به گزارش خبرنگار شبستان، آیتالله سیداحمد خاتمی، امام جمعه موقت تهران در همایش مسجد و بسیجیان علوی در تبیین کارکردهای مختلف مسجد با طرح این سؤال که باید بررسی کرد که کارکرد مسجد از نگاه اهل بیت چیست و اهل بیت کدام مسجد را مسجد نمونه معرفی کرده اند، گفت: در صورتی که کارکردهای مسجد با توجه به ویژگی های مورد نظر ائمه اطهار (ع) تعریف شود وظیفه بسیج، امام جماعت، هیئت امنا و کانونهای فرهنگی هنری مساجد نیز مشخص میشود.
وی با اشاره به اینکه در روایتی از ائمه اطهار (ع) برای مسجد هفت کارکرد تعریف شده است به تبیین این کارکردها پرداخت و افزود: به فرموده امام علی (ع) کسی که در مسجد رفت و آمد دارد به هشت مولفه دست مییابد.
وی اولین برکت حاصل از حضور در مسجد را آشنایی با برادران دینی معرفی کرد و گفت: مسجد باید کانون تجمع نیروهای حزبالهی و بسیج باشد و جای ضد انقلاب و کسانی که علیه آرمان الهی برنامهریزی میکنند، نیست از این رو باید برای ارتقای جذابیت مسجد برای دینداران برنامه ریزی کرد.
آیتالله خاتمی دومین مؤلفه را برنامهریزی مسجد دانست و گفت: برنامهریزی مسجد باید به سمت و سویی سوق یابد که جوانان آموزشهای لازم را از آنجا کسب کنند. برترینها در هر زمینهای باید از بسیجیان باشد چرا که هر جا تفکر بسیج حاکم باشد، آنجا رشد و جهش مییابد در حال حاضر تمام پیشرفتهایی که در کشور ایجاد شده است رد پایی از تفکر بسیجی در آنجا دیده میشود که نمونه بارز آن دستیابی به فناوری هوا و فضا است.
امام جمعه موقت تهران تقویت مبانی اعتقادی را سومین کارکرد مسجد معرفی و خاطرنشان کرد: تقویت مبانی اعتقادی و پاسخگویی به شبهات دینی باید در مسجد صورت گیرد. تجربه نشان داده است که اگر حلقههای معرفتی با حضور یک روحانی و عالم دینی در مسجد برپا شود بنیان اعتقادات اسلامی مردم استوارتر می شود.
وی چهارمین مؤلفه و برکت حضور در مسجد را دعا و توسل دانست و یادآوری کرد: باید به جوانان در تمام ابعاد میدان داده شود و مسجد کانون و محلی برای تجمع جوانان باشد. اگر امام جماعت و هیئت امنا لغزش مختصری در جوانان دیدند، باید آن نادیده بگیرند چون اگر جوانان از مسجد دور و از طرف ائمه جماعات طرد شوند در کانونهای ربایش دیگری جذب میشوند.
عضو هیئترییسه مجلس خبرگان رهبری اظهار کرد: مسجد باید کانون روشنگری برای جلوگیری از جریانهای انحرافی باشد. در واقع اگر مسجد چنین جایگاهی پیدا کند کارکرد خود را به خوبی انجام داده است.
وی با اشاره به تأکیدات و فرمایشات مقام معظم رهبری در دیدار با فرماندهان سپاه پاسداران انقلاب اسلامی گفت: مقام معظم رهبری در این دیدار بر این نکته تأکید داشتند که همه مسئولان نظام تلاش کنند فضای آرام جامعه به هم ریخته نشود و با در نظر گرفتن همه جوانب نقد منطقی صورت گیرد و مسجد بهترین مکان برای نقد منطقی جریانهای نادرست فتنه 88 و جریانات انحرافی امروز و تحقق مطالبه رهبر فرزانه انقلاب است.
آیتالله خاتمی با اشاره به اینکه امروز عدهای تلاش دارند که طوری وانمود کنند که جریان انحرافی توهم است، اذعان کرد: با مدارک مستدلی میتوان گفت که این جریان توهم نیست.
وی بر لزوم پرداختن به مسایل مهم کشور به ویژه بحث جهاد اقتصادی که از سوی مقام معظم رهبری تاکید شده است، تأکید و خاطرنشان کرد: وقتی مقام معظم رهبری در دیدار با مسئولان جهادی به مسایل مهم اقتصادی کشور میپردازند دیگر مسئولان نیز باید با الگوبرداری از ایشان به مسایل حاشیهای دامن نزنند و موضوعات مهم و دغدغههای رهبری و مردم را مورد توجه قرار دهند.
عضو مجلس خبرگان رهبری با استناد به فرموده امام خمینی (ره) که مسجد را سنگر معرفی کردند، ادامه داد: مسجد هنگامی می تواند به سنگری برای دفاع از مواضع دینی ما تبدیل شود که امکان تبیین و نقد منطقی مسایل و موضوعات کشور در آن ایجاد شود.
آیتالله خاتمی تبیین موضع درست و شرعی را از دیگر کارکردهای مسجد برشمرد و یادآوری کرد: مواضع صحیح در مورد کشور که از سوی مقام معظم رهبری بیان میشود باید از سوی امام جماعت مسجد و بسیج در این پایگاه اثرگذار دینی تبیین شود و در تبیین مسایل باید نقاط قوت و ضعف نظام هر دو تبیین شود.
عضو هیئترییسه مجلس خبرگان رهبری با اشاره به اینکه مسجد باید زمینهساز ترک گناه از مردم شود، اذعان کرد: یکی از کارکردهای مسجد این است که کانون سازندگی اخلاقی برای مردم باشد و امام جماعت مسجد که نقش فرماندهی این نهاد دینی را دارد باید گروهی را برای جریانسازی و رفع نیازهای مردم تعیین کند تا مسجد تنها مکانی برای اقامه نماز جماعت نباشد.
امام جمعه موقت تهران تصریح کرد: وحدت و هماهنگی در مدیریت مسجد این پایگاه دینی را به سمت و سوی خداپسندانه بودن سوق میدهد و در این صورت است که تعامل و همکاری مسجد زیاد میشود.
وی با اشاره به اینکه تنها نباید به عمران ظاهری مسجد توجه کرد، گفت: عمران معنوی مسجد (مسجد کانون برنامههای متنوع و ارزشی باشد) نیز باید مورد توجه قرار گیرد و کانون اختلاف و درگیری میان سلیقههای مختلف امام جماعت، کانون فرهنگی هنری و بسیج نباشد.
امام جمعه موقت تهران بر توجه به جذب جوانان به مسجد از سوی متولیان این پایگاه دینی تأکید کرد و گفت: با برگزاری همایشهایی با حضور متولیان مساجد و انتقال تجربیات میتوان آیندهسازان کشور را از تهاجم فرهنگی دور کرد.
وی بر باز بودن درب مسجد در ساعات طولانی بعد از اقامه نماز صبح در مسجد تأکید کرد و گفت: بهداشت مسجد نیز از مؤلفههای بسیار مهمی است که باید از سوی متولیان مساجد مورد توجه و اهتمام قرار گیرد.
شایان ذکر است، همایش مسجد، بسیجیان علوی صبح امروز 30 مرداد به همت سازمان بسیج مستضعفان و مرکز رسیدگی به امور مساجد همزمان با روز جهانی مسجد در سالن سازمان حج و زیارت برگزار شد.
پایان پیام/
نظر شما