به گزارش خبرگزاری شبستان از قم، حجت الاسلام و المسلمین دکتر حجت الله ابراهیمیان، عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی عصر امروز (4 اسفند) در نشست علمی «نظارت در نظام حقوقی ـ سیاسی جمهوری اسلامی ایران» که به همت مرکز بینالمللی توسعه صلح، فرهنگ و عقلانیت و با مشارکت اداره کل تبلیغات اسلامی استان قم در سالن جلسات این اداره برگزار شد، عنوان کرد: نظارت واژه ای است که در نظام حکومتی کارکرد ویژهای دارد.
وی با بیان این که تفکیک قوا یکی از مکانیسم های جلوگیری از تورم و فساد درحکومت ها به شمار می رود، اظهار داشت: نظام جمهوری اسلامی ایران از عنصر تعیین کننده «ولایت فقیه» بهره مند است و بر همین اساس، «نظارت» در نظام جمهوری اسلامی ایران نقش کلیدی و ویژگی منحصر به فردی در میان نظام های نظارتی رایج دنیا دارد.
عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی با اشاره به انواع نظارت، افزود: نظارت استطلاعی و نظارت استصوابی از جمله نظارت هایی هستند که برای نهادهای نظارتی وجود دارد.
وی ادامه داد: هدف از نظارت استطلاعی، اطلاع و آگاهی ناظر است و با وجود اینکه اطلاع ناظر میتواند جلوی خلافهای بسیاری را بگیرد اما فاقد ورود جدی و تعیین کننده در مباحث نظارتی است.
حجت الاسلام و المسلمین ابرهیمیان اضافه کرد: نظارت استصوابی همراه با رأی نهایی است و از اتلاف وقت و امکانات جلوگیری میکند.
وی تصریح کرد: نظارت استصوابی تنها وظیفه اطلاع رسانی را ندارد، بلکه در مباحث، ورود جدی دارد، همانند شورای نگهبان که از نوع نظارت استصوابی است و ضرورت تطبیق مصوبات، دستورات و مقررات اسلامی از سوی شورای نگهبان از مصادیق بارز نظارت در نظام است.
عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی در ادامه به موضوع امر به معروف و نهی از منکر در اسلام اشاره کرد و گفت: موضوع امر به معروف و نهی از منکر یکی از عوامل مهم سطوح نظارتی است.
حجت الاسلام و المسلمین ابراهیمیان تصریح کرد: امر به معروف و نهی از منکر می تواند به عنوان بازوی نظارت عمومی از جانب مردم بر دولت اعمال شود که این امر باعث می شود تا دولت همواره مورد ارزیابی قرار گیرد و در جهت رشد و تعالی حرکت نماید.
وی در ادامه نشست، به چگونگی نظارت برخی از ارگان ها در نظام جمهوری اسلامی ایران پرداخت و ابعاد نظارتی آنها را تبیین نمود. این نشست با پرسش و پاسخ حاضرین در جلسه به پایان رسید.
نظر شما