غفلت، نشانه تسلط شیطان بر آدمی است

رئیس موسسه آموزشی پژوهشی امام خمینی(ره)، گفت: غفلت، نشان‌ دهنده تسلط عامل دیگری بر آدمی است که در ادبیات دینی ما از این عامل به عنوان شیطان نام برده شده است.

به گزارش خبرگزاری شبستان از قم، آیت ‌الله محمد‌تقی مصباح ‌یزدی در جلسه تفسیر وصایای امام باقر(ع) به جابر که در دفتر مقام معظم رهبری در قم برگزار شد، با بیان اینکه امام باقر(ع) جابر را به شتاب در حرکت به سوی خدا توصیه می‌ کند که در مقابل این شتاب تنبلی و سستی قرار دارد، گفت: گاهی انسان انجام کار خیر را به فردا موکول می‌کند مانند توبه از گناهان که هر روز به بهانه انجام کار دیگری آن را آینده موکول می‌کند و ممکن است این آینده فردا، سال بعد یا حتی شاید دوران پیری باشد و انسان مایل باشد دوران جوانی را به گناه مشغول شود.


رئیس موسسه آموزشی پژوهشی امام خمینی(ره)، موکل کردن توبه به آینده را از دام های بزرگ دانست و اظهار داشت: این امر ممکن است انسان را از فیض توبه محروم سازد و قبل از اینکه توبه کند مرگ او فرا رسد و امام باقر (ع) این مطلب را با عبارت تسویف بیان می‌کند و این واژه به معنای به آینده موکول کردن است که یکی از دام‌های بزرگی است که ممکن است آدمی مبتلا به آن شود.


وی با اشاره به اینکه امام باقر(ع) غفلت را موجب قساوت قلب می‌ داند، عنوان کرد: قرآن می فرماید: منافقین در روز قیامت می ‌پرسند چگونه است که گرفتار این وضعیت شدیم و به آن‌ها پاسخ داده می ‌شود که با موکول کردن کار خود به آینده در حالی که ابتدا خداوند و نیز انجام جهاد نظامی و اقتصادی و سیاسی را قبول داشتید اما شک کردید و بعد از آن با غفلت مواجه شدید.


آیت الله مصباح یزدی، اثرات غفلت در انسان را مورد تاکید قرار داد و ابراز داشت: اگر انسان مدتی در این حالت بماند و نور هدایت به او نرسد غفلت او افزایش می‌ یابد و به تدریج رقت قلب نیز کاهش یافته و موعظه در او اثر نمی ‌کند.


این استاد برجسته حوزه علمیه قم، ادامه داد: به تدریج آدمی فراموش می ‌کند که از کجا آمده و به کجا خواهد رفت بنابراین امام باقر(ع) به جابر توصیه می‌ کند که مراقب باشد به غفلت و روزمرگی دچار نشود.


وی همچنین با تاکید بر اینکه بی ‌خیالی یکی از مظاهر فرهنگ جهانی امروز است، خاطرنشان کرد: این امر موجب بی ‌تاثیر شدن حرف حق در آدمی می ‌شود و در حالت سومی که ممکن است برای انسان بروز کند، زمانی می ‌رسد که انسان بدون عذر و بهانه، کارها را انجام ندهد.


رئیس موسسه آموزشی و پژوهشی حوزه علمیه قم با بیان اینکه تنبلی و سستی در کارها امید به موفقیت را کاهش می‌ دهد، تصریح کرد: چنانچه انسان در انجام کار خود تنبلی پیشه کند اغلب اوقات به نتیجه نرسیده و در نیمه راه خواهد ماند.


آیت الله مصباح یزدی بر اهمیت قدرشناسی فرصت ها تاکید کرد و گفت: در روایات اسلامی آمده است که فرصت‌ ها غنیمت شمارید زیرا آنها مانند ابرها می ‌گذرند و این نشان‌ دهنده اهمیت فوق العاده فرصت‌هاست.


وی افزود: انسان باید به دنبال این باشد که دریابد چگونه می‌ تواند از فرصت‌های به دست آمده نهایت استفاده را ببرد که یکی از استفاده‌های مفید، ذکر نام و یاد خداوند است.


عضو مجلس خبرگان رهبری با بیان اینکه یاد خدا و اولیا او بهترین راهکار برای سپری کردن اوقاف فراغت است، اظهار داشت: قرائت قرآن مورد تاکید بسیاری از بزرگان از جمله امام راحل بوده است و این شخصیت بزرگوار با اینکه مسئولیت‌ های سنگینی داشتند هر روز به قرائت قرآن می‌ پرداختند.


آیت الله مصباح یزدی، ادامه داد: بدر روایات اسلامی برای ذکر تسبیحات اربعه نیز ثواب زیادی ذکر شده است، با ذکر این تسبیحات برای مومنین درختی در بهشت کاشته می‌شود اما انسان‌ ها از این فیض و ثواب عظیم غفلت کرده و از این فرصت استفاده نمی‌ کنند.


وی با اشاره به اینکه غفلت نشان‌ دهنده تسلط عامل دیگری بر آدمی است که در ادبیات دینی ما از این عامل به عنوان شیطان نام برده شده است، گفت: خداوند نیز به انسان می ‌گوید با شیطان دوستی نکنید و او را دشمن دارید در حالی که بسیاری از انسان ‌ها شیطان را دوست خود قرار داده‌اند.


استاد برجسته حوزه علمیه قم، تاکید کرد: برای دوری از وسوسه‌های شیطان باید از کارهای کوچک آغاز کرد همچنین نماز اول وقت عامل موثری در دوری از شیطان خواهد بود.


رئیس موسسه آموزشی پژوهشی امام خمینی(ره) در پایان با بیان اینکه برخی افراد زمانی که پشیمان می‌شوند به عذر و بهانه پناه می‌آورند، گفت: چنانچه عذر موجهی وجود نداشته باشد، بهانه این افراد مورد قبول نیست زیرا توجه قلبی احتیاج به فعالیت بدنی نداشته و اغلب اوقات عذر این افراد بدون دلیل است.


پایان پیام/

کد خبر 60879

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha