به گزارش خبرنگار گروه اندیشه خبرگزاری شبستان: هشتمین همایش «آنان که می اندیشند» عصر شنبه، 30 بهمن ماه در تالار دکتر سید جعفر شهیدی دانشکده ادبیات دانشگاه تهران با موضوع بررسی و نقد آراء و اندیشههای هانری کربن برگزار شد.
در اولین روز از این همایش دو وزه دکتر غلامرضا اعوانی، دکتر بیژن عبدالکریمی، دکتر محمدمنصور هاشمی، حجت الاسلام علیرضا قائمی نیا و دکتر الکساندر واسیلینوف سخنرانی کردند.
دکتر انشا الله رحمتی در این نشست با موضوع «هانری کربن و اسلام ایرانی» به سخنرانی پرداخت و اظهار کرد: به نظر من کربن تاریخ ستیز نیست و خودش هم تصریح می کند. کربن در عمل نیز اینگونه است. او نه تنها سعی می کند جریان های اندیشه ما را بشناسد بلکه وظیفه تصحیح آن را نیز بر عهده می گیرد و به گفته خود می خواهد متن ها و جریان ها را درک کند.
رحمتی با اشاره به اینکه از نظر کربن تاریخ نمی تواند همه چیز ما باشد، افزود: او به دنبال تاریخ است. او می خواهد نقص های اصلی دنیای امروز را برطرف کند و می گوید به تاریخ نگاری افراطی روی آورده ایم.
نباید در کربن متوقف شویم
وی با بیان اینکه آنچه که در آثار کربن وجود دارد، روح شیعی است، تصریح کرد: به نظرم می آید که جاذبه کربن خودش شخص کربن نیست. نباید در کربن متوقف شویم، روش شناسی و هرمنوتیک کربن باید برای ما حکم یک رابطه را داشته باشد.
این محقق و مترجم آثار کربن گفت: در زمانه کربن، وضعیت جامعه ما به گونه ای نبود که حرف های او را بفهمند ولی خود کربن در کتاب «اسلام ایرانی» می گوید وقتی موضوع را تقریر کردم و در مورد سکولار شدن غرب در محفل روحانیون ایرانی بحث می کردیم، مباحثم برای آنان تازگی نداشت و برایشان قابل هضم بود هرچند که اصطلاحات ما را برای اولین بار می شنیدند.
رحمتی اظهار کرد: کربن پاسخ سوالات اش را از متون ما، از گفت وگوهایش با علامه طباطبایی(ره) و از متون ملاصدرا می گرفته است. روح شیعی اسلام ایرانی در آثار کربن وجود دارد. شروع تفکر فلسفی در تشیع با اسماعیلیه است لذا کربن در آثار اولیه اش روی اسماعیلیه تمرکز می کند و کسی که آثار او را می خواند تصور می کند که او شیعه اسماعیلیه است.
وی تاکید کرد: روح شیعی در دو موضوع در آثار کربن قابل پیگیری است. یکی در بحث امامت و دیگری در بحث تاویل و این دو را کربن در متفکران مختلف صرف نظر از اینکه او رسما شیعه بوده یا نه، بررسی کرده است.
نظر شما