ارتباط نظام بانکی با ۴۴ بانک دنیا/ ارتقای شاخص کسب و کار ایران

خبرگزاری شبستان:نوسازی قدیمی ترین نیروگاه کشور، ارتباط نظام بانکی با ۴۴ بانک دنیا، رونق صادرات پتروشیمی، ارتقای شاخص کسب و کار ایران برخی از سرتیترهای اخبار اقتصادی در هفته گذشته بود.

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، نوسازی قدیمی ترین نیروگاه کشور، ارتباط نظام بانکی با ۴۴ بانک دنیا، رونق صادرات پتروشیمی، ارتقای شاخص کسب و کار ایران برخی از سرتیترهای اخبار اقتصادی در هفته گذشته بود. ادامه اخبار و رویدادهای این حوزه را در گزارش زیر بخوانید:

نوسازی قدیمی ترین نیروگاه کشور

نیروگاه طرشت (شهید فیروزی) و سابقاً معروف به برق آلستوم (تهران، منطقه ۲، در محله طرشت، خیابان ستارخان، تأسیس شهریور ۱۳۳۸)، یکی از نیروگاه‌های ایران از نوع تولید پراکنده (DG) (مصرف برق در محل تولید) با ظرفیت تولید ۵۰ مگاوات است که شامل ۴ واحد بخار، ساخت شرکت آلستوم، در زمینی به مساحت ۱۷ هکتار است. این نیروگاه در سال ۱۳۸۹ موفق به اخذ گواهینامه ایزو ۱۴۰۰۰ شد و تاکنون چندین بار بهبود یافته است که می‌توان به افزایش کیفیت پساب نیروگاه و استفاده از آن برای آبیاری فضای سبز، نصب CHP یک مگاواتی ، تعویض لوله‌های بویلر، گازسوز شدن نیروگاه و....اشاره کرد.

بنابراین گزارش، پي ريزي نيروگاه به حدود 6 دهه قبل برميگردد و هم اكنون به عنوان قديمي ترين نيروگاه كشور و نمادي از توانمندی صنعت برق كشور در شصتمین سال بهره برداري مستمر خود قرار دارد اين نيروگاه داراي چهار واحد بخاري آلستوم فرانسه با توان نامي 12.5مگاوات است. حال قرار است این نیروگاه به عنوان قدیمی ترین نیروگاه کشور در برنامه نوسازی قرار بگیرد.

این گزارش می افزاید: تسنیم در این زمینه خبر داده است: "نیروگاه طرشت در فهرست نیروگاههای قدیمی کاندیدای نوسازی قرار گرفته و طبق مطالعاتی که در قالب طرح ملی بازتوانی نیروگاههای فرسوده انجام گرفته، برنامه ریزی شده با نوسازی و بازسازی تجهیزات این نیروگاه قدیمی، راندمان آن با افزایش 17 درصدی به 37 درصد رسیده تا بتواند با مصرف 58 میلیون مترمکعب گاز طبیعی در طول یکسال، قریب به 255 میلیون کیلووات ساعت برق تولید کند. به عبارتی در نیروگاه طرشت بعد از بازتوانی و نوسازی، با مصرف هر مترمکعب گاز طبیعی به جای تولید 1.8 کیلووات ساعت برق، 5.1 کیلووات ساعت برق تولید خواهد شد."

ارتباط نظام بانکی با ۴۴ بانک دنیا/مراودات مالی ۲۰ میلیارد دلاری

بانک از جمله صنعت‌های پرپتانسیل کشورمان است. در سالهای متمادی تلاش های بسیاری برای رونق سیستم بانکی انجام شده است هرچند که فضای تحریم باعث شده بود ارتباطات بین المللی کشورمان و سیستم بانکی با کشورهای دیگر قطع شود و دچار کندی فعالیت ها در این عرصه باشیم اما با لغو این فضا زمینه رونق نظام بانکی فراهم شده است و بسیاری از کشورها و بانکها تمایل خود را برای ارتباط مجدد با بانکهای کشورمان اعلام کرده اند تا جایی که امروز شاهد مراودات مالی ۲۰ میلیارد دلاری ایران با بانک‌های ۴۴ کشور دنیا هستیم.

بنابراین گزارش، تسنیم در این زمینه به نقل از بانک تسویه حسابهای بین المللی نوشته است: "میزان سپرده های ایران نزد بانک های خارجی در پایان سه ماهه سوم 2016 برابر با شهریور 95 با 1.773 میلیارد دلار کاهش نسبت به سه ماهه قبل از آن به 17.162 میلیارد دلار رسیده است. میزان سپرده های ایران نزد بانک های خارجی در پایان سه ماهه دوم 2016 بالغ بر 15.389 میلیارد دلار اعلام شده بود. سپرده های ایران نزد بانک های خارجی از پایان سال 2008 به طور کلی روندی کاهشی را طی کرده است. سپرده های ایران نزد بانک های خارجی در دسامبر 2008 بالغ بر 41.5 میلیارد دلار بوده است.

تعهدات ایران در برابر این بانک ها در پایان سه ماهه سوم 2016 با 70 میلیون دلار کاهش نسبت به سه ماهه قبل از آن مواجه شده است. تعهدات ایران در برابر این بانک ها در پایان سه ماهه دوم 2016 بالغ بر 2.914 میلیارد دلار بود که در پایان سه ماهه سوم این رقم به 2.984 میلیارد دلار رسید. تعهدات ایران نزد بانک های خارجی در دسامبر 2008 بالغ بر 20.4 میلیارد دلار گزارش شده بود. حجم کل مراودات بانکی ایران با بانک های 44 کشور خارجی در پایان سه ماهه سوم 2016 با کاهش  1.843 میلیارد دلاری نسبت به سه ماهه قبل از آن به 20.146 میلیارد دلار رسید. این رقم در پایان سه ماهه دوم 2016 بالغ بر 18.303 میلیارد دلار گزارش شده بود."

رونق صادرات پتروشیمی/پیش بینی برای صادرات ۳ میلیارد دلاری

پتروشیمی در کشورمان از جمله صنایع قدیمی و پرقدرت است که در طی سالیان سال توانسته توسعه و پیشرفت چشمگیری داشته باشد تا جایی که امروز بسیاری از کشورهای جهان خواهان محصولات پتروشیمی کشورمان هستند و با افزایش تقاضا برای این محصولات میزان صادرات آن نیز افزایش یافته است تا جایی که امروز شاهد پیش بینی افزایش سه میلیارد دلاری سالیانه صادرات پتروشیمی هستیم.

بنابراین گزارش، باشگاه خبرنگاران جوان در این زمینه به نقل از علی صالح آبادی، مدیر عامل  بانک توسعه صادرات ایران نوشته است: "سال گذشته بانک توسعه صادرات4.2 میلیارد دلار تامین مالی انجام داده و 800 میلیون دلار از جانب صندوق توسعه ملی برای توسعه نفت در این بانک تخصیص داده شده است. 2.2 میلیارد دلار از پتروشیمی بوشهر با عاملیت بانک توسعه صادرات انجام شده است و میزان صادرات سالانه پتروشیمی 3 میلیارد دلار افزایش خواهد داشت."

این گزارش می افزاید: رونق پتروشیمی  نیازمند سرمایه گذاری متمرکز در این حوزه است و بنابر نظر کارشناسان صنعت پتروشیمی ایران به ٥٥ میلیارد دلار سرمایه‌گذاری نیاز دارد. شانا در این زمینه به نقل از مرضیه شاهدایی، مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران نوشته است: "برای تکمیل طرح‌های نیمه‌کاره تا پنج سال آینده باید ٢٠ میلیارد دلار سرمایه‌گذاری کنیم، این طرح‌ها از دو تا ٣٠ درصد پیشرفت فیزیکی دارند که برای تکمیل آن‌ها نیاز به سرمایه‌گذاری ٢٠ میلیارد دلاری است. طرح هایی را معرفی کرده‌ایم و تا ١٠ سال آینده امیدواریم به ظرفیت تولید ١٥٠ میلیون تنی برسیم که  سرمایه‌گذاری و به ظرفیت ١٥٠ میلیون تنی برسیم که برای رسیدن به این ظرفیت و اجرای این طرح‌ها باید حدود ٥٥ میلیارد دلار سرمایه‌گذاری در صنعت پتروشیمی انجام شود."

ارتقای شاخص کسب و کار ایران

نويسندگان مختلف، تعاريف متفاوتي از کسب و کار دارند. به زبان ساده، کسب و کار عبارت است از حالتي از مشغوليت و به طور عام، شامل فعاليت‌هايي است که توليد و خريد کالاها و خدمات با هدف فروش آنها را به منظور کسب سود، در بر مي‌گيرد بنابراين مي توان دريافت که کسب و کار با خريد و فروش کالاها، توليد کالاها يا عرضه خدمات، به منظور به دست آوردن سود، سر و کار دارد.

بنابراین گزارش، فروش يا انتقال کالاها و خدمات براي کسب ارزش، معامله‌ کالاها و خدمات، تکرار معاملات، انگيزه‌ سود (مهم‌ترين و قدرتمندترين محرک اداره‌ امور کسب و کار) و فعاليت توأم با ريسک به عنوان ویژگی های کسب و کار در نظر گرفته شده است که اهداف اجتماعی و اقتصادی کسب و کار را تامین می کنند. بر همین اساس کشورهای مختلف را دسته بندی کرده تا میزان موفقیت آنها در شاخص کسب و کار به عنوان یکی از ملاک های رشد اقتصادی مشخص شود. ایرنا آذر ماه سال جاری به نقل از گزارش انجام کسب و کار سال 2017 بانک جهانی در این باره خبر داده بود: "ایران در میان 190 کشور جهان، رتبه 120 را به دست آورد. ایران در مولفه های شروع یک کسب و کار رتبه 102، اخذ مجوز رتبه 27، دسترسی به برق رتبه 94، ثبت مالکیت رتبه 86، اخذ اعتبار رتبه 101، حمایت از سرمایه گذاران خرد رتبه 165، سهولت پرداخت مالیات رتبه 100، تجارت فرامرزی رتبه 170، اجرای قراردادها رتبه 70، ورشکستگی و پرداخت دیون رتبه 156 به دست آورد."

این گزارش می افزاید: ایرنا در این زمینه به نقل از علی یزدانی، معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت و رئیس شرکت شهرک های صنعتی کشور نوشته است: "رتبه بین المللی ایران در ایجاد فضای کسب و کار از 152 به 120 رسید. در سه سال و نیم گذشته دولت تدبیر و امید در بهبود فضای کسب و کار گام های موثری برای رفع موانع تولید برداشته که یکی از آنها تسهیل در صدور مجوزها بوده است. بیش از 69 شهرک و ناحیه صنعتی در دولت یازدهم افتتاح شده و بیش از 38 هزار بنگاه اقتصادی نیز به بهره برداری رسیده است. همچنین 7 هزار و 500واحد تولیدی تعطیل و نیمه راکد در کشور فعال شد و بیش از 159 طرح صنعتی و معدنی با 8 میلیارد دلار سرمایه در سازمان برای جذب سرمایه گذاری به تصویب رسیده است. تا پایان دی ماه سال جاری هشت هزار میلیارد تومان از طریق سامانه بهین یاب به بنگاههای کوچک و بزرگ تسهیلات پرداخت شده است."

رشد تولیدات نفت و گازی کشور با کشف ذخایر جدید

صنعت نفت ایران مهم‌ترین صنعت این کشور است. در سال ۲۰۰۱ ایران چهارمین تولید کننده نفت خام جهان بود. طبق برآوردهای مجله نفت و گاز، تا ژانویه ۲۰۱۱، ذخایر قطعی نفت ایران در حدود ۱۳۷ میلیارد بشکه می‌باشد که حدود ۱۰ درصد کل ذخایر جهان است و همچنین ایران دارای ۱۰۴۵ تریلیون فوت مکعب ذخایر گاز طبیعی می‌باشد که حدود ۱۶ درصد از ذخایر کل جهان است. تولیدات نفت و گاز ایران شامل گاز مایع، نفت کوره، گازوئیل، نفت سفید و نفتا می‌شود.

بنابراین گزارش، بر اساس آمار رسمی منتشر شده وزارت نفت ایران مجموع ذخایر استحصال شدنی نفت خام و میعانات گازی ایران بیش از ۱۵۴٫۸ میلیارد بشکه برآورد می‌شود که این میزان معادل ۱۰ درصد از مجموع کل ذخایر نفت خام موجود در جهان محسوب می‌شود. کشورمان پس از توافق هسته ای برنامه ریزی برای افزایش تولید نفت و گاز را در دستور کار خود قرار داده است و در این مسیر ذخایر جدید و بزرگ نفت و گاز در کشور کشف شده است.

این گزارش می افزاید: ایرنا در این زمینه به نقل از غلامرضا منوچهری، معاون شرکت ملی نفت  نوشته است: "امروز 18 فاز پارس جنوبی در مرحله تولید قرار دارد و به زودی شاهد بهره برداری از فازهای جدید خواهیم بود. ایران رتبه اول ذخایر گازی و رده چهارم منابع نفتی جهان را در اختیار دارد. ایران از نظر مجموع ذخایر گاز و نفت، در رده نخست جهان قرار دارد. در سال های اخیر اکتشاف های قابل توجه نفت و گاز در کشور داشته ایم که بزودی اعلام خواهد شد. این کشفیات ذخایر نفت و گاز کشور را تا حد قابل توجهی افزایش می دهد. برای اجرای طرح های جدید اکتشافی در کشور در حال مذاکره با شرکت های بین المللی هستیم."

حمایت از شرکت های دانش بنیان با تسهیل صادرات محصولات

بنا به تعریف آئين‌نامه تشخيص شركت‌ها و موسسات دانش‌بنيان؛ این نوع شرکت، موسسه خصوصی یا تعاونی است که به منظور افزایش علم وثروت، توسعه اقتصادی بر پایه دانش و تحقق اهداف علمی و اقتصادی در یک راستا(گسترش اختراع و نو آوری) و در نهایت تجاری سازی نتایج تحقیق و توسعه (شامل طراحی و تولید کالا و خدمات ) در حوزه فناوری های برتر و با ارزش افزوده فراوان (به ویژه در تولید نرم افزارهای مربوط) تشکیل می شود.

ایجاد زمینه برای بکار گیری بنیه علمی دانشگاه و واحد های پژوهشی و اعضای هیئت علمی دانشگاهها در سطح جامعه، تجاری سازی یافته های علمی، ترغیب جامعه دانشگاهی و شخصیت های علمی برای شرکت در فعالیت در جهت رفع نیاز جامعه و امکان ایجاد و افزایش درآمد برای شخصیت های علمی و اعضای محترم هیات علمی دانشگاه ها، تحول در دست یافته های اجتماعی با حضور شخصیت های علمی در این عرصه از اهداف تشکیل شرکت های دانش بنیان است.

بنابراین گزارش، زمینه فعالیت شرکت های دانش بنیان شامل انجام پژوهش های کاربردی و توسعه ایی، ارائه خدمت تخصصی و مشاوره ایی، تولید محصولات با فن آوری نوین (توسعه فن آوری)، انجام خدمات توسعه فن آوری و انجام خدمات ورود کارها به بازار بین الملل و خدمات جهانی کردن آنها است. کشورمان تاکنون توانسته است با حمایت از شرکت های دانش بنیان زمینه افزایش فعالیت آنها و صادرات محصولاتشان به دیگر کشورها را فراهم آورد و به تازگی نیز زمینه تسهیل صادرات محصولات دانش‌بنیان کشور به حوزه آفریقا ایجاد شده است.

این گزارش می افزاید: روابط عمومی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در این زمینه به نقل از مسعود حافظی، معاون دفتر توسعه کسب و کار بین‌الملل معاونت علمی ریاست جمهوری نوشته است: "با حمایت های مادی و معنوی معاونت علمی و فناوری و با راه اندازی پایگاه صادراتی منطقه آفریقا با محوریت کشور اوگاندا، صادرات محصولات دانش بنیان و همچنین حضور دو کارگزار تجاری برون مرزی در کشورهای کنیا و آفریقای جنوبی تسهیل می‌ شود. حوزه آفریقا یکی از حوزه های با پتانسیل بالا برای ورود محصولات دانش‌ بنیان ایران است، آفریقا مشتمل بر 54 کشور و بالغ بر 1.1 میلیارد نفر جمعیت دارد که همیشه مورد توجه کشورهای اروپائی و شرق آسیا بوده است. با توجه به تأکید معاون علمی و فناوری رئیس جمهوری مبنی بر لزوم ورود محصولات دانش بنیان به منطقه آفریقا و افزایش حضور بنگاه ‌های دانش بنیان در کشورهای آفریقایی، این دفتر با همکاری بخش خصوصی اقدام به راه اندازی پایگاه صادراتی در منطقه و با محوریت کشور اوگاندا کرده است. این پایگاه قرار است مسیر ورود محصولات دانش بنیان به ویژه در حوزه مواد پیشرفته و تجهیزات آزمایشگاهی را از طریق ارائه خدمات تحقیقات بازار و بازاریابی محصولات به منطقه تسهیل کند."

 

کد خبر 611917

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha