به گزارش خبرگزاری شبستان، برخی از ائمه جماعات و کارشناسان فرهنگی و اجتماعی با ناامیدی از روند توسعه گرمخانهها در شهرهای مختلف به ویژه تهران، سخن میگویند و نیز اینکه به دلیل ناکافی بودنِ امکانات نهادهای مسئول، بهتر است، مساجد و حسینهها با اسکان کارتنخوابها در زدودن صحنههای دلخراش از چهره شهر پیشقدم شوند.
در این میان، مخاطبان شبستان، دیدگاههای متفاوتی درباره این موضوع و نظرسنجی «اسکان دادن به کارتنخوابها در مساجد و حسینیهها» داشتهاند. بیشتر مخاطبان موافق همراهی مساجد با این قشر هستند و برهانهایی مانند سنت صحابی پیامبر (ص) در صدر اسلام (اصحاب صفّه) و نوعدوستی را مطرح کردهاند.
برای نمونه، مریم نوشته است؛
«مساجد باید در زمینه بهبود وضعیت آنان تلاش کنند، چرا که این افراد هم بخشی از اعضای جامعه اسلامی محسوب می شوند، اگر مساجد پناه آنان نباشند، سرپناه این افراد کجا باید باشد».
از سوی دیگر، عدهای معتقدند ورود کارتنخوابها به مساجد، قداست این خانههای خدا را از بین میبرد؛ این گروه، اقدام فوری سازمانهای دولتی و ساخت مراکزی ویژه کارتنخوابها را راه بهتری میدانند، برای نمونه سینا در این باره نوشته است؛
«نباید اجازه داد کارتن خوابها در مساجد اسکان داده شوند، مسجد قداست دارد، خیلی از آنها به احکام اسلامی پایبند نیستند و با مسائل شرعی حتی جنابت هم آشنایی ندارند و این باعث بی حرمتی به مسجد می شود، این چه فکری است که مسئولین می خواهند بکنند. به همین گونه مساجد ما خالی از هر جوان است با این گونه کارها مردم رو از مساجد خالی نکنید به جای این کارا جایی براشون درست کنید تا اونجا مستقر بشوند اگر این گونه که مساجد جای کارتن خواب ها شود حتی برای یک ساعت بنده به نظر شخصی خودم فرزندم را از رفتن به این گونه مساجد منع میکنم».
در میان این اظهارنظرها، نگاه جعفر، از مخاطبان خبرگزاری شبستان جالب و متفاوت است؛
«به دلیل جدایی ناپذیربودن کارتن خوابی از زندگی انسان ها نباید تغییری در محیط زندگی کارتن خواب ها ایجاد کرد».
او کارتنخوابی را جزو سبک زندگی بشر مدرن میداند که گریزی از آن نیست.
تعدادی از کاربران نیز مانند مهدی در نگاهی جالب، اختصاص برخی کارهای مساجد به این قشر را راهکاری برای رهایی کارتنخوابها از وضعیت نابسامان خود مطرح کردهاند.
همین گروه باور دارند که مساجد، صرفا محلی برای عبادت نیستند بلکه باید پناهگاه و مامن اقشار مختلف مردم از جمله کارتنخوابها باشند.
علی در این باره نوشت «مسجد می تواند علاوه بر فعالیتهای عبادی مردم در فعالیتهای اجتماعی آنان نیز تاثیرگذار باشد؛
«من هیچ وقت یادم نمی رود مسجد محلی را که در جوار خانه ما بود و ما همیشه برای نماز به آنجا می رفتیم، صفوف این مسجد و پشت سر امام جماعتش همیشه منظم و شلوغ بود، آنقدر ازدحام بود که گاهی مجبور بودیم در حیاط نماز بخوانیم. همین مسجد در اوقات دیگر نیز پناه مردم بود، در قسمت خانمها که چند پله می خورد و بالا میرفت در گوشهای به اندازه اتاق سه در چهار صفهای مانندی بود که پیرزنی بی پناه در آن زندگی می کرد، یک کلید همیشه در دست اهالی محل بود و حتی وقت هایی که مردم کارهای بنایی داشتند و جا نداشتند برای غذا خوردن و گرم کردن غدا با اجازه پیرزن در قسمت خانم ها که بسیار بزرگ و تمیز و گرم بود بنا و کارگران سفره می انداختند و غذا می خوردند یا اگر کسی مراسم ختم و یا جشن داشت از سالن مسجد استفاده می کرد... همین ها بود که آن مسجد را در نزد اهالی محبوب کرده بود».
به نظر میآید اگر این نظرات بخواهد ملاک تصمیم گیری در باره موضوع محل و نحوه اسکان کارتن خوابها باشد، در یک روند مناسب باید مساجد برای کارتنخوابها تدبیری کنند، زیرا بیشترِ مخاطبان خبرگزاری شبستان باور به کارکردهای مختلف مساجد و فراتر رفتن از کارکردِ صرف عبادی آنها دارند.
البته تاکید مخاطبان این خبرگزاری، علاوه بر وظیفه انسانی مساجد و اهالی آنها، خطاب به مسئولان شهری است که چرا امکاناتی برای اسکان مستمر کارتن خواب ها درنظر نگرفتهاند، این نکته نیز خالی از لطف نیست که هیچ یک از کاربران خبرگزاری شبستان در اظهارنظرهای خود، اشارهای به نقش حسینیهها در این زمینه نکردند؛ موضوعی که جای بحث و بررسی بسیار دارد.
نظر شما