به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، تلاش ترکیه برای انتقال کارخانه های خود به ایران، نوسازی ۳۰ تا ۴۰ دستگاه واگن برای ایام نوروز، تولید ۴ میلیون بشکه نفت تا پایان ۹۵، سروسامان وضعیت زعفران کشور برخی از سرتیترهای اخبار اقتصادی در هفته گذشته بود. ادامه اخبار و رویدادهای این حوزه را در گزارش زیر بخوانید:
بازار داغ نمایشگاههای بهاره/ استقرار در ۵ نقطه از تهران
روزهای آخر اسفند، از قدیمالایام روزهای خرید بوده و خانهتکانی اما شکل خرید در دههها و سالهای مختلف تغییرات چشمگیری داشته تا اینکه در چند دهه اخیر، برگزاری نمایشگاههای بهاره مرسوم شده است. در نمایشگاههای بهاره که در سالهای اخیر تقریبا در مکانهای ثابتی در شهرهای مختلف برگزار میشود، همه کالاهای مورد نیاز مردم برای عید اعم از پوشاک، کیف و کفش، خوراکیهای مختلف از جمله آجیل، شکلات و شیرینی، کالاهای اساسی وجود دارد.
بنابراین گزارش، برخی موارد حتی میوه، گوشت، مرغ و ماهی و… و همچنین مواد شوینده مورد نیاز خانهتکانی به قیمت مناسب و با تخفیفهای 10، 20 و گاهی تا 30 درصد عرضه میشود. چند سالی است که برخی نقاط پایتخت نیز برای برگزاری نمایشگاههای بهاره انتخاب میشوند. امسال نیز در 5 نقطه از تهران شاهد برپایی نمایشگاه بهاره هستیم.
این گزارش می افزاید: علی فاضلی، رئیس اتاق اصناف ایران در این زمینه به برنامه روی خط خبر خبر داده است: "5 محله شهر تهران برای عرضه مایحتاج شب عید با تخفیفات 15 تا 20 درصدی در نظر گرفته شده است. 5 محله پارک ارم، مصلی تهران، بوستان ولایت، خاوران و حکیمیه در سطح شهر برای برگزاری نمایشگاه بهاره در نظر گرفته شده است. بیش از 92 درصد از شرکتکنندگان در این دوره را تولیدکنندگان داخلی تشکیل داده و به فروش ضروریات شب عید می پردازند.نگاه اصلی حضور برندهای برتر داخلی در نمایشگاه است. محصولات عرضه شده در این نمایشگاه 15 الی 20 درصد تخفیف نسبت به سایر فروشگاه ها خواهد داشت."
افتتاح فاز ۹ پردیس در راستای تکمیل پرونده مسکن مهر
دولت در جهت پيشبرد اهداف خود در زمينه توليد و عرضه مسكن، قانون ساماندهي و حمايت از توليد و عرضه مسكن را تهيه و به عنوان لايحه يك فوريتي در تاريخ 1/3/86 جهت تصويب به مجلس شوراي اسلامي تقديم كرد و متعاقباً مجلس شوراي اسلامي نيز در تاريخ 25/2/87 قانون مذكور را با تأييد شوراي نگهبان مصوب کرد. در تاريخ 18/9/87 طي مصوبه هيأت دولت و با امضاي معاون اول رئيس جمهور در شهرهاي زير 25000 نفر جمعيت اقدامات مربوط به مسكن مهر به قائم مقامي وزارت مسكن و شهرسازي به عهده بنياد مسكن انقلاب اسلامي قرار داده شد. شيوه نامه اجرايي طرح مذكور در شهرهاي زير 25000 نفر جمعيت با مبناي واگذاري مسئوليت كليه امور مسكن مهر به بنياد مسكن انقلاب اسلامي در تاريخ 7/2/88 از سوي وزير محترم مسكن ابلاغ گرديد كه به همراه فرمها و دستورالعملهاي اجرايي پيوست آن مهمترين منبع و مرجع طرح مذكور در شهرهاي زير25000 نفر جمعيت ميباشد.
بنابراین گزارش، احمد اصغری مهرآبادی، قائم مقام وزیر راه و شهرسازی در طرح مسکن مهر چندی پیش گفته بود که "دولت تدبیر و امید تاکید زیادی بر اتمام واحدهای مسکن مهر دارد و براساس برنامه، پرونده آن تا پایان سال در کشور بسته خواهد شد" و بر این اساس قرار است تا پایان سال ۹۵ واحد مسکن مهر فاز ۹ پردیس افتتاح شود.
این گزارش می افزاید: میزان در این زمینه به نقل از سعید غفوری، مدیرعامل شهر جدید پردیس نوشته است: "ساخت فاز ۹ قدیم شهر پردیس از سال ۸۹ آغاز شد. این فاز شامل ۳۷۰۰ واحد مسکونی است که بخشی از آنها مورد بهرهبرداری قرار گرفته است و ۷۰۰ واحد نیز تا پایان سال ۹۵ افتتاح میشود. فاز ۹ قدیم تنها فازی است که خدمات آب و فاضلاب آن از طریق آب و فاضلاب استان انجام می شود.
تلاش ترکیه برای انتقال کارخانه های خود به ایران
ترکیه و ایران به عنوان دو کشور غیر عرب در خاورمیانه از کشور های کلیدی این منطقه هستند. این دو کشور از سال 1639 تاکنون هیچ گونه درگیری مرزی یا مسائل مشابه نداشته اند و مرزهای دو کشور تا امروز بدون تغییر باقی مانده است. از نظر تاریخی، با وجود تفاوت های ایدئولوژیکی میان حکومت سکولار ترکیه و جمهوری اسلامی ایران، واقعیت های ژئو پلیتیکی و الزامات اقتصادی دو کشور را ملزم به همکاری با یکدیگر در تعدادی از موضوعات کرده است. مرز مشترک دو کشور و وجود سازمان های شبه نظامی کردی به این همکاری استحکام بخشیده است.
بنابراین گزارش، علاوه بر موارد فوق نیاز ترکیه به انرژی به افزایش حجم مبادلات تجاری میان دو کشور انجامیده است. روابط تجاری دو کشور همیشه خوب بوده و این از اصول سیاست خارجی دو کشور در جهت توسعه روابط اقتصادی و تجاری با همسایگان سرچشمه می گیرد. تجارت دو کشور بیشتر شامل گاز طبیعی بوده اما همکاری های اقتصادی در زمینه های دیگر نیز وجود دارد.حجم تجارت دو کشور تا فوریه 2012 به حدود 15 میلیارد دلار رسید و حال در ادامه فعالیت های تجاری و اقتصادی دو کشور؛ کارخانهداران ترکیه تلاش میکنند کارخانههای خود را به ایران منتقل کنند.
این گزارش می افزاید: افکارنیوز در این زمینه به نقل از رضا کامی، رئیس شورای مشترک ایران و ترکیه نوشته است: "ترکیه برای سرمایهگذاری و انتقال کارخانههایشان به ایران علاقمندی خود را اعلام کرده اند. بسیاری از کارخانههای ترک به دلیل شرایط ناامنی که در این کشور وجود دارد، حاضرند کارخانههای تولیدی خود را در ایران راهاندازی کنند. مذاکرات متعددی در این رابطه انجام شده و درحال بررسی مناطق برای آغاز سرمایهگذاری مشترک هستیم. این سرمایهگذاری و تولید مشترک با هدف تأمین بازار ایران و البته بازارهای ثالث دیگری است که با توجه به موقعیت ترانزیتی ایران دستیابی به آنها سهل و کمهزینه است."
سال ۹۶؛ اولین بنزین تولیدی پالایشگاه ستاره خلیج فارس
پالایشگاه میعانات گازی ستاره خلیج فارس به عنوان نخستین پالایشگاه طراحی شده بر اساس خوراک میعانات گازی با ظرفیت ۳۶۰ هزار بشکه در روز شامل واحدهای تقطیر، تصفیه گاز مایع، تبدیل کاتالیستی، تصفیه نفتا، ایزومریزاسیون، تصفیه نفت سفید و نفت گاز با هدف تولید بنزین، گازوییل، گاز مایع و سوخت جت در کنار پالایشگاه فعلی بندرعباس در حال ساخت است. خوراک مورد نیاز این پالایشگاه از طریق یک خط لوله به طول بیش از ۴۸۵ کیلومتر از پالایشگاههای گاز پارس جنوبی تأمین خواهد شد.
بنابراین گزارش، با بهرهبرداری از پالایشگاه ستاره خلیج فارس روزانه ۳۵ میلیون لیتر بنزین (عدد اکتان ۹۵) و ۱۴ میلیون لیتر گازوییل به ظرفیت تولید فرآوردههای نفتی کشور اضافه میشود. تولید روزانه ۴ میلیون لیتر گاز مایع، ۳ میلیون لیتر سوخت جت و ۱۳۰ تن گوگرد از دیگر محصولات تولیدی این واحد پالایشی هستند. ظرفیت ذخیرهسازی فرآوردههای نفتی این پالایشگاه در حدود ۱۱ میلیون بشکه میباشد. در آخرین خبرها درباره این پالایشگاه اینکه تولید بنزین از پالایشگاه ستاره خلیج فارس در ابتدای سال 96 آغاز میشود.
این گزارش می افزاید: فارس در این زمینه به نقل از عباس کاظمی، مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران نوشته است: "با راه اندازی واحد تقطیر و تولید نفتا و گازوئیل با استاندارد یورو 4 از فاز 1 این پالایشگاه هم اکنون این محصولات صادر می شود. با روشن شدن نخستین کوره بنزین سازی این پالایشگاه امید است از ابتدای سال آینده مرحله نخست واحد بنزین سازی این پالایشگاه به بهره برداری برسد."
نوسازی ۳۰ تا ۴۰ دستگاه واگن برای ایام نوروز
ایران تا پایان سال 92 دارای ۱۰۳۹۲ کیلومتر شبکه ریلی استاندارد و ۹۶ کیلومتر (میرجاوه-زاهدان) خطوط ریلی عریض است. به اعلام راه آهن جمهوری اسلامی ایران، در حال حاضر تعداد 454 دستگاه لکوموتیو از بخش دولتی و 74 دستگاه لکوموتیو متعلق به بخش خصوصی در خطوط راه آهن کشوری در گردش است. همچنین از مجموع 22.098 واگن باری و 2.076 واگن مسافربری موجود به ترتیب تعداد 3141 واگن باری و 72 واگن مسافربری توسط بخش خصوصی خریداری شده اند.
بنابراین گزارش، یکی از برنامه های کوتاه مدت راه آهن کشورمان برای توسعه خدمات مسافربری و باری آن است که تا پایان سال 1396 ظرفیت جا به جایی مسافر از 28 میلیون نفر فعلی به 40 میلیون نفر افزایش یابد که برای تحقق این امر حداقل باید تعداد 700 دستگاه واگن مسافربری به ناوگان ریلی کشور اضافه شود. همچنین از آنجا که در این برنامه پیش بینی شده است تا میزان حمل بار از 33 میلیون تن فعلی به 70 میلیون تن افزایش یابد لازم است تا تعداد 11 هزار واگن باری نیز به ناوگان ریلی کشور افزوده شود در این راستا 13800 میلیارد ریال اوراق مشارکت برای 5 پروژه ریلی اختصاص یافته است.
این گزارش می افزاید: برای توسعه ناوگان حمل و نقل ریلی طی برنامهریزی صورت گرفته قرار است ۳۰ تا ۴۰ دستگاه واگن بازسازی شده و نو برای ایام نوروز به ناوگان مسافری اضافه شود. روابط عمومی رجا در این زمینه به نقل از محمد رجبی، مدیرعامل شرکت حمل و نقل ریلی رجا نوشته است: "با تشکیل شرکت اجرایی و فنی زیر مجموعه رجا؛ طی برنامهریزی صورت گرفته تلاش میکنیم ۳۰ تا ۴۰ دستگاه واگن بازسازی شده و نو را برای ایام نوروز به ناوگان مسافری اضافه کنیم. با قطعی شدن تشکیل شرکت اجرایی و فنی در زیر مجموعه رجا به دنبال استفاده از ظرفیت صنایع و بسیج کردن آنها برای تحقق در امور فنی قطارها هستیم. با اجرایی شدن شرکت مذکور و آغاز به کار آن، نگرشی نو در توسعه و مدیریت بخش فنی و اجرایی شاهد خواهیم بود."
تولید ۴ میلیون بشکه نفت تا پایان ۹۵
صنعت نفت ایران مهمترین صنعت این کشور است. در سال ۲۰۰۱ ایران چهارمین تولید کننده نفت خام جهان بود. طبق برآوردهای مجله نفت و گاز، تا ژانویه ۲۰۱۱، ذخایر قطعی نفت ایران در حدود ۱۳۷ میلیارد بشکه میباشد که حدود ۱۰ درصد کل ذخایر جهان است و همچنین ایران دارای ۱۰۴۵ تریلیون فوت مکعب ذخایر گاز طبیعی میباشد که حدود ۱۶ درصد از ذخایر کل جهان است. تولیدات نفت و گاز ایران شامل گاز مایع، نفت کوره، گازوئیل، نفت سفید و نفتا میشود.
بنابراین گزارش، کشورمان در آستانه توافق هسته ای افزایش تولید نفت را در دستور کار خود قرار داد تا به جایگاه اولیه خود در صنعت نفت قبل از تحریم ها بازگردد بر اساس اخبار منتشر شده از سوی رسانه های داخلی و خارجی تاکنون نیز در این مسیر موفق عمل کرده است و در حال حاضر تولید نفت ایران تا پایان ۹۵ به ۴ میلیون بشکه میرسد.
این گزارش می افزاید: تسنیم در این زمینه به نقل از علی کاردر، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران نوشته است: "در زمان تحریم ها 75 هزار بشکه میعانات گازی روی آب ذخیره شده بود که در یک سال اخیر توانستیم 50 هزار بشکه انرا به فروش برسانیم که با احتساب هر بشکه 41 دلار، حدود 2 میلیارد دلار آورد مالی برای کشور داشته است و 25 هزار بشکه دیگر را نیز که اکنون روی آب نگهداری می شود تا انتهای فروردین سال آینده به فروش خواهیم رساند. در مردادماه سال 92 تولید نفت ایران 2 میلیون و 650 هزار بشکه در روز بود از این رقم حدود یک میلیون بشکه صادر می شد و کشورهای غربی تحریم کننده ایران بنا داشتند تا این یک میلیون بشکه را نیز 20 درصد 20 درصد کاهش داده و به 450 هزار بشکه در روز برسانند و اعلام شده بود که پول این 450 هزار بشکه نیز به صورت غذا و دارو به ایران پرداخته شود که این مسئله در کنار همراهی خریداران نفت ایران با این پروسه، ما را نگران کرده بود؛ تا اینکه توانستیم بعد از امضای برجام، رفته رفته تولید و صادرات نفت خام خود را افزایش دهیم و امروز به تولید 3 میلیون و 900 هزار بشکه در روز رسیده ایم که البته این ظرفیت وجود دارد که 4 میلیون بشکه در روز نفت خام تولید کنیم اما کمی کیفیت نفت تولیدیمان به دلیل نمکی بودن تحت تأثیر قرار می گیرد، از این فعلا 3.9 میلیون بشکه در روز تولید می کنیم اما تا پایان سال این رقم با بهره برداری از دو تأسیسات جدید نمک زدایی به 4 میلیون بشکه نفت باکیفیت می رسد."
سروسامان وضعیت زعفران کشور/راه اندازی بورس زعفران
توليد سالانه 200 هزار كيلوگرم زعفران در ايران؛ كشور ما را در صدر توليد كنندگان و صادر كنندگان زعفران در جهان قرار داده است و هم اكنون بالغ بر 35 كشور بطور مستمر و برنامهاي خريدار عمده زعفران ميباشند. ایران با متوسط تولید ۹۰ تا ۹۳ درصد از مجموع تولید جهانی زعفران (بین ۲۰۰ تا ۳۰۰ تن در سال) در این زمینه مقام اول را داراست. اسپانیا با تولید متوسط ۲۵ تن، مقام دوم و کشورهای هندوستان، جزایر اسپرون روسیه، سنگاپور، مالزی، ژاپن، تایوان، چین، فرانسه، ایتالیا، آلمان، استرالیا و یونان با تولید متوسط ۲۵تن، مجموعاً مقام سوم را به خود اختصاص میدهند.
بنابراین گزارش، چندی قبل پایگاه خبری اتاق ایران در این باره صادرات زعفران ایرانی به نقل از سیدعلی حسینی، رئیس شورای عالی زعفران ایران نوشته بود: "پیش از دهه 70، بازار زعفران دراختیار اسپانیا بود و اکنون در اختیار ایران است؛ اما اگر تولید و صادرات زعفران به درستی مدیریت نشود این امکان وجود دارد که دوباره ایران این بازار آماده را از دست بدهد." بر اساس تدابیری که در این زمینه انجام شد امروز شاهد رشد صادرات زعفران هستیم و خراسان رضوی در صدر شهرهای صادرکننده این محصول قرار گرفته است و برای ساماندهی بهتر بازار زعفران؛ معاملات گواهی سپرده زعفران تا پایان دهه فجر با همکاری سازمان تعاونی روستایی و تولید کنندگان زعفران در خراسان آغاز شده است.
این گزارش می افزاید: خبرگزاری صدا و سیما در این زمینه به نقل از حامد سلطانی نژاد، مدیرعامل بورس کالا نوشته است: "معاملات گواهی سپرده زعفران تا پایان دهه فجر با همکاری سازمان تعاونی روستایی و تولید کنندگان زعفران در خراسان آغاز شده است. راه اندازی بورس زعفران نقدشوندگی این محصول را برای کشاورزان راحت می کند و کشاورزان می توانند با ارائه محصول خود به انبارهای بورس کالا و دریافت قبض انبار، از این قبص به عنوان پشتوانه تسهیلات استفاده کنند. کشاورزان می توانند در هر زمان که اراده کنند محصول خود را به فروش برسانند و ما هم می توانیم تسهیلات ویژه ای برای صادرات زعفران فراهم کنیم. کشاورزان می توانند محصول را به صورت پیش فروش و در قالب عرضه های مدت دار به بورس کالا وارد کنند و می توانیم در تعیین قیمت های جهانی نقش داشته باشیم."
نظر شما