلامی ایران در منطقه حسن همجواری با همسایگان، افزایش ثبات و امنیت در منطقه، توسعه اقتصادی برای همگان، مبارزه با تروریسم، ایجاد صلحی فراگیر، محو جنگطلبی و آثار مخرب آن است.
وی گفت: ایران به دنبال توسعه همکاریها با کشورهای منطقه بر این اساس بوده و آماده دیالوگ برای رفع سوءتفاهمات کاذب، ایجاد فضای امن و تنشزدایی برای استقرار صلح و ثبات و توسعه دوستی و تعاون با تمامی همسایگان و کشورهای منطقه است.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی کشورمان افزود: برخی قدرتها و حتی کشورهای منطقه در دهههای گذشته مرتکب خطای استراتژیک و سهمگینی شدند که منطقه و جهان هنوز دارد تاوان آن را به شکل وحشتناکی پرداخت میکند.
قاسمی ادامه داد: تولید افکار افراطگرایانه، و تربیت و تجهیز عناصر تندرو، حمایت از صدام و تجاوز او به ایران، خطاهای بیشمار و پی در پی آمریکا که آن نیز در شکل خوشبینانهاش بر اثر یک ترس، واهمه و توهم در منطقه به گونهای رفتار کرد که امروز آثار وخیم آن را در افغانستان، عراق و ... و در نهایت وضعیت جدید و بیثبات و پر بحران درگیر با افراطگرایی و تروریسم را میتوان در آن بخوبی مشاهده کرد.
وی بازگشت به واقعیتها و افزایش شناخت دقیق منطقه و مردم آن و خردگرایی در اتخاذ سیاستهای کشورهای منطقه و فرامنطقه را یک ضرورت تاریخی و نیاز جدی دانست.
رییس مرکز دیپلماسی رسانه ای وزارت امور خارجه تصریح کرد: لازم است یک بار دیگر بر سیاست اصولی و راهبردی جمهوری اسلامی ایران تاکید کنم که قابلیتها و ظرفیتهای سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و نظامی ایران هرگز علیه هیچ کشوری نخواهد بود.
قاسمی گفت: همانطور که توان و قدرت سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و نظامی همسایگان نیز مایه نگرانی ما نیست و آن را علیه کشورمان نمیدانیم، بلکه قالبیتها، ظرفیتها، امکانات و اقتدار کشورهای اسلامی را در مسیر توسعه و رشد و رفاه ملتهای منطقه و به ویژه همسایگان و همچنین برای استقرار صلح و ثبات سیاسی در این کشورها ضروری میدانیم.
وی افزود: با این حال، اگر عدهای نخواهند به توصیههای صادقانه ایران توجه داشته باشند، در آنصورت کشور ما هیچ پر رویی و زورگویی قدرتهای منطقهای و یا فرامنطقهای را تحمل نکرده و از استقلال و کیان خود با قاطعیت دفاع خواهد کرد.
سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان بازگشت به واقعیتها و افزایش شناخت دقیق منطقه و مردم آن و خردگرایی در اتخاذ سیاستهای کشورهای منطقه و فرامنطقه را یک ضرورت تاریخی و نیاز جدی دانست.
قاسمی گفت: این نفوذ معنوی، فرهنگی و ذاتی بوده و اکتسابی نیست و نمیتوان آن را با پول، سلاح و تبلیغات بدست آورد و یا جابجا کرد و از میان برداشت.
وی در پایان خاطر نشان کرد: هیچ کشوری اصلا توان از بین بردن چنین نفوذی را ندارد چون خارج از اراده کشورهاست. خاستگاه چنین نفوذی مبتنی است بر تاریخ، تمدن، فرهنگ، زبان، مذهب و مردم که طی قرون متمادی شکل گرفته است.
نظر شما