افزایش ٣٧ هزار متر مکعب در ساعت سوخت سی ان جی به ظرفیت کل

خبرگزاری شبستان:طبق آمار جهانی ما‌به ازاء سه میلیون خودرو، سه هزار جایگاه تک منظوره نیاز داریم که بر همین اساس برنامه افزایش تعداد جایگاه های سی ان جی در کشور در دستور کار قرار گرفته است و ٢٢ جایگاه همزمان با دهه فجر افتتاح شد.

خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: کشورمان در طی 10 سال گذشته رشد بسیار خوبی در زمینه صنعت سی.ان.جی داشته است این صنعت توانسته  تا 70 درصد به خودکفایی برسد. هم اکنون حدود 18 میلیون متر مکعب در روز فروش گاز سی.ان.جی است که باعث صرفه‌جویی معادل 18 میلیون لیتر بنزین می‌شود، مخاطبان این صنعت بیشتر حمل و نقل عمومی است که بیشترین مصرف را در این زمینه دارند. طبق آمار جهانی ما‌به ازاء سه میلیون خودرو، سه هزار جایگاه تک منظوره نیاز داریم که در این خصوص همواره معاون وزیر نفت در امور پالایش و پخش از برنامه افزایش تعداد جایگاه‌های سی.ان.جی متناسب با این آمار خبر داده است.

 

بنابراین گزارش، علی مهرابی، مدیر طرح ساخت جایگاههای گاز طبیعی فشرده (CNG) شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی ایران  تیرماه سال جاری در این باره به شانا گفته بود: "١٣ هزار و ٥٣٤ هزار نازل راه‌اندازی شده در جایگاههای سی ان جی وجود دارد. میزان ظرفیت ایجاد شده در بخش سی ان جی با تعداد جایگاهها و نازلهای موجود به ٢ میلیون و ٦٦٢ هزار و ٦٠٧ مترمکعب بر ساعت رسیده است. از ابتدای امسال تاکنون ١٥ باب جایگاه در ١٣ منطقه کشور ساخته شده است، این جایگاهها به ترتیب در شهرهای کازرون، کرمانشاه، دزفول، ساوه، ساری، تنکابن، مشهد، کرج، میاندوآب، بیرجند،کردستان، اردبیل، و تهران ساخته شد و به بهره برداری رسید. از میان ٢ هزار و ٣٣٥ باب جایگاه افتتاح شده نزدیک به ٣,٣ درصد از جایگاهها به دلایل مختلف از مدار بهره‌برداری خارج هستند. از این مقدار حدود یک درصد مربوط به جایگاههایی است که در دوران گارانتی به سر می‌برند و حدود ٢,٣ درصد مربوط به جایگاههایی است که از دوران گارانتی خارج شده‌اند. این جایگاهها به طور عمده به دلیل نداشتن قرارداد تعمیر و نگهداشت با پیمانکار، پرداخت نکردن به موقع قبوض گاز و قیمت مصرفی از سوی جایگاه داران و دیگر موارد تعطیل هستند."

 

این گزارش می افزاید: بر همین اساس برنامه افزایش تعداد جایگاه های سی ان جی در کشور در دستور کار قرار گرفته است و ٢٢ جایگاه عرضه سیانجی در سراسر کشور همزمان با دهه فجر افتتاح شد که با تکمیل و راه اندازی همزمان ٢٢ جایگاه سوخت سی ان جی، ٣٧ هزار متر مکعب در ساعت به ظرفیت کل این سوخت در کشور افزوده شده است. شانا در این زمینه به نقل از علی مهرابی، مدیر گاز طبیعی فشرده (سیانجی) شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی ایران نوشته است: "با پایان یافتن عملیات ساخت این ٢٢ جایگاه و راه اندازی آنها، ١٤٦ نازل سوختگیری به مجموع جایگاههای عرضه سیانجی کشور افزوده شده است. این تعداد جایگاه در استانهای آذربایجان شرقی، مازندران، سمنان، فارس، قزوین، البرز، کرمانشاه، هرمزگان، خراسان رضوی، ایلام، گیلان و کهکیلویه و بویر احمد به بهره برداری رسیده است. تعداد کل جایگاههای سیانجی هم اکنون به دو هزار و ٣٨٢ باب رسیده است. با راه اندازی این ٢٢ جایگاه برای حدود ٢٢٠ نفر به طور مستقیم و برای تعداد زیادی نیز به صورت غیر مستقیم اشتغالزایی ایجاد شده است."

 

یادآور می شود: گاز طبیعی فشرده یا سی‌ان‌جی؛ سوختی است که عمدتا به عنوان جایگزینی برای بنزین، گازوئیل و گاز مایع به کار می‌رود. سی‌ان‌جی نسبت به هر سه اینها آلودگی کمتری ایحاد می‌کند. همچنین ایمنی بیشتری در هنگام نشت دارد چون گاز از هوا سبکتر است و به سرعت پراکنده می‌شود. سی‌ان‌جی با فشرده‌سازی گاز طبیعی ایجاد می‌شود به گونه‌ای که حجمی که اشغال می‌کند کمتر از یک درصد حجمی است که گاز طبیعی در شرایط عادی اشغال می‌کند. گاز طبیعی عمدتا از متان تشکیل می‌شود و از چاه‌های گاز طبیعی، چاه‌های نفتی و فراوری زباله‌ها (بیوگاز) تولید می‌شود.

 

 سی‌ان‌جی هم در خودروهای بنزین‌سوز که موتور آنها برای استفاده از سی‌ان‌جی اصلاح شده و هم در خودروهایی که با موتور اختصاصا سی‌ان‌جی سوز ساخته شده‌اند، استفاده می‌شود. در سال ۲۰۱۳ بیش از ۱۸ میلیون خودرو سی‌ان‌جی فعال بوده‌اند. ایران بزرگترین ناوگان خودروهای سی‌ان‌جی سوز را با ۳.۵ میلیون در اختیار داشته‌است. پاکستان و آرژانتین با بیش از دو میلیون و برزیل، چین و هند با بیش از یک و نیم میلیون خودروی سی‌انجی‌سوز در رتبه‌های بعد قرار دارند. از مزایای استفاده از گاز طبیعی در مقایسه با بنزین می‌توان به آلایندگی کمتر، عدد اکتان بالا (۱۳۰)، افزایش راندمان ۱۵ درصدی و در کشوری چون ایران فراوانی و قیمت مناسب نام برد. در مقابل، هزینه احداث ایستگاههای سوختگیری، وجود محدودیت فضا در نصب مخازن سوختگیری بر روی خودرو، کاهش پیمایش خودرو و نیاز به طراحی و تقویت بخشهای متعددی از خودرو نظیر شاسی، اکسل (بدلیل افزایش وزن)، سیستم خنک کاری و غیره در خوروهای تبدیلی، از معایب استفاده از این سوخت می‌باشد. چگالی انرژی سی‌ان‌جی ۴۲ درصد گاز طبیعی مایع‌شده و ۲۵ درصد گازوئیل است. یعنی سی‌ان‌جی در حجم مساوی یک‌چهارم گازوییل انرژی تولید می‌کند.

کد خبر 612545

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha