حجتالاسلام محمدحسن راستگو، پژوهشگر کودک و نوجوان با اشاره به اینکه دوران کودکی کارآمدترین و پربازدهترین زمان برای جذب به مسجد است، به خبرنگار شبستان گفت: ورود و آشنایی به مسجد مختص سن خاصی نیست و ترغیب کودک به مسجد به خانواده، عملکرد بستگان و اهالی مسجد بستگی دارد.
وی با بیان اینکه فضای مسجد باید آن چنان جذابیتی داشته باشد که زمینه حضور هرچه بیشتر کودکان در مسجد را فراهم کند، افزود: نزدیک بودن مسجد به منزل، استفاده از رنگهای روشن، نور کافی، گستردگی فضای مسجد و مرتب بودن آن از جمله مواردی است که زمینه حضور هرچه بیشتر کودک در مسجد را موجب میشود.
حجتالاسلام راستگو اظهار کرد: برخورد مناسب و همراه با ملاطفت و گشادهرویی امام جماعت در ترغیب کودک به مسجد نقش تأثیرگذاری دارد، البته مربیان و خود والدین نیز در تشویق کودک به حضور در مسجد نقش مهمی دارند که هدیه دادن و تبیین ضرورت حضور در مسجد از جمله این موارد است که باید از سوی والدین رعایت شود.
وی اذعان کرد: مساجد در صدر اسلام نه تنها محلی برای عبادت به شمار میرفتند بلکه مکانی برای پیگیری و رفع مشکلات مردم بودند، به طوری که در زمان امام علی (ع) مسجد محل قضاوت، بیعت با مردم، اعزام به جنگ و جبهه و رسیدگی به وضعیت اقتصادی مردم بود که امروز نیز باید مساجد همان کارکرد صدر اسلام را داشته باشند و تبدیل به یک مجتمع عبادت شوند.
حجتالاسلام راستگو با تأکید بر اینکه مساجد باید برطرفکننده نیازهای اعتقادی، فرهنگی و فکری افراد جامعه به ویژه کودکان شود، ادامه داد: مجهز بودن مسجد به کتابخانه، سیستم رایانهای و اینترنتی، کلاسهای تقویتی و علمی، تجهیز به آزمایشگاه، پرورش زنبور عسل و پرورش ماهی در مسجد که خود ابزاری برای خداشناسی و توحید هستند، وجود فضا و امکاناتی برای مشاوره و نابسامانیهای درونی افراد و مهد کودک برای نگهداری کودک و صندوق قرضالحسنه به عنوان یک ضرورت در مساجد احساس میشود چرا که ایجاد چنین مساجدی در جامعه اسلامی به ویژه ایران باید مورد توجه قرار گیرد.
رییس مرکز تربیت مربی کودک و نوجوان دفتر تبلیغات اسلامی حورزه علمیه قم معماری مساجد را در جذب هرچه بیشتر کودک به مسجد مهم ارزیابی کرد و گفت: اگر معماری مساجد با نیازهایی که احساس میشود ایجاد شود، به عنوان مثال مهد کودکی کنار مسجد ایجاد و متناسب با سن کودک طراحی و معماری شود و مکانی برای بازیهای رایانهای و بازیهای ورزشی کودک منطبق با فضای به روز در مسجد ایجاد شود، بدون شک با استقبال گسترده روبرو میشود.
وی به کار بردن کاشیکاریها و خطوط و کتیبههای مختلف اسلامی در معماری مسجد را از دیگر زمینههای ترغیب و تشویق کودکان به مسجد نام برد و گفت: نگاشتن آیات قرآن کریم، فرمایشات ائمه معصومین(ع) با خطوط نستعلیق و زیباییهای خطی و معماری ایرانی و اسلامی با توجه به جنبه معنوی مساجد و مسایل عرفانی در بنای مساجد را از دیگر مؤلفههایی دانست که زمینه حضور مردم به ویژه کودکان در مساجد را فراهم میکند.
حجتالاسلام راستگو نقش رسانهها، مطبوعات، حوزههای علمیه، مدارس، آموزش و پرورش و دانشگاهها را در آگاه کردن مردم نسبت به فضیلت و ارزش حضور در مسجد مهم ارزیابی کرد و افزود: تجهیز مساجد به امکانات روز و توسعه مساجد در مناطق محروم باید به یک عنوان یک اولویت کاری مورد توجه همگان قرار گیرد.
پایان پیام/
نظر شما