خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: ترکیه و ایران به عنوان دو کشور غیر عرب در خاورمیانه از کشور های کلیدی این منطقه هستند. این دو کشور از سال 1639 تاکنون هیچ گونه درگیری مرزی یا مسائل مشابه نداشته اند و مرزهای دو کشور تا امروز بدون تغییر باقی مانده است. از نظر تاریخی، با وجود تفاوت های ایدئولوژیکی میان حکومت سکولار ترکیه و جمهوری اسلامی ایران، واقعیت های ژئو پلیتیکی و الزامات اقتصادی دو کشور را ملزم به همکاری با یکدیگر در تعدادی از موضوعات کرده است. مرز مشترک دو کشور و وجود سازمان های شبه نظامی کردی به این همکاری استحکام بخشیده است.
بنابراین گزارش، علاوه بر موارد فوق نیاز ترکیه به انرژی به افزایش حجم مبادلات تجاری میان دو کشور انجامیده است. روابط تجاری دو کشور همیشه خوب بوده و این از اصول سیاست خارجی دو کشور در جهت توسعه روابط اقتصادی و تجاری با همسایگان سرچشمه می گیرد. تجارت دو کشور بیشتر شامل گاز طبیعی بوده اما همکاری های اقتصادی در زمینه های دیگر نیز وجود دارد.حجم تجارت دو کشور تا فوریه 2012 به حدود 15 میلیارد دلار رسید و حال در ادامه فعالیت های تجاری و اقتصادی دو کشور؛ کارخانهداران ترکیه تلاش میکنند کارخانههای خود را به ایران منتقل کنند.
این گزارش می افزاید: افکارنیوز در این زمینه به نقل از رضا کامی، رئیس شورای مشترک ایران و ترکیه نوشته است: "ترکیه برای سرمایهگذاری و انتقال کارخانههایشان به ایران علاقمندی خود را اعلام کرده اند. بسیاری از کارخانههای ترک به دلیل شرایط ناامنی که در این کشور وجود دارد، حاضرند کارخانههای تولیدی خود را در ایران راهاندازی کنند. مذاکرات متعددی در این رابطه انجام شده و درحال بررسی مناطق برای آغاز سرمایهگذاری مشترک هستیم. این سرمایهگذاری و تولید مشترک با هدف تأمین بازار ایران و البته بازارهای ثالث دیگری است که با توجه به موقعیت ترانزیتی ایران دستیابی به آنها سهل و کمهزینه است."
یادآور می شود: سهم ترکیه از تجارت با ایران طی ١٠ ماه ابتدایی سال جاری در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته روند نزولی به خود گرفته است و در دو بخش صادرات و واردات به ترتیب افت ٩ و ٣٨,٨درصدی را تجربه کرده است. آنگونه که آمارها نشان میدهد صادرات ایران به ترکیه از ٣میلیارد و ١٧میلیون دلار به ٢میلیارد و ٧١٩میلیون دلار رسیده که از افت ٩,٩درصدی حکایت میکند. همچنین واردات از این کشور نیز با ٩.٩درصد کاهش از ٢میلیارد و ٢٣٠میلیون در سال گذشته به ٢میلیارد و ١٨میلیون دلار رسیده است.
نظر شما