بهره برداری رسمی از مجتمع پتروشیمی تخت‌جمشید

خبرگزاری شبستان:عملیات اجرایی احداث مجتمع پتروشیمی تخت‌جمشید از آذر ماه سال ۱۳۹۱ آغاز شده بود و چندی پیش با حضور معاون اول رئیس جمهور و وزیر نفت در منطقه ویژه پتروشیمی ماهشهر به طور رسمی به بهره برداری رسید.

خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: مجتمع پتروشیمی تخت‌جمشید TJPC شامل یک واحد تولید الاستومر استایرن بوتا‌دین رابر ((SBR به روش پلیمریزاسیون امولسیونی سرد به ظرفیت ۳۰ هزار تن در سال با تکنولوزی GOODYEAR و یک واحد تولید پلی بوتا دین رابر PBR)) به روش پلیمریزاسیون محلولی با کاتالیست زیگلر ناتا  به ظرفیت ۱۸ هزار تن درسال با تکنولوژی BF GOODRICH است که در زمینی به مساحت ۱۶ هکتار در سایت ۲ منطقه ویژه اقتصادی ماهشهر واقع شده است. عملیات اجرایی احداث مجتمع از آذر ماه سال ۱۳۹۱ آغاز شده بود.

 

بنابراین گزارش، خوراک مورد نیاز پتروشیمی تخت‌جمشید که شامل منومر ۱و۳ بوتا‌دین و استایرن می‌باشد به ترتیب از پتروشیمی امیرکبیر از طریق خط لوله و پتروشیمی پارس از طریق تانکر تامین می شود. همچنین عمده  یوتیلیتی (سرویس‌های جانبی) مورد نیاز این طرح شامل بخار، آب خنک‌کننده و Chiller Water توسط واحدهای احداثی در داخل شرکت تامین می‌ شود و سایر سرویس‌های جانبی از قبیل برق، آبRO  از پتروشیمی فجر تامین خواهد گردید. شرکت پتروشیمی تخت‌جمشید با نگاه ویژه به ملاحظات زیست محیطی در زمینه کاهش تولید آلاینده‌های هوا، بهینه‌سازی و کاهش مصرف انرژی بر اساس استانداردهای روز، طراحی و برخوردار از یک واحد تصفیه پساب  بومی بسیار پیشرفته با سرمایه‌گذاری بالغ بر ۵۰۰ میلیارد ریال است.

 

این گزارش می افزاید: مجتمع پتروشیمی تخت جمشید چندی پیش با حضور معاون اول رئیس جمهور و وزیر نفت در منطقه ویژه پتروشیمی ماهشهر به طور رسمی به بهره برداری رسید.

 

یادآور می شود: شركت پتروشيمي تخت جمشید توليد كننده محصولات PBR وSBR به عنوان قطب الاستومری کشور با اتکا به توان کارکنان و مدیران خود و با تفکر استراتژیک ضمن رعايت  استاندارد مديريت كيفيت بر مبناي( ISO 9001: 2008)، استاندارد مدیریت محیط زیست بر مبنای  ISO 14001:2004 و استاندارد مدیریت ایمنی و سلامت کارکنان بر مبنای (OHSAS 18001:2007) توليد محصولاتي با كيفيت مطلوب مشتري را با التزام به موارد زير، سرلوحه كار خود قرار می دهد:

– بهبود مستمر درفعاليتها و فرآیندها به منظور ارائه محصولات با کیفیت مطلوب مشتریان ، قبل و پس از فروش به مشتریان.

– آموزش کارکنان در راستای ارتقاء اثربخشی کارکنان در نگاه به آینده سازمان.

– كنترل ضايعات و مديريت منابع و انرژي .

– جلب رضایت مشتریان و گروه های ذینفع

–  بهینه سازی فرایندها به منظور حذف یا کاهش ریسک  ها و اثرات ناشی از جنبه های زیست محیطی تا سطح قابل قبول

کد خبر 613203

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha