به گزارش خبرنگار پارلمانی خبرگزاری شبستان، محمدباقر قالیباف، شهردار تهران با حضور در صحن علنی مجلس شورای اسلامی راجع به حادثه پلاسکو و اقدامات شهرداری در خصوص پیشگیری از وقوع این حادثه و پس از آن توضیح داد.
وی در ابتدا گفت: لازم می دانم شهادت مظلومانه قهرمانان ملی و مجاهدان فی سبیل الله را تبریک و تسلیت عرض کنم و به خانواده های آنها، ملت، همکاران و همسنگران خودمان تبریک و تسلیت بگویم و از خدا برای خانواده های این شهدا و شهروندانی که جانشان را در حادثه پلاسکو از دست دادند خواستار صبر و اجر باشم.
وی در ادامه از همه افراد، نهادها، سازمان ها و نیروهای مردمی داوطلبانه که شهرداری را در حل این مشکل کمک کردند، تشکر کرد و گفت: من به عنوان مسئول هماهنگی مدیریت بحران شهر تهران نکاتی را عرض می کنم.
قالیباف با اظهار اینکه حادثه پلاسکو از دو موضع عامل انسانی و اشکالات ساختاری می تواند مورد بررسی قرار بگیرد، افزود: در بخش ساختاری در کشور ما نبود یک نگاه سیستمی و فرآیند محور به موضوعات، حوادث و پیشگیری از حوادث یک چالش جدی است و از عرصه قانونی، اجرا و نظارت این مشکلات احساس می شود.
شهردار تهران در همین رابطه به سقوط یک هواپیما در سال 86 در اصفهان و تصادف قطار نیشابور در سال 82 و مشکلات بر سر راه حل این بحران ها اشاره کرد و تاکید کرد: ما در فرایندها و ساختار دچار مشکل هستیم و باید برای حل حوادث و همچنین بحران های محیط زیستی که یک روند هستند به ساختار دست یابیم، این یک موضوع کلیدی است که از سال 92 تا به الان سازمان مدیریت بحران کشور دارای مشکل ساختاری است و مجلس باید حل آن را در دستور کار قرار دهد.
مدیر بحران شهر تهران در ادامه به حادثه پلاسکو و اقداماتی که شهرداری موظف به انجام آن برای پیشگیری از وقوع فرو ریختن سازمان پلاسکو باید انجام می داد، اشاره کرد و افزود: از روزی که مسئولیت حل بحران شهر تهران بر طبق قانون به عهده شهرداری نهاده شد مهمترین سازماندهی در فرماندهی مدیریت بحران در کشور را در تهران شاهد بودیم که در این زمینه HSE کارگاه های عملیاتی، مقاوم سازی پلها، ارزیابی بیمارستان ها و گروه های دوام در محله های تهران به خوبی انجام شده است.
وی افزود: در خصوص زلزله تهران تاکنون بیش از 5 هزار گروه به عنوان پیشگیر در محلات مستقر شدند و 120 سوله برای زمان بحران ساخته شده است که تمام تجهیزات حوادث غیرمترقبه در آن وجود دارد.
وی خاطرنشان کرد: همچنین ما 74 ایستگاه آتشنشانی را به 250 ایستگاه ارتقا دادهایم و خودروهای آتشنشانی را نیز از 280 ماشین به 900 خودرو رسانده ایم و 34 درصد از بافت فرسوده تهران را بازسازی کرده ایم.
قالیباف با اشاره به حادثه پلاسکو عنوان کرد: در خصوص ساختمان پلاسکو من شخصا این موضوع را دنبال کردم و ما اخطار و کلاس های آموزشی برای پیشگیری از بحران پلاسکو برای ساکنان آن طراحی کردیم که بعد از 2 بار لغو 17 نفر در آنها شرکت کردند. همچنین بخشنامه چگونگی جلوگیری از آتش سوزی را هم به آنها ارایه دادیم.
شهردار تهران در ادامه به مسئولیت نظام صنفی و وزارت کار در مقابله با حادثه پلاسکو نیز اشاره کرد و گفت: نمایندگان وزارت کار طبق قانون ضابط دادگستری محسوب می شدند و می توانستند حکم توقیف را از دادسرا و دادگاه برای این ساختمان بگیرند.
قالیباف با اشاره به اینکه ما مسئولیت اجتماعی در ساختمان پلاسکو داشتیم، به وضعیت ساختمانی مانند علاءالدین هم اشاره کرد و گفت: در خصوص توقیف کردن این ساختمان ها ما با مشکلات فراوانی روبرو هستیم که مثلا در ساختمان علاءالدین 2 و نیم سال است که موفق به انجام آنچه که مدنظر داریم، نشده ایم.
شهردار تهران در ادامه راجع به اقدامات این سازمان در زمان عملیات ساختمان پلاسکو اشاره کرد و افزود: همکاران ما کمتر از 2 و نیم دقیقه بعد از زمان اطلاع داده شده به پلاسکو رسیدند و در حوزه تجهیزات نیز ما برای این موضوع هیچ مشکل تجهیزاتی نداشتیم و امکاناتی که آنجا آورده شد قبول است که برای چندین ساختمان کافی نبود اما در پلاسکو هیچ مشکل تجهیزاتی نداشتیم.
قالیباف در پاسخ به برخی انتقادات مبنی بر اینکه چرا در رسیدگی از این مشکل از هلیکوپتر استفاده نشده است، اظهار داشت: اولا هلیکوپتر در اختیار امداد و نجات است و ثانیا در این مورد نیاز به حضور هلیکوپتر نبوده و امکان بکارگیری نبوده است.
مسئول مدیریت بحران شهر تهران اعلام کرد: ابتدا آتشسوزی در طبقه 10 ساختمان پلاسکو مهار شده و سپس دوباره آتشسوزی شروع شده است و ما 32 دقیقه قبل از فرو ریختن ساختمان اعلام تخلیه داشتیم و نیروهای آتشنشان با کمک نیروی انتظامی مردم را از ساختمان خارج کردند و گرفتار شدن تنها 6 نفر زیر آوار حاکی از آن است که ساختمان به موقع تخلیه شده است.
قالیباف همچنین گفت: بیش از 100 نفر از آتشِنشان ها در حال اطفای حریق بودند که زمان فرو ریختن ساختمان با تجهیزات متفاوت از ساختمان خارج شدند و تعدادی از دوستان که در راهپلهها تلاش می کردند از ماندن آتشنشان ها و شهروندان در ساختمان جلوگیری کنند دچار شهادت شدند.
وی به عملیات برداشت آوار ساختمان پلاسکو اشاره کرد و گفت: در برداشت آوار هم استانداردها به طور دقیق رعایت شد و اگر با حادثه 11 سپتامبر مقایسه کنیم طبق حج مقایسه این اقدامات باید 10 روز زمان می برد که در 9 روز کار تمام شد و در روز اول چون سازه بر روی مجموعه سقوط کرده بود و باید قطعات آن جدا می شد، تخلیه صورت نگرفت.
نظر شما