به گزارش خبرنگار شبستان، داوری، معاون عملیات سازمان آتشنشانی در سیصد و بیست و ششمین جلسه شورای شهر تهران درباره حادثه پلاسکو اظهار داشت: به جزییات حادثه پلاسکو نمی پردازم و در خصوص کلیات آن توضیحاتی ارایه می دهم.
داوری با بیان اینکه پس از اعلام آتشسوزی در ساختمان پلاسکو سه گروه به صورت همزمان به محل حادثه اعزام شدند، افزود: اولین گروه که زودتر از سایر گروه ها به محل حادثه می رسد تلاش می کند تا از طریق سیستم های داخلی اطفای حریق به اطفای آتش در ساختمان پلاسکو بپردازد.
وی با بیان اینکه خاموش کننده ها 235 کیلو وزن داشتند و آتشنشان ها برای استفاده از آنها در اطفای حریق کمک می گیرند، افزود: متاسفانه سیستم اطفای حریق داخلی که فاقد کارآیی بوده است باعث می شود تا آتشنشانان نتوانند از سیستمهای داخلی برای تسریع کار استفاده کنند.
معاون عملیات سازمان آتشنشانی با اشاره به نحوه آبرسانی به محل حریق گفت: با توجه به اینکه سیستم اطفای حریق ساختمان فاقد کارایی بود و ارتفاع زیاد ساختمان باید لوله های نواری را در پله ها پهن می کردیم و لوله کشی از پله ها انجام می شد تا بتوانیم آب را از طبقات بالا هدایت کنیم.
داوری با بیان اینکه تیم عملیاتی به محض اینکه در محل حادثه مستقر شدند متوجه شدند که با حریق گسترده ای مواجه هستند، ادامه داد: آمادگی برای رویارویی با حریق گسترده وجود داشت.
وی ادامه داد: همزمان از ایستگاه های دیگر نیز برای اطفای حریق به محل حادثه اعزام می شوند و سه ایستگاه نردبان های 55 متری به محل حادثه می برند.
وی با بیان اینکه صرف تکیه به سخنان منابع غیرمذکور نمی توان بر مسند قضاوت نشست، تاکید کرد: باید اسناد معتبری برای قضاوت و اظهارنظر در مورد حادثه پلاسکو وجود داشته باشد.
داوری با بیان اینکه آتش نشانان از زمانی که در محل حادثه حضور پیدا کردند به مردم اجازه ورود به ساختمان را نمی دادند، اظهار داشت: آتش نشانان تلاش کردند تا مردمی که داخل ساختمان بودند را از محل حادثه بیرون کنند.
وی ادامه داد: با حضور تیم های آتشنشانی در محل حادثه دسترسی ها به ساختمان پلاسکو از سه طرف با نردبان های 5 متری امکان پذیر شد و در ضلع شرقی ساختمان به دلیل اینکه سردر ساختمان اجازه استفاده از نردبان 55 متری را نمی داد از نردبان 32 متری در این سمت استفاده کردیم.
وی توضیح داد: از سمت شمال کوچه صمصام نردبان 55 متری قرار دادیم که این زاویه به دلیل فاصله ای که ایجاد شده بود توان پرتاب آب را نداشت.
داوری با بیان اینکه مرکز عملیات اطفای حریق طبقات 10، 11 و 12 بود، خاطرنشان کرد: بیشتر آتشنشان ها را از طبقات نهم و دهم بیرون کشیدیم.
وی با اشاره به اینکه آتش در ساعت 9 و 30 به طور نسبی فروکش کرد و در طبقه دهم اطفای حریق انجام شد، ادامه داد: آتش نشانان برای اطفای حریق به طبقه یازدهم می روند و تا حد زیادی نیز آتش را مهار می کنند.
وی افزود: با توجه به اینکه ساختمان مملو از اجناسی بود که به سرعت دچار حریق می شدند برای اطفای حریق به نفوذپذیری نیاز داشتیم که این امر فقط با استفاده از آب محقق می شد.
وی با بیان اینکه ساعت 10 و 30 دقیقه نیز آتش مجددا به طور نسبی فروکش کرد، ادامه داد: در حادثه پلاسکو با فراز و نشیب روبرو بودیم و ساختمان غرق آتش نبود.
وی با بیان اینکه 32 دقیقه قبل از ریزش ساختمان دستور خروج را به آتش نشان داده بودیم، ادامه داد: تا 15 دقیقه قبل از ریزش حدود 100-150 نفر در ساختمان بودند که ماموران آتش نشانی با زور آنها را از ساختمان بیرون کردند.
وی با بیان اینکه سال 92 دو شهید آتش نشان داشته ایم و تا سال 95 متاسفانه 16 نفر را از دست دادیم، خاطرنشان کرد: باید نقاط ضعف و قوت این مسایل به بحث گذاشته شود.
وی در پاسخ به اظهارات یکی از اعضای شورا مبنی بر اینکه ماموران قراردادی آتش نشانی از ماسک های معمولی استفاده می کردند، گفت: مگر ارزش انسان ها را قراردادها تعیین می کنند؟
وی با بیان اینکه فعالیت در یک عملیات آتش نشانی به صورت تیمی انجام می شود و انفرادی نیست، تصریح کرد: قبل از ریزش کلی و کامل ساختمان دستور تخلیه را داده بودیم اما در ریزش داخلی تعدادی از آتش نشان ها زیر آوار مانده بودند که سه نفر از آنها نجات پیدا کرد.
معاون عملیات سازمان آتش نشانی توضیح داد: در ریزش دوم تعدادی از افراد آتش نشان به زیر آوار رفتند و با ریزش پله ها دیگر دسترس برخی از آتش نشان ها به راه فرار از بین رفت. در لحظه ریزش ساختمان برخی از آتش نشان ها با استفاده از پله ها و نردبان ها از مهلکه فرار کردند.
وی در خصوص تجهیزات مورد استفاده در حادثه پلاسکو گفت: تجهیزات اطفای حریق داخلی ساختمان کم بود و فایرفاکس مورد در پلاسکو نیز کار نمی کرد.
وی با بیان اینکه روزانه چندین حریق مشابه خیابان جمهوری رخ می دهد که آتش نشان ها عملیات موفقیت آمیزی در آنها انجام می دهند، خاطرنشان کرد: اصل اول در حوادث را ایمنی می زند.
وی در ادامه در خصوص عملیات اطفای حریق گفت: در اطفای حریق سه مرحله عملیات داریم که اولی فاز جستجو است، در حریق های بزرگ وقتی ماموران آتش نشانی 20 دقیقه مقابل حرارت زیاد قرار می گیرند بی حال می شوند بنابراین برای بهبود وضعیت باید موقعیت خود را تغییر دهند و در ساختمان های بزرگ محل دپوی افرا برای استراحت سه طبقه زیر حریق تعیین می شود که در ساختمان پلاسکو نیرو و تجهیزات در طبقات دهم تا هشتم مستقر بودند و تعدادی از افراد نیز در طبقات در حال جستجو و اطفای حریق بودند.
نظر شما