به گزارش خبرگزاری شبستان، به نقل از مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی، احمدیپور رئیس سازمان میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری و معاون رئیس جمهوری در این دیدار گفت: «از آنجایی که در آستانه نوروز بحث نوروز متفاوت 96 را پیش رو داریم، در سفرهای استانی و جلسات تأکید دارم که برای نوروز 96 باید از ظرفیت بخش خصوصی و سمنها در کنار فعالیتهای سازمان میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری استفاده کنیم تا نوروز حالت اجتماعی به خود بگیرد زیرا بدون کمک بخش خصوصی و سمنها امکان موفقیت در برنامههای نوروز 96 را نخواهیم داشت.»
او تأکید کرد: «باید این رابطه دوطرفه ساماندهی شود. شما بهعنوان سمنها بهتر از هر کسی میتوانید این چارچوب را برای ما مشخص کنید. باید زمینههایی را که نیاز است سازمان ورود و کمک کند و زمینههایی را که سمنها میتوانند به سازمان کمک کنند، در این چارچوب مشخص کنیم.»
راهاندازی سامانه گویای کشوری برای معرفی جاذبههای گردشگری
پروین دلیری، یکی از اعضای انجمن بانوان فعال در صنایعدستی و گردشگری در این جلسه با اشاره به اینکه این انجمن سعی کرد از صنوف مختلف نماینده انتخاب کند گفت: «این انجمن فعالیت خود را بهصورت رسمی از سال آینده شروع میکند و هدفش توسعه گردشگری ملی و بینالمللی در بستر تفکر دانشبنیان با شعار خرد جمعی، حرکت جهانی و توسعه پایدار است. در واقع دستیابی به جایگاه واقعی کشور و تبدیل شدن آن به یکی از قطبهای گردشگری در جهان یکی از اهداف مهم این انجمن است.»
دلیری گفت: «با توجه به اهمیت محیطزیست که اکنون ضرورت است، از سازمان میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری بهعنوان متولی اصلی گردشگری میخواهم در بحث توسعه گردشگری به محیطزیست توجه ویژه داشته باشند.»
وی از راهاندازی سامانه گویای دو زبانه برای معرفی جاذبههای گردشگری روستایی و شهری ایران ظرف 6 ماه آینده خبر داد و گفت: «استفاده بهینه از شبکههای مجازی برای معرفی فرهنگ ایرانی و جاذبههای کشور مورد توجه این انجمن است و ما تلاش داریم متناسب با بحث گردشگری در جهان پیش برویم.»
دلیری با اشاره به اینکه گردشگری سلامت میتواند برای کشور منبع درآمد بسیار عظیمی را ایجاد کند گفت: «باید مسئولان با گردشگری سلامت آشنا شوند و آن را فقط معادل مدیکال توریسم قرار ندهند. باید از جاذبههای طبیعی در گردشگری سلامت استفاده کنیم.»
وی افزود: «بهدنبال تشکیل انجمنهایی بانام روستاهای هدف گردشگری با عضویت دهیاران آن روستاها هستیم تا این انجمن بتواند بین جامعه شهری و روستایی پیوندی ایجاد کند.»
این عضو انجمن بانوان فعال صنایعدستی و گردشگری گفت: «متاسفانه پروتکل کاملی در مورد آموزش گردشگری در کشور نداریم، با تأسیس هنرستانهای گردشگری و دانشگاههای گردشگری میتوانیم نیروی انسانی مختصص را تربیت کنیم.»
وی با اشاره به اینکه این انجمن برای ارتقای توانمندسازی بانوان برنامههای زیادی دارد گفت: «در این انجمن تلاش داریم برنامهای فراگیر و کارآمد برای صنایعدستی ایجاد کنیم و با استانداردسازی و برندسازی صادرات صنایعدستی را توسعه ببخشیم.»
وی ایجاد تعامل سازنده با کشورهای دنیا، ایجاد کانونهای ملی و بینالمللی گردشگری و... را از دیگر اهداف این انجمن اعلام کرد و گفت: «این انجمن قصد دارد شعبههای خود را در 31 استان کشور توسعه دهد و یک حرکت فراگیر در سطح کشور داشته باشد.»
وی از رئیس سازمان میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری خواست که یکی از ساختمانها یا خانههای قدیمی تهران را در اختیار این انجمن برای تشکیل پایگاهی در عرصه گردشگری و صنایعدستی با تمرکز بر صنایعدستی جهت ارتباط و تعامل بین بخش خصوصی و دولتی قرار دهند تا در آن کارگاههایی بهویژه برای آندسته از صنایعدستی که نیازمند احیا هستند ایجاد شود.
دلیری ایجاد نمایشگاه و موزه صنایعدستی در این پایگاه، برگزاری نشستهای مختلف با مسئولان داخلی، خصوصی و هیئتهای خارجی و... را از دیگر برنامههای چنین پایگاهی اعلام و کرد و گفت: «این سازمان میتواند پل ارتباطی میان سمنها و سازمان میراثفرهنگی باشد.»
ارزش افزود در منوی رستورانها باعث افزایش قیمت غذاها میشود
آفاق سالاری، کارآفرین برتر ملی در بخش صنعت از بوانات فارس گفت: «در تمام کشورهای دنیا اول زیرساختها نظیر تسطیح زمین، آب و برقرسانی، فاضلاب و... را انجام میدهند و در گام بعد فوندانسیون و نقشه را در نظر میگیرند اما در ایران به فراهم کردن این زیرساخت پیش از مرحله نقشه و فوندانسیون چندان توجه نمیشود و متاسفانه دستگاههای مربوط از بانکها گرفته تا سایر دستگاهها پیشرفت فیزیکی را تنها مربوط به پیشرفت ساختمان میدانند.»
سالاری، ارزش افزوده بر منوی رستورانها و مراکز اقامتی را ازجمله مشکلات موجود دانست و گفت: «همین مسئله باعث میشود قیمت غذا در منوی رستورانها و مراکز پذیرایی افزایش پیدا کند.»
سالاری، بوروکراسی بیش از حد و عوارض بالای شهرداری را از دیگر مشکلات فعالان این حوزه اعلام کرد.
استفاده از ظرفیتهای انجمن برای ارائه خدمات به گردشگران خارجی
کبری طاهری مدیر یکی از آژانسهای گردشگری از ساری گفت: «هدف من از ابتدای تأسیس این آژانس مسافرتی این بود که گردشگران خارجی را وارد ایران کنم. در همین راستا نیز یک سایت دو زبانه ایجاد کردیم. به نظر من بهتر است از ظرفیتهای اعضای این انجمن برای ارائه خدمات به گردشگران خارجی استفاده کنیم.»
رویا اکبری مدیر یکی از آژانسهای گردشگری از قم نیز گفت: «مالیات به آژانسها فشار وارد میکند و همین مسئله باعث شده که آژانسهای مسافرتی راههایی برای دور زدن قانون و کاستن این فشار پیدا کنند.»
او ورود افراد غیرمتخصص در این حوزه را یکی دیگر از مشکلات پیش روی آژانسهای مسافرتی دانست و گفت: «فعالان باسابقه در این حوزه دورههای مختلف علمی و آموزشی زیادی را گذراندهاند اما متأسفانه در سالهای اخیر افرادی با گذراندن دو یا سه ماه دوره بهصورت تجربی اقدام به راهاندازی آژانس مسافرتی میکنند؛ همین مسئله در کنار کوتاه بودن دوره کارآموزی فشار زیادی را متوجه مدیران آژانسها میکند.»
اکبری تغییر شرایط صدور مجوز برای تأسیس آژانسهای مسافرتی یا اضافه شدن بندی به این قانون را خواستار شد و گفت: «صدور مجوز برای افراد دارای 3 سال سابقه کار و سابقه بیمه حتی با مدرک تحصیلی غیرمرتبط کار آژانسهایی را که بهصورت علمی و طبق اشلهای سازمانمیراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری و قوانین هواپیمایی کشوری فعالیت میکنند زیر سئوال خواهد برد.»
سعیده سعیدآبادی مدیر یکی از مجمتعهای پذیرایی در ساری کمبود نیروی انسانی کارآمد را از مهمترین مشکلات پیش روی این حوزه دانست و گفت: «کافی نبودن مهارت نیروهای انسانی در این حوزه را میتوان با آموزش برطرف کرد و بهموجب آن شاهد ارتقای فرهنگی کار سنتی به کار حرفهای و صنعتی خواهیم بود.»
او نیز مالیات بر ارزش افزوده در منوی غذای رستورانها را یکی از مشکلات دانست و گفت: «سیاست من و همکارانم در این حوزه بر ارائه خدمات با کیفیت همراه با پایین نگه داشتن قیمت غذا در منو است.»
لزوم تهیه سرفصل برای هتلهای سنتی
عاطفه تسلیم مدیر هتلهای سنتی کهنکاشانه و ترمه از استان یزد در این جلسه بهروزرسانی نشدن استانداردسازی هتلها را از جمله مشکلات موجود دانست و گفت: «این استانداردها سالهای قبل نوشته شده و بهروزرسانی نشده است. از طرفی اکثر هتلهای سنتی بهدلیل ماهیت و شکلشان نمیتوانند بسیاری از این موارد را لحاظ کنند. هنوز سرفصلی برای استانداردسازی هتلهای سنتی نداریم.»
وی افزود: «اگر نشانه جدیدی مانند الماس، ماه و... برای کلاس هتلهای سنتی به جای ستاره در نظر بگیریم، همین تغییر باعث میشود گردشگران زیادی جذب این هتلها شوند.»
وی ضعیف بودن زیرساختهای انسانی را یکی دیگر از مشکلات مربوط به گردشگری دانست و پیشنهاد کرد که سازمان میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری هنرستان مخصوصی در حوزه گردشگری، میراثفرهنگی و صنایعدستی ایجاد کند که در آن هنرستان تمام رشتههای مربوط به گردشگری ارائه شود. از طرفی زبان دوم و سوم برای رشته گردشگری محدود است، در این هنرستان میتوان زبانهای دیگر را تدریس کرد.
تسلیم بر احیای هتلهای سنتی در سراسر کشور تأکید کرد و گفت: «این امر علاوه بر اشتغالزایی میتواند امنیت بناهای تاریخی و قدیمی را نیز افزایش دهد. از طرفی از آنجایی گردشگران خارجی در سالهای اخیر تمایل بسیار زیادی به اقامت در هتلهای سنتی پیدا کردهاند میتوان از این ظرفیت برای توسعه گردشگری استفاده کرد.»
او افزود: «ما اکنون در حال ساخت هتل «مهبانوی شایسته» بهعنوان اولین هتل بانوان ایران هستیم. از آنجایی که در کشور رویکرد اسلامی داریم جای چنین هتلی بسیار خالی است. ساخت این هتل علاوهبر فراهم کردن امکانات رفاهی برای بانوان، اشتغالزایی بانوان را بههمراه خواهد داشت.»
تهیه امکانات مناسب برای گردشگری معلولان
قربانتاج پوری گفت: «ما اکنون در 95 روستا پایگاه داریم و 4هزار بافنده و هنرمند صنایعدستی در این پایگاهها مشغول بهکار هستند.»
او با تأکید بر استفاده از پتانسیلهای هر استان گفت: «من در تمام روستاها به دنبال این بودم که بهجای وارد کردن صنعتی غریبه از پتاسیلهای مغفول مانده آن روستا استفاده کنم.»
پوری با اشاره به اینکه با برگزاری نمایشگاه در کشورهای مختلف به دنبال معرفی فرهنگ ایرانی و صنایعدستی ایرانی است گفت: «اگر بتوانیم با استفاده از ایدههای هم «ما» باشیم و پایه رشد همدیگر شویم پیشرفت کشور را شاهد خواهیم بود.»
مریمالسادات قیامی از فعالان حوزه آموزش گردشگری از استان اصفهان گفت: «اگر اعتقاد به پیشرفت کشور از درگاه گردشگری داریم باید توجه کنیم که آموزش یکی از اصول مهم در این حوزه است، متأسفانه ما آموزش گردشگری مناسبی در کشور نداریم.»
قیامی با اشاره به شعار جهانی “Tourism for all” یا «گردشگری برای همه» گفت: «کشور ما زیرساختها، اقامتگاهها، برنامههای فرهنگی و... مناسبی برای همه ندارد زیرا این همه شامل کودک زیر هفت سال، سالمند بالای 600 سال، نابینایان، ناشنوایان، معلان حرکتی، زنان باردار و... است. ما کجا میتوانیم به افراد کمتوان یا معلول خدمات ویژه ارائه دهیم؟»
وی با اشاره به اینکه هفته آینده 15 گردشگری نابینای ایتالیایی به ایران سفر میکنند گفت: «زیرساخت و امکانات مناسب برای این افراد وجود ندارد. ما نهتنها در ژئوپارکها حتی در اماکن فرهنگی و تاریخی کشور ماکت برای نابینایان نداریم.»
آذر نکیسایی از استان فارس یکی دیگر از اعضای این انجمن گفت: «من 40 سال در حوزه صنایعدستی فعالیت دارم و خوشبختانه امروز برای بیش از 500 نفر اشتغال ایجاد کردم.»
او با تأکید بر توسعه و صادرات صنایعدستی در کشور گفت: «باید سعی کنیم از طریق گسترش همکاریهای بینالمللی و مراودات بینالمللی فرهنگی ایرانی را به سایر کشورها معرفی کنیم.»
در پایان این جلسه احمدیپور معاون رئیس جمهوری با توجه به بحثهای مطرح شده گفت: «یکی از اشکالات موجود این است که هتلهای سنتی در کشور را با استانداردهای سایر هتلها میسنجیم که همین امر باعث نارضایتی میشود.»
وی پیرو صحبتهای قیامی گفت: «سازمان میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری چند نمونه ماکت، ویژه افراد نابینا را بهصورت آزمایشی تهیه کرده است. در جلسهای که در روز معلولان با افراد معلول و کمتوان داشتم اکثر آنها نمیتوانستند از موزهها و سایر اماکن تاریخی بهدلیل نبود امکانات مناسب برای نابینایان و معلولان استفاده کنند.»
نظر شما