خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: در دنيای امروز انرژی از مسائل اساسي و زيربنايي است و ساختار اقتصادي و سياسي كشورها به چگونگي دسترسي به انرژي، نحوه مصرف و قيمت آن بستگي دارد. در كشورهاي مختلف با سطوح اقتصادي متفاوت، اعم از توسعه يافته و در حال توسعه و ... انرژي و مسائل مربوط به آن در كليه جهت گيري ها و سياست گذاري ها و برنامه هاي توسعه عميقاً تأثير گذار است. در حال حاضر در كليه كشورها موتور محرك هرگونه تحول اقتصادي ، امنيت انرژي و سهولت دسترسي به آن مي باشد . استفاده از انواع انرژي ها و به عبارت بهتر استفاده از سبد انرژي با تركيب هاي گوناگون علاوه بر آنكه امنيت انرژي را تأمين مي نمايد، مسائل جديدي در اقتصاد انرژي و توجيه پذيري اقتصادي برخي از انواع انرژي تا بخصوص انرژي هاي تجديد پذير را مطرح مي كند.
بنابراین گزارش، برق يكي از انواع انرژي است كه به دليل مشخصه هاي خاص خود ، بيشتر از ساير انواع انرژي ها مورد توجه مي باشد. با داشتن اطلاعاتي در مورد ميزان برق مصرفي، شدت انرژي ، تركيب مشتركين برق و منحني بار درجه توسعه يافتگي هر كشوري تعيين مي گردد. فرآيند توليد و در دسترس قرار گرفتن برق شامل سه مرحله اصلي توليد ، انتقال و توزيع ميباشد. نحوه مديريت و مالكيت هر يك از اين سه بخش در ساختار اقتصادي برق اثر عمده اي دارد. در نظر است در آينده هر سه بخش توليد و انتقال و توزيع واگذار گردند وليكن فعلاً بخش انتقال در دستور واگذاري قرار ندارد . اگرچه به لحاظ برخي از مسائل مربوط به رعايت حفاظت از محيط زيست و اهميت ويژه امنيت انرژي در حال حاضر ، حتي در كشورهاي توسعه يافته نيز مسئله نوع مالكيت دولتي و يا خصوصي مورد بحث قرار گرفته است و روند خصوصي سازي يك بار ديگر در حال بازنگري و بررسي است ، ليكن به دليل بهبود فرآيند بهره برداري و خدمت رساني به مشتركين برق ، روند خصوصي سازي همچنان درسايركشورها مورد عمل است و در ساختار اقتصادي كشورها از جمله ايران روند خصوصي سازي در بخش هاي توليد و توزيع برق مورد توجه سياستگذاران مي باشد.
این گزارش می افزاید: یکی از منابع انرژی که قابلیت سرمایه گذاری در حوزه داخل و خارج را دارد؛ انرژی برق است. صنعت برق ایران در طی سالهای متمادی توانسته است به جایگاه قابل قبولی در سطح جهانی برسد تا جایی که صادرات انرژی در این زمینه به عنوان یک منبع درآمد خارجی برای کشورمان محسوب شود. حال با پیشرفت هایی که در حوزه صنعت برق داشته ایم علاوه بر افزایش میزان صادرات به خودکفایی 95 درصدی در تامین تجهیزات برقی رسیده ایم.
بنابراین گزارش، ایرنا در این زمینه به نقل از ستار محمودی، قائم مقام وزیر نیرو نوشته است: " با خودکفایی 95 درصدی کشور در تامین تجهیزات برقی این وزارتخانه برای مشارکت و همکاری بیشتر با دانشگاه ها و توسعه پژوهش آمادگی دارد. صنعت برق به همه جنبه های زندگی بشر ورود کرده و حتی تغییرات آب و هوایی ریشه در مسایل انرژی دارد. اهمیت ایمنی و امنیت صنعت برق کمتر از توسعه آن نیست و این صنعت با تهدیدهای مختلف سایبری، مشکلات در شبکه های بزرگ، خاموشی های گسترده و اهداف نظامی مواجه است.
یادآور می شود: نیروگاههای حرارتی با ۵۷ هزار و ۵۴۱ مگاوات بیشترین سهم را در تولید برق کشور دارند و ۲۰ مگاوات از ظرفیت تولید مربوط به نیروگاه اتمی است. نیروگاههای برقآبی با ۹ هزار و ۶۸۶ مگاوات توان تولیدی در رتبه سوم هستند. انرژیهای نو ۲۱۹ مگاوات و نیروگاههای مقیاسکوچک ۴۶۶ مگاوات از ظرفیت تولید را به خود اختصاص دادند. مجموع انرژی تولیدی نیروگاهها در سال ۱۳۹۱ برابر ۲۴۸ میلیون و ۵۹۵ هزار مگاواتساعت بوده است که برای این میزان تولید ۳۷ میلیارد و ۵۰۶ میلیون متر مکعب گاز، ۷ میلیارد و ۶۵۹ میلیون لیتر گازوئیل و ۱۴ میلیارد و ۴۴۱ میلیون لیتر نفت کوره مصرف شده است. واردات برق از کشورهای همسایه در همین سال ۳ هزار و ۹۱۳ میلیون کیلوواتساعت بوده است که نسبت به سال گذشته خود ۷ درصد رشد داشته است.
نظر شما