به گزارش خبرنگار گروه اندیشه خبرگزاری شبستان: نشست خبری دومین هفته علمی تمدن نوین اسلامی صبح روز سه شنبه، 26 بهمن ماه در محل سالن جلسات مرکز پژوهش های علوم انسانی صدرا برگزار شد.
بنابر این گزارش، حجت الاسلام دکتر مهدی ابوطالبی، رئیس دبیرخانه علمی دومین هفته علمی تمدن نوین اسلامی طی سخنانی اظهار کرد: در بحث هفته علمی تمدن نوین اسلامی، کاری که دوستان در موسسه صدرا با همکاری موسسات و دانشگاه های مختلف کشور آغاز کردند در درجه اول به دنبال گفتمان سازی در محافل علمی کشور بود تا موتور بحث در این زمینه راه بیفتد.
وی ادامه داد: این موضوع بحث جدید و نویی است. در بحث تمدن نوین هرچند از تجربه های تمدن شکوهمند اسلامی استفاده می شود اما چون بحث تاسیس تمدن جدید است بحث های علمی آن در حوزه تولید علمی را پیش می برد لذا وقتی این مباحث مطرح می شود نیازمند کارهای علمی نوین هستیم.
ابوطالبی گفت: بنابراین، به نظر می رسید باید این فضا گفتمان سازی شود تا بحث تمدن نوین جای خود را در مباحث تمدنی پیدا کند، لذا در بحث مقالات تاکید ما این بود که در مقالاتی که قرار بود ارسال شود مهمترین رکن توجه به تمدن نوین اسلامی باشد لذا چکیده مقالات متعددی را دریافت کردیم و اگر در این مقالات در مورد تمدن نوین بحثی مطرح نشده بود، رد می شد.
رئیس دبیرخانه علمی دومین هفته علمی تمدن نوین اسلامی اظهار کرد: مقالات سال گذشته در پنج جلد به چاپ رسید و بنا داشتیم که امسال منتشر شود، این پنج جلد شامل 50 مقاله برگزیده است. اما امسال برای دریافت مقالات تاکید داشتیم که از نویسندگان جدید نیز استفاده کنیم هرچند که 10 تا 20 درصد از نویسندگان دوره قبل نیز مقالاتی ارایه کردند اما هفتاد تا هشتاد درصد دریافت مقالات از نویسندگان جدید هستند و از حدود 70 چکیده مقاله ای که دریافت شد 58 چکیده مقاله تایید شد و البته 10 تا 15 مقاله نیز بعدا دریافت کردیم که قبلا چکیده ارسال نکرده بودند که با این حساب کلا 75 مقاله رسیده داریم که هر کدام از سوی دو ارزیاب علمی بررسی شدند و بعضا بررسی برخی مقالات به ارزیاب سوم هم رسید.
وی گفت: پیش بینی می کنیم در این دوره نیز پنجاه مقاله با قابلیت چاپ داشته باشیم؛ این مقالات در سه سطح علمی –تخصصی، علمی- ترویجی، علمی-پژوهشی بررسی شدند.
ابوطالبی با بیان اینکه در دومین هفته تمدن نوین اسلامی فعالیت 6 کمیسیون پیش بینی شده است که هرکدام ذیل یکی از مراکز علمی یا دانشگاه ها هستند، ابراز کرد: کمیسیون آینده پژوهی و تمدن نوین اسلامی به دانشگاه بین المللی امام خمینی(ره) قزوین، کمیسیون مطالعات تمدنی و نسبت آن با تمدن نوین اسلامی به پژوهشگاه آستان قدس رضوی، کمیسیون مبانی نظری تمدن نوین اسلامی به پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، کمیسیون سیر تکوین تمدن نوین اسلامی به پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی دفتر تبلیغات اسلامی قم، کمیسیون چیستی و ماهیت تمدن نوین اسلامی به پژوهشگاه فرهنگ و معارف اسلامی و کمیسیون ظرفیت های موجود در تمدن نوین اسلامی که به موسسه امام خمینی(ره) سپرده شده است.
مشارکت ۱۵ مرکز حوزوی و دانشگاهی در برگزاری هفته
این گزارش می افزاید: در ادامه این نشست دکتر فرزاد جهان بین، مدیر دومین هفته تمدن نوین اسلامی، اظهار کرد: هفته نوین تمدن اسلامی با مشارکت 15 مرکز حوزوی و دانشگاهی شکل گرفت و کار خود را پیش می برد که شامل مرکز پژوهش های علوم انسانی اسلامی صدرا، موسسه آموزشی پژوهشی امام خمینی(ره)، پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، سازمان تبلیغات اسلامی، پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، بنیاد پژوهش های آستان قدرس رضوی، دانشگاه دفاع ملی، سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، دانشگاه شاهد، دانشگاه شیراز، دانشگاه بین المللی امام خمینی(ره)، دانشگاه امام صادق(ع)، دانشگاه علامه طباطبایی و پایگاه خبری تحلیلی طلیعه، می شود.
وی ادامه داد: برگزاری هفته علمی در مناسبت های علمی کشور ما الگوی جدیدی است، همایش نیست بلکه یک هفته است و شامل چندین همایش در چند نقطه کشور در قالب هفته می شود.
مدیر دومین هفته تمدن نوین اسلامی در مورد پیش نشست های برگزار شده دومین هفته نوین تمدن اسلامی گفت: هجده پیش نشست را برگزار کردیم که طی آن کمیسیون ظرفیت ها سه پیش نشست شامل: پیستی و چگونگی حوزه تمدنی، نسبت مصلحت و تمدن نوین اسلامی، نسبت فقه و تمدن نوین اسلامی را برگزار کرد. کمیسیون چیستی و ماهیت تمدن نوین اسلامی دو پیش نشست شامل: تمدن اسلامی یا تمدن مسلمانان، نقش امام خمینی و تمدن نوین اسلامی را برگزار کرد.
جهان بین در تشریح پیش نشست های برگزار شده در کمیسیون های مختلف تصریح کرد: کمیسیون آینده پژوهی و آینده نگاری تمدن نوین اسلامی دو پیش نشست شامل: نقش دانشگاه های جهان اسلام در ایجاد تمدن نوین، کاریست تحلیل گفتمان در تبیین آینده های تمدنی؛ کمیسیون سیر تکوین تمدن اسلامی سه پیش نشست شامل: بررسی تطبیقی و تحلیلی دوره های شکل گیری تمدن غرب با دوره های صورت بندی تمدن اسلامی، فرآیند تکوین تمدن نوین اسلامی از منظر آیت الله خامنه ای، تحلیل گفتمان مطالعه سیر تطور تمدن ها، را برگزار کرد. همچنین کمیسیون مطالعات تمدن و تمدن شناسی سه پیش نشست شامل بررسی امکان استفاده از ظرفیت سادات در ساحت تمدن نوین اسلامی، کارکردهای تمدنی طب اسلامی، واکاوی فضای جغرافیایی در تمدن نوین اسلامی را داشته است.
وی در بخش دیگری از مباحث خود با بیان اینکه دبیرخانه دومین هفته تمدن نوین اسلامی در دانشگاه شاهد مستقر است، افزود: افتتاحیه هفته دوم اسفتدماه در موسسه اسراء در محضر آیت الله جوادی آملی به همراه رونمایی از مجموعه مقالات همراه بود. همچنین اختتامیه این هفته، نهم اسفندماه در دانشگاه امام صادق(ع) با حضور حجت الاسلام مهدوی کنی، رئیس این دانشگاه و حجت الاسلام سقای بی ریا همراه است، همچنین 6 مقاله نیز در این اختتامیه ارسال می شود.
جهان بین در ادامه به همایش هایی که حد فاصل افتتاحیه و اختتامیه این هفته علمی برگزار می شود اشاره کرد و گفت: 28 بهمن ماه همایش ظرفیت های انقلاب اسلامی برای تمدن سازی نوین اسلامی در تالار اجتماعات موسسه امام خمینی(ره) قم از ساعت 14 تا 16 برگزار می شود. اول اسفندماه همایش جایگاه تمدن نوین اسلامی در مطالعات تمدنی در مشهد مقدس در سالن اجتماعات دفتر تبلیغات اسلامی از ساعت 9 تا 13 برقرار است و در ادامه، دوم اسفندماه همایش آینده نگاری تمدن نوین اسلامی از ساعت 8 تا 13 در دانشگاه بین المللی امام خمینی(ره) قزوین برگزار می شود.
وی خاطرنشان کرد: بنابر تقویم برگزاری این هفته، مقالات این همایش پنجشنبه، 5 اسفندماه در دانشگاه ارائه می شود؛ در مجموع از میان 300 مقاله رسیده به دبیرخانه دومین هفته علمی تمدن نوین اسلامی، 86 مقاله به تایید رسیده است.
نظر شما