به گزارش خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان، رکس تیلرسون، مدیر سابق شرکت نفتی اکسان موبیل، روز چهارشنبه با تایید سنا، وزیر خارجه آمریکا شد و ساعاتی بعد در حضور رئیسجمهوری، سوگند یاد کرد.
طبق ترجمه ایلنا از آسوشیتدپرس، تیلرسون توانست ۵۶ رای مثبت کسب کند در حالی که ۴۳ سناتور با وی مخالفت کردند. به رغم این که آرا جمهوریخواهان در سنای آمریکا برای تایید رکس تیلرسون کافی بود، اما چند سناتور دموکرات با فاصله گرفتن از هم حزبی های خود به تیلرسون رای مثبت دادند.
روابط رکس تیلرسون با روسیه یکی از عوامل نگرانی سناتور ها بود.
طبق ترجمه پارسینه، یکی از مهمترین واقعیتها درباره تیلرسون این است که وی از سال 1975 تاکنون یعنی در چهل سال گذشته هیچ کار دولتی انجام نداده و در حقیقت بهغیر از اکسون در جای دیگری فعالیت نکرده است.
البته انتخاب وزیر خارجه از بخش خصوصی بیسابقه نبوده است. وقتی رونالد ریگان بهعنوان رئیسجمهور انتخاب شد جرج شولتز (George Shultz) مدیر سابق شرکت بچتل (Bechtel) را بهعنوان رئیس دستگاه دیپلماسی انتخاب کرد. اما شولتز پیش از آن بهعنوان وزیر کار و وزیر خزانهداری نیز فعالیت کرده بود.برخی معتقدند منافع تیلرسون در صنعت انرژی روسیه میتواند منجر به تضاد منافع وی بهعنوان یک مرد نفتی با نقشش در ریاست دستگاه دیپلماسی شود.
تیلرسون درباره تحریمها نیز بهصورت علنی اظهار بدبینی کرده است، تحریمهایی که منجر به توقف بزرگترین پروژه اکسونموبیل در روسیه شامل توافقی دهها میلیارد دلاری برای اکتشاف و استخراج نفت در سیبری، شد.
تنها اظهارنظر رسمی که از تیلرسون درباره ایران شده سخنان وی درباره لزوم مد نظر قرار دادن ایران در معادلات سرمایهگذاری اکسونموبیل بود. تیلرسون در مصاحبهای در ماه مارس با شبکه خبری سیانبیسی، اعلام کرد که ایران را علیرغم تحریمهای آمریکا بازاری جذاب برای اکسونموبیل میداند، وی گفت:«شرکتهای آمریکایی بهمانند شرکت ما هنوز نمیتوانند با ایران معامله تجاری بکنند. بسیاری از رقبای اروپایی ما وارد شده و بهصورت فعالانه به کار مشغولند. من این را نمیدانستم؛ اینکه ما در موقعیت خوبی قرار نداریم. ما به همین دلیل هیچگاه یک سرمایهگذاری بزرگ در ایران انجام ندادیم. و من نمیدانم که ایرانیها امروز تغییر کردهاند یا نه. ما مجبوریم که منتظر مانده و ببینیم ... اما همچنین خیلی وقت پیش یاد گرفتم که گاهی اوقات اولین بودن لزوماً بهترین بودن نیست. ما منتظر میمانیم تا ببینیم آیا وضعیت برای شرکتهای آمریکایی باز میشود. ما یقینا نگاهی خواهیم انداخت زیرا [ایران] کشوری با منابع عظیم است.»
وزیر خارجه جدید آمریکا پیش از این درباره برجام گفته بود که همراستا با ترامپ خواستار بازنگری کامل در توافق هستهای با ایران هستم.
نظر شما