به گزارش خبرنگار گروه اندیشه خبرگزاری شبستان، اختتامیه دومین هفته علمی تمدن نوین اسلامی صبح دوشنبه، نهم اسفندماه در دانشگاه امام صادق (ع) برگزار شد.
حجت الاسلام سقای بی ریا، رییس شورای علمی دومین هفته تمدن نوین اسلامی در این مراسم طی سخنانی اظهار کرد: هرچه جلوتر می رویم، فرصت کار بهتر می شود و مقالاتی که امسال به دومین هفته نوین تمدن اسلامی ارسال شد مقالات قابل قبولی ارایه شد که به گفته دیگر کارشناسان مقالات خوبی بود.
وی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به نظر قرآن نسبت به تمدن به قرائت آیاتی از قرآن کریم پرداخت و گفت: مفهوم تمدن با مقولات دیگری مثل امت، دین و بخصوص دین اسلام که دین جامعی است مشابه است. خود دین به مسئله تمدن نزدیک است اما سوال آن است که تمدن نوین اسلامی چه ویژگی هایی دارد که آن را از سایر تعابیر متمایز می کند.
حجت الاسلام سقای بی ریا افزود: یک قطره آب، آب است؛ یک لیوان آب، یک چشمه، یک رودخانه، یک دریاچه و اقیانوس نیز آب اند ولی اقیانوس ویژگی های دیگری دارد که سایر موارد که عنوان کردم ندارند مثل وسعت، عمق، ماندگاری و پدیده هایی که بر اثر این حجم آب ایجاد می شود، یک سری از پدیده ها اینگونه هستند، در تمدن، انسان ها، روش های زندگی، آثاری که برجستگان یک جامعه بر جای می گذارند اثر دارد مثلا زمانی که از تمدن ایران یا هند صحبت می کنیم یکی از اولین چیزهایی که به ذهن می رسد آن است که این تمدن ها در محدوده طولانی تاثیرگذار بودند. همچنین، از نظر وسعت و جغرافیا یک تمدن باید وسعتی را بپوشاند و ما نمی توانیم بگوییم که تمدن محدود است.
وی ادامه داد: مثلا در فرهنگ ما نقش حافظ نقشی ماندگار است یا ملاصدرا در فلسفه اسلامی شاخص است، علامه طباطبایی(ره) در عصر ما از مفاخر ماندگار است. تمامی این موارد مشترکا در یک مسیر می توانند یک تمدن را به وجود آورند.
رییس شورای علمی دومین هفته تمدن نوین اسلامی ابراز کرد: قرآن با اشاره به اینکه اختلاف میان انسان ها و امت ها خواسته خداوند است خداوند می تواند انسان ها را یک امت بیافریند ولی می خواست این اختلاف وجود داشته باشد اما با این وجود نیز پروردگار یک خط را نشان می دهد که طی آن بشریت به امت واحده می رسند. قرآن از حالتی نام می برد که همه از نظر فکری یکسان می شوند و ابتدا و انتها امت واحده می شوند.
حجت الاسلام سقای بی ریا در ادامه با اشاره به شکل گیری تمدن مدرن در غرب گفت: بعد از گروه وسطی مسیر علم و ایمان به دلیل انحرافاتی که در مسیحیت شده بود سبب یک شورش علمی علیه کلیسا شد که طی آن دین از قافله علم و تمدن جدا می شود و ما امروز وارث تمدن غربی ای هستیم که دنباله جدایی مادیت و معنویت بوده است. مردم دنیای غرب به بن بست رسیده اند، درست است که ارتباطات آسان شده ولی هنوز مردم به آنچه که باید نرسیده اند و جنگ و ظلم ادامه دارد، هرچند که روکشی از شعارهای فریبنده روی آن کشیده اند.
سقای بی ریا تصریح کرد: در روزگار معاصر انقلاب اسلامی یک اتفاق افتاد و یک نهضت دینی با رهبری الهی که الگو است، شکل گرفت رهبری که نگرش و فکر اسلام را گسترش داد. جمهوری اسلامی با هدف هدایت تاسیس شد و به گونه ای تاثیرگذار بود که در میان مسلمین نفوذ فکری، نفوذ سیاسی و اجتماعی یافت.
نظر شما