به گزارش خبرنگار قرآن و معارف خبرگزاری شبستان، حجت الاسلام علیرضا پناهیان استاد اخلاق حوزه و دانشگاه امروز در مراسمی که به مناسبت ایام سوگواری حضرت زهرا(س) در حسینیه آیتالله حق شناس برگزار شد با اشاره به اینکه تبعیت از مردم در همه جوامع اعم از جامعه دیکتاتوری یا طرفدار دموکراسی یک اصل مهم به شمار میرود اظهار داشت: در رابطه با تبعیت از مردم حاکمان یا بر مردم سلطه دارند و نمیگذارند کسی اعتراضی کند و یا اینکه رضایت مردم را جلب میکنند.
وی ادامه داد: پس میتوان از موضوع مردمداری به عنوان یکی از مهمترین سختهایی کار سیاست اشاره کرد، زیرا همه اقشار جامعه از یک طیف خاص نیستند و نظرات متفاوت و سلیقههای گوناگون باعث میشود که اگر یک بخشی از مردم نسبت به اوضاع جامعه راضی نباشند کار حاکمیت را سخت کند.
استاد حوزه و دانشگاه با اشاره به اینکه سیاستورزی امری سخت و دشوار است، خاطرنشان کرد: امام علی(ع) با وجود درایت و آگاهی در همه زمینهها به بیسیاستی محکوم میشدند، مردم در سیاست بدنبال نتیجه سریع در امور هستند و از این رو باید مهمترین چالش یک سیاست را ارداره مردم نامید.
پناهیان تاکید کرد: در دین اسلام پیامبر اکرم(س) بر مردم حاکم بودند اما هیچگاه اجازه استفاده از معرفت خود در سیاست را نداشتند، به عبارتی ایشان از سلطه معرفتی خود اجازه استفاده نداشت، به این معنا که پیامبر(ص) یا ائمه نمیتوانند با معجزه و دعا کار مردم را پیش ببرند و این اجازه را از سوی خداوند ندارند.
وی با بیان اینکه معرفتافزایی مردم موجب آگاهی آنها نسبت به همه موضوعات نمیشود، تصریح کرد: به این معنا که همه حقایق در سیاست قابل بازگویی نیست، از این رو اهلبیت(ع) نمیتوانند از قدرت تمام خود در بخشهای مختلف برای حکومت کردن استفاده کنند،اگر این چنین بود ائمه ما در زمان حکومت خود با مشکل مواجه نمیشدند، امام علی(ع) با تساوی بیتالمال در همان شب اول حکومت خود خیلیها را با خود دشمن کرد.
استاد اخلاق یادآور شد: خداوند به پیامبر اکرم(ص) دستور دادند که " ای پیامبر در برخورد با مردم از هوای نفس آنها پیروی نکن و به آنچه خدا دستور داده است توجه کن"، ائمه ما برای جذب افکار عمومی کاری را انجام نمیدادند وگرنه امام علی(ع) میتوانست تقسیم بیتالمال را برای یک سال عق بیاندازد تا حکومت خود را محکم کند.
پناهیان ابراز داشت: برای حکومت کردن یک حاکم باید عارف و خدا ترس بوده اما از غیر خدا عبایی نداشته باشد، به طور کلی در یک عارف باید ترس از مردم و نترسیدن از دشمن رشد کند، متاسفانه در این میان برخی ترس از دست دادن پایگاه اجتماعی خود را دارند که باید گفت این سیاستمدار یک خیانت کار است.
وی افزود: سیاست امری مهم است که نیاز نیست همیشه در آن از مردم تبعیت کرد بلکه گاهی اوقات باید جلوی مردم ایستاد، گاهی نیاز به بازگویی بعضی مسائل برای مردم وجود دارد اما همیشه نباید همه مسائل را برای مردم روشن کرد، در واقع بعضی مسائل نیاز به توضیح برای عموم مردم ندارد.
استاد حوزه در پایان گفت: ویژگی امام راحل عرفان وی بود، بنابراین یک حاکم دینی باید دستی بر عرفان داشته باشد، البته در این میان مردم و خواص هم باید فهم نسبت به بعضی مسائل را داشته باشند، به طور کلی باید گفت سیاست عین عرفان است.
نظر شما