دکتر روح الله تولایی، عضو هیئت علمی دانشکده مدیریت و حسابداری دانشگاه شهید بهشتی در گفت وگو با خبرنگار گروه اندیشه خبرگزاری شبستان در پاسخ به پرسشی در مورد تاثیرات منفی فقدان اخلاق اداری بر سبک زندگی افراد جامعه، اظهار کرد: نبود اخلاق اداری سبب می شود تا رفتارهای فردی و به تبع آن رفتارهای اجتماعی با تغییر منفی مواجه شود.
وی ادامه داد: شاید برای پاسخ به این پرسش نیاز باشد تا از اخلاق حرفه ای تعریفی داشته باشیم، صاحبنظران اخلاق را مجموعهای از صفات روحي و باطني انسان تعريف كردهاند كه به صورت اعمال و رفتاری كه از خلقيات دروني انسان ناشي ميشود، بروز ظاهری پيدا می كند و بدين سبب گفته می شود كه اخلاق را از راه آثارش در رفتار انسان ها ميتوان تعريف كرد.
این پژوهشگر تصریح کرد: استمرار يك نوع رفتار خاص، دليل بر آن است كه اين رفتار يك ريشه دروني و باطني در عمق جان و روح فرد يافته است كه آن ريشه را خلق و اخلاق مينامند. اغلب ممکن است دامنه اخلاق را در حد رفتارهاي فردي تلقي كنند، اما رفتارهاي فردي وقتي كه در سطح جامعه يا نهادهاي اجتماعي تسري پيدا ميكند، به نوعي به اخلاق جمعي تبديل ميشود كه ريشه در فرهنگ جامعه ميدواند و خود نوعي وجه غالب مييابد كه جامعه را با آن ميتوان شناخت. اخلاق اداری و اخلاق حرفه ای نیز از این جنس است.
استاد دانشگاه شهید بهشتی افزود: حال وقتی این اخلاق اداری منفی باشد، منجر به منفی شدن رفتار های فردی و به تبع آن تغییر منفی سبک زندگی فردی خواهد شد. همانطور که اشاره شد چنین رفتارهاي فردي وقتي كه در سطح جامعه يا نهادهاي اجتماعي تسري پيدا ميكند تبدیل به اخلاق جمعی می شود و سبک زندگی جامعه را تحت تاثیر خود قرار می دهد.
این محقق در مورد عدم توجه به ارباب رجوع و انعکاس این مساله در سبک زندگی اجتماعی تاکید کرد: موضوعات و کنش های رفتاری منجر به واکنش ها و الگوگیری از سوی مخاطب می شود. لذا عدم توجه به ارباب رجوع نیز یکی از علت هایی است که می تواند رفتار فردی وی را تحت تاثیر منفی قرار دهد و مجدد این رفتارهای منفی در سطح جامعه به صورت یک اخلاق منفی جمعی تحت عنوان بی توجهی به ارباب رجوع تسری پیدا کرده و سبک زندگی اجتماعی را تحت تاثیر منفی قرار می دهد.
نظر شما