بازی های رایانه ای؛ فرصت یا تهدید

خبرگزاری شبستان: ‌بازی ازجمله فعالیت‌های اجتماعی است که در درون تمام جوامع انسانی وجود دارد اما درجات فرهنگی متفاوت این جوامع، باعث می‌شود که نوع بازی‌های مهم در هر جامعه‌ای، متفاوت‌تر از جامعه‌ای دیگر باشد.

 به گزارش خبرگزاری شبستان از ایلام، بازی ابزاری است که زمینه را برای اثبات موجودیت اجتماعی فراهم می‌کند، یکی از راه‌های تکوین شخصیت افراد و بر عهده گرفتن نقش‌های اجتماعی است که معمولاً کودکان از طریق تکرار بازی و پذیرش نقش‌های دیگری، رفتار خود را معنا و مفهوم می‌بخشند.

با توجه به اینکه بیشترین اوقات بیداری در کودکان به بازی و فعالیت اختصاص داده می‌شود، ازاین‌روی انتخاب نوع بازی‌ها و اسباب‌بازی‌ها برای آن‌ها از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است، در تحقق این مهم توجه به تفاوت‌های فردی، سطح رشد جسمی و حرکتی، جنسیت، فرهنگ خانواده، موقعیت جغرافیایی، خلاقیت، بهره هوشی و میزان سلامتی بسیار مهم است.

 

بازی‌ها، انواع مختلفی دارند، ازجمله بازی‌های جسمی، تقلیدی، نمادی، نمایشی، آموزشی و خلاقانه که در این میان به هر میزان که انتخاب با دقت در زمینه اسباب‌بازی صورت گیرد، موجب ارتقای کیفیت بازی و رشد کودک می‌شود، البته نباید غافل شویم که اسباب‌بازی الزاماً، ایمنی و کیفیت لازم را داشته باشد.

 

بازی‌های آموزشی، نقش شایانی در رشد کودکان پیش‌دبستانی دارند و باعث می‌شوند که هوش و مهارت‌های اجتماعی، رفتارهای احساسی و عاطفی در کودک تقویت شود، امروزه، رشد و توسعه فنّاوری دنیای بی‌آلایش کودکان را نیز تحت قلمرو خود قرار داده است و به زمینه‌ای تبدیل‌شده است که طی کمتر از چهار دهه که از عمر بازی‌های رایانه‌ای می‌گذرد، بازاری سود ده و جهانی برای صنعت این حوزه فراهم نماید.

 

بازی‌های رایانه‌ای شامل دسته‌بندی چهارگانه است که می‌توان به عناوینی چون 1- حادثه‌ای 2-وحشت 3-استراتژیک و 4- سرگرم‌کننده اشاره کرد، گروه بازی‌های سرگرم‌کننده و استراتژیک، اثرات تفریحی و آموزشی بسیار خوبی دارند اما دو گونه بازی‌های وحشت و حادثه‌ای، تأثیرات خیلی بدی بر نقش‌آفرینان دارند تا جایی که صحنه‌های وحشتناک، احساسی، زجر، خشم، ترس، لذت و دیگرآزاری را در ذهن مخاطب شبیه‌سازی می‌کنند که در اثر تکرار و تجربه، تغییراتی نسبتاً دائمی در احساس، تفکر و رفتار فرد به وجود می‌آورد و آنگاه تبدیل به یادگیری می‌شود.

 

این یادگیری با شدت و ضعف‌های خود در حوزه‌های مختلف مخاطب را برای رفتارهای اجتماعی در جامعه دچار دگرگونی و تغییر می‌کند، صنعت بازی‌های رایانه‌ای در دنیای امروز اهمیت بسیار بالایی دارد تا جایی که اقشار مختلف جامعه به‌ویژه جوانان، نوجوانان و حتی برخی کودکان و بزرگسالان را به خود مشغول کرده است.

 

بنابراین می‌توانیم بگوییم که بخش عظیمی از افکار و اندیشه‌های دنیای پیرامون ما را همین صنعت مستقل می‌کند، صنعت بازی‌های رایانه‌ای دو جنبه سرگرمی، مفید و سازنده و به همان اندازه مخرب نیز می‌تواند داشته باشد، پس بنابراین خیلی از کشورهای در سطح دنیا تلاش می‌کنند از طریق بازهای رایانه‌ای، هم سپری در مقابله با افکار و اندیشه‌های سایر ملل فراهم کنند و هم افکار و عقاید و باورهای خود را از این طریق به سایر ملل منتقل کنند.

 

ایران اسلامی، با غنای فرهنگی و تمدنی وزین و در سایه رهنمودهای دینی برای جهانیان الگویی انس و الفت، مهربانی و الهام گیری از آموزه‌های دینی در قالب تولید بازی‌های فاخر هم فرصتی برای تقویت افکار داخلی فراهم نمایند و هم زمینه‌ای فراهم شود که این اندیشه‌های ناب به سایر ممالک صادر شود که این اتفاق علاوه بر معرفی الگوی ایرانی اسلامی و فراهم نمودن زمینه‌های شناخت، می‌تواند ازنظر اقتصادی نیز گردش مناسبی فراهم نماید.

 

از طرف دیگر، رسانه‌های دیجیتال قدمت چندانی در دنیا و به‌تبع آن در کشور ما ندارند، لذا برای ارتقاء جایگاه این رسانه‌ها بایستی شناخت همه‌جانبه از این رسانه‌ها به وجود آمده و در جهت استفاده مطلوب از آن اقدام نمود، از مهم‌ترین اقدامات در این حوزه ارائه آموزش‌های فرهنگی و مهارت‌های فنی و تخصصی می‌باشد.

 

از طرفی لازم است مردم، خانواده‌ها و جوانان نسبت به بسترهای فرهنگی که این رسانه‌ها در آن متولد و انتشاریافته‌اند آگاهی کافی پیدا نمایند. هم‌اینک این رسانه‌ها به‌عنوان ابزاری قوی و تأثیرگذاری در دست برخی دولت‌ها و قدرت‌ها قرارگرفته‌اند تا از این طریق اهداف و سیاست‌های فرهنگی و سیاسی خود را دنبال نمایند.

 

تولید و انتشار گسترده محتوای مستهجن در رسانه‌های دیجیتال از قبیل سایت‌ها و نرم‌افزارهای مختلف و همچنین جنگ روانی موجود در رسانه‌های بیگانه، مؤید این نکته است، لازم است جوانان نسبت به ترفندهای دشمن جهت دین زدایی نسل جوان هوشیار و آگاه باشند و خانواده‌ها نیز در خصوص استفاده سالم و امن فرزندان خود از این ابزار آموزش‌های لازم را ببیند.

 

رعایت این موارد توسط مردم و مسئولین، جایگاه رسانه‌های دیجیتال را ازنظر فرهنگی ارتقاء می‌دهد و زمینه‌ای را فراهم می‌آورد تا بتوان از این ابزار در جهت نشر فرهنگ اصیل اسلامی ایرانی و سایر فعالیت‌های مفید بهره‌برداری شود.

 

در زمینه مهارت‌های تخصصی نیز لازم است برنامه‌ریزی‌های لازم توسط مسئولین صورت پذیرد و با حمایت دولت از بخش خصوصی شاهد تولید و ارائه آثار فاخر فرهنگی در این حوزه باشیم که راه‌اندازی مراکز فرهنگی دیجیتال که در آن‌ها مهارت‌های فنی و همچنین نیازسنجی فرهنگی این رسانه‌ها در حوزه‌های مختلف آموزش داده شود از راهکارهای مؤثر در ارتقاء جایگاه این رسانه‌ها می‌باشد.

 

برگزاری نمایشگاه‌ها و کارگاه‌های آموزشی در زمینه رسانه‌های دیجیتال و بازی‌های رایانه‌ای، فرصت و مجالی است که این ظرفیت‌ها، نمود بیشتری بیابند و مردم ضمن احترام به تولیدات داخلی؛ فضای اعتمادسازی را تجربه کنند که به‌گونه‌ای در امتداد منویات مقام معظم رهبری و تأکیدات ایشان در زمینه اقتصاد مقاومتی نیز هست.

 

نمایشگاه بازی‌های رایانه‌ای در ایلام فرصت مناسبی بود که مورد بازدید و اقبال عمومی مردم فهیم ایلام قرار گرفت و خدای سبحان را برای این نعمت شاکریم، لازم می‌دانم از تمام دست‌اندرکاران همکاران گرامی حامیان و مسئولان محترم استانی و کشوری تشکر و قدردانی نماییم.

 

کد خبر 612133

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha