به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از زنجان، فضای مجازی را می توان برای توصیف انواع منابع اطلاعاتی موجود از طریق شبکه های رایانه ای به کار برد، در حقیقت فضای مجازی نوع متفاوتی از واقعیت مجازی و دیجیتالی است که توسط شبکه های رایانه ای هم پیوند تامین می شود که در حالتی ساده می توان آن را مترادف با شبکه جهانی اینترنت دانست.
در هر حال فضای مجازی در هر تعبیری و با هر تعریقی، قلمرویی وسیع، بدیع و بکر است که برای ساکنان خود امکانات، آزادی ها، فرصت ها، دلهره ها، آسیب ها و محدودیت های نوینی را به همراه دارد؛ از اینرو امروزه برخی دانشمندان صحبت از دو جهانی شدن دنیای معاصر می کنند.
علیرغم اینکه سهولت دسترسی به اطلاعات، استفاده از زمان، هزینه کم و کاهش بلایای زیست محیطی به عنوان برخی از ویژگی های فضای مجازی مطرح می شود ولی در کنار آن آسیب های جسمی، خستگی چشم، اضطراب سلامتی، سردرد، ضعف قوای جسمانی و کوتاه شدن عمر، کاهش موالید و آسیب های روحی و اجتماعی از مضرات استفاده بیش از اندازه از فضای مجازی است.
استفاده از فضای مجازی در بین جوانان و نوجوانان بازتاب گسترده ای داشته است و جذابیت های این فضا موجب شده است که این قشر بخش عمده ای از زمان خود را صرف حضور در فضای مجازی کنند.
این حضور موجب آسیب هایی از جمله اعتیاد اینترنتی، هزینه مالی برای خانواده ها، تعارض با ارزش های اسلامی، افسردگی، عدم تحرک و ورزش، به خطر افتادن سلامت دانش آموزان، افت تحصیلی و از دست دادن هویت می شود.
ارگان ها و نهادهای فرهنگی در این خصوص ورود کرده و هریک به توان خود در راستای به حداقل رساندن آسیب های ناشی از فضای مجازی اقداماتی انجام داده اند.
یکی از نهادهای موثر که جامعه هدفی متشکل از اقشار مختلف جامعه دارد اداره کل تبلیغات اسلامی است که در این راستا گام هایی برداشته است.
مدیرکل تبلیغات اسلامی استان زنجان در این خصوص گفت: این مجموعه در بحث فضای مجازی دغدغه هایی دارد و تلاش می کند تا فرصت های بهره مندی از این فضا را به حداکثر و تهدیدهای ناشی از آن را به حداقل برساند.
حجت الاسلام مسعود صفی یاری با اشاره به اینکه مقام معظم رهبری هم در این خصوص فرمایشاتی دارند، ادامه داد: دشمن تلاش می کند تا با استفاده از این فضا اعتقادات و باورهای دینی جوانان را سست کند.
وی با اشاره به اینکه باید از این تکنولوژی به نحو احسن و در راستای توسعه و ترویج فرهنگ دینی و اسلامی بهره مند شد، ادامه داد: در همین راستا کتاب«ناگفته های فضای مجازی» به همت اداره کل تبلیغات اسلامی استان زنجان رونمایی شد.
به گفته این مقام مسوول، شرط به حداقل رساندن آسیب های فضای مجازی استفاده درست از این فضاست و باید آموزش سواد رسانه ای در اولیت قرار گیرد.
حجت الاسلام صفی یاری به برگزای دوره های آموزشی سواد رسانه ای به صورت تخصصی در این مجموعه اشاره کرد و گفت: کتاب آموزشی«سواد رسانه ای با تفکر اسلامی و انقلابی» هم به زودی رونمایی می شود.
وی به اثربخشی برنامه های فرهنگی برای بی اثرکردن توطئه های دشمنان اشاره کرد و گفت: این برنامه ها زمانی اثربخش خواهد بود که به صورت هدفمند برنامه ریزی کنیم.
این مقام مسوول با انتقاد از اینکه اجرای برخی برنامه های فرهنگی برنامه ریزی نشده موجب از بین رفتن اثربخشی دیگر برنامه های فرهنگی می شود، گفت: متاسفانه تناقص های خنثی کننده در حوزه فرهنگی زیاد است.
نظر شما