خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: روابط اقتصادی ایران و چین از مسائلی چون تقاضای انرژی در چین، همکاری اقتصادی چین با غرب به ویژه آمریکا و تقابل ایران و غرب به طور مثال در موضوع هستهای تاثیر میپذیرد. سنگبنای روابط ایران و چین در دوره معاصر در سال 1971 (1349هجری شمسی) گذاشته شد. در طول این سالها، چین از ایران انرژی وارد میکرد و ایران هم از چین فناوری موشکی وارد میکرد. روابط دوجانبه جمهوری اسلامی ایران و جمهوری خلق چین در طول سالهای پس از پیروزی انقلاب اسلامی، به رغم فرازونشیبهای متعدد، رشد زیادی داشته است. این روابط دوجانبه، که تا سالهای دهه 1360 تحول خاصی را شاهد نبود، از آن پس، وارد مراحل نوینی شد.
بنابراین گزارش، مبادلات تجاری و اقتصادی چین و ایران در دو حوزه، یعنی تجارت عمومی و تجارت نفت و گاز، رشد داشته است. سطح تجارت ایران و چین از 400 میلیون دلار در 1994 به 29 میلیارد دلار در 2008 رسیده است. در حال حاضر چین اصلیترین شریک تجاری ایران در آسیا و سومین شریک تجاری بزرگ ایران در جهان است. چین و ایران در زمینههای مختلفی با هم به فعالیت میپردازند. چین خواهان حضور شرکتهای کشورش در بازار ایران است؛ چرا که ایران را بازار مناسبی برای تکنولوژی و محصولات تولیدی خود میبیند. چین ایران را به عنوان شریک دائمی برای صادرات خود و منبعی برای تقاضای فزاینده انرژیاش میداند. ایران هم درآمد قابل ملاحظهای از صادرات نفت و گازش به چین به دست میآورد.
این گزارش می افزاید: در ادامه همکاری های اقتصادی دو کشور قرار است راهآهنی که ۱۲ سال متوقف بود با کمک چینی ها دوباره ساخته شود. تسنیم در این زمینه به نقل از عباس آخوندی، وزیر راه و شهرسازی نوشته است: "استان بوشهر به عنوان استانی که نگین خلیج فارس است میتواند در جهت توسعه ایران نقش آفرینی کند. اولین کار ما برای توسعه بوشهر توسعه بندر بوشهر بود که در سال 93 آغاز کردیم. بندر بوشهر کاملا به شهرملحق شده بود و فضا برای توسعه نداشت. باید فکری برای توسعه بندر میشد. توسعه بندر بیش از 400 میلیارد تومان هزینه داشت و در شرایط تنگنای مالی امکان هزینهکرد آن از منابع دولتی نبود.
اولین بندری که با استفاده از منابع غیردولتی توسعه یافت، بندر بوشهر است. بوشهر برای ما بسیار مهم بود و به همین دلیل در سفر به چین یکی از موضوعهای مهم مذاکره با تعدادی از شرکتهای چینی، سرمایهگذاری و مشارکت در ساخت راهآهن بوشهر- شیراز بود. در این شرایط امکان فعال کردن این پروژه از محل بودجه دولت وجود ندارد و باید به دنبال تامین مالی بینالمللی برویم. شرکتهای چینی در حال بررسی پیشنهاد ما هستند و امیدوارم با دریافت پیشنهاد روشنی از طرف چینیها برای آغاز سرمایهگذاری، پروژهای که 12 سال است متوقف شده به یک برنامه عملیاتی تبدیل شود."
نظر شما