خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: همزمان با احداث راه آهن سراسری کشور در سال ۱۳۰۷؛ ۲ پست اسکله چوبی در شمال غربی خلیج فارس و در انتهای آبراه خورموسی (با موقعیت جغرافیایی ۳۰ درجه و ۲۵ دقیقه شمالی و ۴۹ درجه و ۵ دقیقه شرقی) ساخته شد. پس از چندی بندر شاپور نام گذاری شد و سه سال بعد به مهم ترین مرکز ورود و خروج کالا تبدیل شد. در سال ۱۳۵۲ محل سکونت اهالی این نقطه از کنار اسکله ها به سربندر (شهر بندر امام خمینی (ره)) انتقال یافت و زمینه برای توسعه هرچه بیشتر بندر مهیا شد؛ پس از پیروزی انقلاب اسلامی این بندر به بندر امام خمینی (ره) تغییر نام یافت و در سال ۱۳۶۱ با تصویب هیات وزیران بندر امام خمینی (ره) نام گرفت.
بنابراین گزارش، بندر امام خمینی (ره) حرکت به سوی تحول را از همان دو اسکله چوبی آغاز کرد و با انجام بیش از ۳۵ درصد از کل تجارت دریایی کشور، نوید توسعه ای پایدار را برای منطقه از طریق صنعت حمل و نقل می دهد. بندر امام خمینی (ره) در اواسط نهمین دهه از آغاز فعالیتش، اکنون به عنوان یکی از مهم ترین قطب های حمل و نقل منطقه ای به ایفای نقش می پردازد. این بندر در سال ۱۳۹۰ پس از تغییر رژیم حقوقی خود از یک بندر عادی به منطقه ویژه اقتصادی و الحاق اراضی مجاور با بالغ بر ۱۱ هزار هکتار مساحت، بزرگ ترین منطقه ویژه اقتصادی کشور را تشکیل می دهد.
این گزارش می افزاید: با لغو تحریم ها فضا برای توسعه این بند فراهم شده است و با بارگیری و آغاز صادرات محموله بیش از 34 هزار تنی قیر در بندر امام خمینی (ره) به کشور مالزی تحریم کشتیرانی ایران در برهه پسابرجام شکسته شده است. ایرنا در این زمینه خبر داده است: "بارگیری محموله قیر در کشتی پالانکا ماپوتو یکی از هفت کشتی بزرگ جهان که در بندر امام خمینی (ره) پهلو گرفته بود روز شنبه به پایان رسید تا این محموله به مالزی صادر شود. این محموله 35 هزار تنی قیر بزرگترین محموله صادرات قیر در جنوب غرب کشور به ارزش 300 میلیارد ریالی به کشور مالزی فروخته شده است. بارگیری این محموله که از شرکت نفت پاسارگاد آبادان خریداری شده ، هشت روز به طول انجامید."
یادآور می شود: بندر خلیج فارس بخشی از منطقه ویژه اقتصادی بندر شهید رجایی با کاربری عمدتا نفتی و فرآورده های آن است که دهانه ورودی آن به عرض مفید 100 متر می باشد و شناورهایی با ظرفیت حداکثر 12 هزار تن می توانند در حوضچه آن تردد کنند. این بندر با اولویت جذب شرکت های سرمایه گذار که با هدف استفاده بیشتر از بازار سوخت رسانی در منطقه و بهره گیری از امکان سوخت رسانی، صادرات، ترانزیت و سوآپ فرآورده های نفتی و پتروشیمی به کشورهای همسایه ایجاد شده و از سال 83 مورد استفاده قرارگرفته است. بندر خلیج فارس از 320هکتار وسعت و مخازنی به ظرفیت 330 هزار متر مکعب بهره مند است که 9 پست اسکله به طول بیش از 1200 متر به عمق متوسط 7.5 متر در آن مستقر است. در پسکرانه این بندر، زمین هایی به وسعت بیش از 40 هکتار به منظور ایجاد مخازنی با حجم افزون بر یک میلیون و 500 هزار متر مکعب و احداث یک پالایشگاه کوچک در حال آماده سازی است.
نظر شما