پتروشیمی؛ محور همکاری های تازه ایران و لهستان

خبرگزاری شبستان:ایران و لهستان در بیش از پنج قرن روابط دوجانبه دیپلماتیک همواره از روابط خوب و سازنده‌ای برخوردار بوده‌اند و در حال حاضر نیز این کشور علاقمند برای گسترش همکاری با ایران در صنعت پتروشیمی است.

خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: مناسبات سیاسی ایران و لهستان به لحاظ تاریخی قدمتی بیش از پنج سده دارد و البته مناسبات تجاری و اقتصادی، دیرینه‌تر از مناسبات سیاسی است و شاهدی بر این مدعا، کشف سکه‌های ایرانی دوران سامانی در کاوش‌های جدید باستان‌شناسی در لهستان است که از قدمت یک هزار ساله مناسبات (تجاری) بین دو کشور حکایت دارد. نخستین سند مکتوب تماس رسمی بین ایران و لهستان هم به سال 1474 میلادی و نامه اوزون حسن آق قویونلو به یاگولینی پادشاه وقت لهستان برمی‌گردد.

 

بنابراین گزارش، ایران و لهستان در بیش از پنج قرن روابط دوجانبه دیپلماتیک همواره از روابط خوب و سازنده‌ای برخوردار بوده‌اند. در دوره تحریم‌های یکجانبه آمریکا و اروپا علیه ایران، لهستان به عنوان عضوی از اتحادیه اروپا پایبند به این محدودیت‌ها بود، اما پس از توافق ژنو، اشتیاق خود برای جبران کوتاهی‌ها در روابط فیمابین را نشان داد و در حال حاضر نیز این کشور علاقمند برای گسترش همکاری با ایران در صنعت پتروشیمی است و سازمان منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی و یک شرکت لهستانی، تفاهم‌نامه همکاری در حوزه انتقال دانش فنی و سرمایه گذاری امضا کردند.

 

این گزارش می افزاید: این تفاهم‌نامه میان مدیران عامل سازمان منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی و کارخانه تولید کود پولاوی به عنوان عضوی از شرکتهای گروه ازتی (Azoty)، دومین تولیدکننده کود در اروپا، منعقد شد. این تفاهمنامه پس از جلسات متعدد و همچنین براساس علاقمندی های دو طرف در حوزه های مختلف از قبیل دانش فنی و سرمایه گذاری با حضور سفیر ایران و استاندار خوزستان انجام شد.

 

یادآور می شود: نخستین موافقتنامه بازرگانی 2 کشور در اکتبر سال 1952 به امضاء طرفین رسید. در طول بیش از نیم قرن، روابط اقتصادی و مبادلات بازرگانی 2 کشور کم و بیش ادامه داشت که اوج آن مربوط به دورانی بود که لهستان از ایران نفت می‌خرید. نخستین سال صدور نفت خام ایران به لهستان 1352 (1973) بود که با فروش 305 هزار تن نفت خام به ارزش 13 میلیون دلار انجام شد. اوج این مبادلات در سال‌های 1991 و 1992 بود که حجم روابط به ارزش حدود 500 میلیون دلار در سال رسید و روند صدور نفت در سال 1998 قطع شد. علت توقف فروش نفت ایران به لهستان تصمیم وقت کشورمان به تحویل نفت در جزیره خارک – به جای تحویل در یکی از بنادر اروپایی – اعلام شد.

 

میوه، خشکبار، خرما، پلاستیک و مصنوعات آن، آهن و فولاد، فرش و انواع کفپوش، چای، روده حیوانات، اسانس‌ها و فرآورده‌های غذایی، سنگ مرمر، انواع سفالینه‌ها، فولاد آلیاژی، موتورهای پیستونی برای تراکتور، برخی قطعات وسایل ترابری از جمله کالاهای صادراتی ایران به لهستان را شامل می‌شود و واردات ایران از لهستان نیز شامل انواع ماشین‌آلات و تجهیزات، تجهیزات الکتریکی و الکترونیکی، شیشه و بلور، مبلمان، تجهیزات عکاسی، اپتیکی و پزشکی، مواد بهداشتی و آرایشی و... است.

کد خبر 610193

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha