به گزارش خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان، حمایت ایران از دولت وحدت ملی افغانستان، احضار سفیر سوئیس به وزارت خارجه، آغاز تست سانتریفیوژهای IR-۸ با تزریق گاز UF۶، دیدگاه کارشناسان نسبت به اجرای منع صدور ویزای آمریکا برای مهاجرین ایرانی برخی از سرتیترهای اخبار سیاست خارجی در هفته گذشته بود. ادامه اخبار و رویدادهای این حوزه را در گزارش زیر بخوانید:
حمایت ایران از دولت وحدت ملی افغانستان
محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان بعدازظهر امروز (یکشنبه) با «تادامیچی یاماموتو» نماینده دبیرکل سازمان ملل در امور افغانستان دیدار و گفتوگو کرد.
در این دیدار وزیر امور خارجه کشورمان ضمن اعلام حمایت جمهوری اسلامی ایران از دولت وحدت ملی افغانستان، سیاست ایران را در راستای ایجاد ثبات در افغانستان و حمایت از تلاشهای سازمان ملل در تمامی ابتکارات مربوط به استقرار صلح در افغانستان از سوی آن سازمان برشمرد.
ظریف همچنین ضمن اعلام آمادگی جمهوری اسلامی ایران به منظور همکاری نزدیک با سازمان ملل و دیگر کارگزاریهای آن سازمان در تمامی حوزههای مورد انتظار در افغانستان افزود: ایران خواستار ثبات در افغانستان بوده و تلاش ما نیز در راستای ایجاد ثبات در این کشور است.
در این دیدار «یاماموتو» نیز بر سازنده بودن اقدامات جمهوری اسلامی ایران در قبال افغانستان و حمایت قوی از دولت وحدت ملی افغانستان تاکید کرد و افزود: شرایط امنیتی افغانستان متعاقب خروج نیروهای نظامی خارجی از آن کشور بدتر شده و علیرغم تلاشهای دولت افغانستان در یک و نیم سال گذشته در جهت استقرار صلح هنوز تعداد تلفات غیر نظامیان در این کشور بالاست.
وی همچنین خواستار تداوم نقش سازنده جمهوری اسلامی ایران برای استقرار صلح و ثبات در افغانستان شد.
سفیر سوئیس به عنوان حافظ منافع آمریکا در ایران به وزارت امور خارجه احضار شد
بهرام قاسمی، سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: سفیر سوئیس در تهران بعنوان حافظ منافع دولت ایالات متحده آمریکا بعدازظهر امروز توسط محمد کشاورززاده مدیرکل آمریکا وزارت امور خارجه احضار و یادداشت اعتراضی جمهوری اسلامی ایران در خصوص صدور فرمان اجرایی اخیر رئیس جمهور آمریکا و اعمال محدودیت و برخورد تبعیض آمیز علیه شهروندان ایرانی برای سفر به آمریکا به وی تحویل داده شد. در این دیدار صدور فرمان اجرایی رئیس جمهور ایالات متحده آمریکا به منظور اعمال محدودیت برای سفر شهروندان ایرانی به آمریکا به بهانه های واهی و تبعیض آمیز، غیر قابل قبول و مغایر با کنوانسیونهای حقوق بشری و مفاد قرارداد ۱۵ اوت ۱۹۵۵ حقوقی و کنسولی بین دو کشور اعلام و بر حفظ و صیانت از حقوق شهروندان ایرانی تاکید شد.
سخنگوی وزارت امور خارجه خاطر نشان کرد: در این جلسه به سفیر سوئیس یادآوری شد که مردم ایران خود طی دهه های گذشته مظلومانه قربانی گروههای تروریستی مورد حمایت آمریکا بوده و نه تنها در هیچیک از عملیات گروههای افراطی تروریستی حضور نداشته اند، بلکه در همه جوامعی که در آن اقامت نموده اند، بعنوان یکی از قانون مدارترین شهروندان و ساکنان قلمداد شده اند.
قاسمی در پایان اظهار داشت: سفیر سوییس با اعلام این مطلب که از بازتاب فرمان اجرایی اخیر رئیس جمهور آمریکا در ایران مطلع است اعلام داشت مراتب را سریعا به وزارت خارجه آمریکا منعکس خواهد کرد.
عازمین به آمریکا قبل از سفر اطمینان حاصل کنند که برای آنها مزاحمتی ایجاد نمی شود
در پی ممنوعیت ورود شهروندان هفت کشور اسلامی از جمله ایران به آمریکا ، وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران به شهروندانی که عازم سفر به آمریکا هستند توصیه کرد قبل از سفر به این کشور از راه های معتبر اطمینان حاصل کنند که برای آنها مزاحمتی ایجاد نخواهد شد.
در پی تماس ها و ابراز نگرانی های برخی هم میهنان عزیز در خصوص صدور فرمان اجرایی تبعیض آمیز اخیر دونالد ترامپ رییس جمهوری آمریکا، وزارت امور خارجه ضمن محکومیت این اقدام نسنجیده و غیرقانونی به کلیه شهروندان ایرانی عازم سفر به ایالات متحده اکیدا توصیه کرد که قبل از سفر به این کشور به طریق مقتضی و معتبر اطمینان حاصل کنند که برای ایشان در بین راه و در مبادی ورودی به آمریکا مزاحمتی ایجاد نخواهد شد.
ایران توانسته همواره اراده خود را به خواست آمریکا در منطقه تحمیل کند
یدالله جوانی، کارشناس مسائل بین الملل در گفت و گو با خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان راجع به انتخاب ایران به عنوان قدرت هفتم جهان از سوی وبگاه خبری «امریکن اینترست» گفت: در بررسی قدرت کشورها مهمترین پارامتر و مولفه تاثیرگذاری و توانایی پیگیری خواسته ها و تحقق اهداف است و وقتی از قدرت در صحنه بین الملل یاد می شود مراد میزان توانایی تحمیل اراده و خواست بر دیگران است.
وی با اشاره به این که اگر میزان تاثیرگذاری ایران در مسائل مختلف جهان را در نظر بگیریم می بینیم که در بسیاری از موضوعات در حالی که بسیاری از قدرت های جهان خواست دیگری داشته اند ایران توانسته خواست خودش را بر قدرت های دیگر تحمیل کند، افزود: قدرت یک امر نسبی است و در زمان های مختلف می تواند در اختیار یک کشور قرار گیرد که ایران در دوران قبل از انقلاب یک کشور جهان سومی تحت سیطره آمریکا بود و با انقلاب اسلامی و استقلال ملت ایران مسیری طی شد که امروزه کشور ما قادر است که منافع و اهداف ملی و اسلامی را در مقیاس منطقه ای و جهانی دنبال کرده و به ثمر برساند.
مشاور نماینده ولی فقیه در سپاه پاسداران انقلاب اسلامی با یادآوری این نکته که در مذاکرات هسته ای شاهد بودیم که شش قدرت جهان تلاش کردند که با همه ابزارها برنامه هسته ای ما را متوقف کنند و مانع از انجام فعالیت هسته ای ما شوند اما امروزه ایران جزو باشگاه های هسته ای جهان و دارای دانش هسته ای و چرخه سوخت است، اظهارداشت: این امر نشان می دهد که ایران از قدرت کافی برخوردار شده است و توانسته به هدف های هسته ای خود برسد.
جوانی با بیان این که در دهه های گذشته آمریکایی ها 6 تریلیون دلار در منطقه خرج کرده اند و جنگ های نیابتی و مستقیم را راه اندازی کرده اند و همه این جنگ ها در راستای تضعیف قدرت منطقه ای ایران بوده است، عنوان کرد: اما امروز همه اذعان به این دارند که ایران قدرت بی بدیل منطقه است و در شکست های تروریست ها در منطقه ایران نقش مهمی دارد و این ناشی از قدرت جمهوری اسلامی ایران است.
وی خاطرنشان کرد: نفوذ راهبردی ایران در منطقه به برکت بیداری ملت ها است و ایران توانسته در دل ملت های منطقه و جهان نفوذ داشته باشد و این هم افزا شدن ایران و دیگر ملت ها یک قدرت بی نظیر و شکست ناپذیری را پدید آورده است و ایران از بازوهای قوی ملت های منطقه برخوردار است و همین امر باعث می شود که روند توسعه قدرت ایران که توسعه قدرت جهان اسلام است ادامه خواهد داشت و ایران در آینده یک قدرت بی بدیل بین المللی خواهد شد که این پی ریزی برای تمدن اسلامی محسوب می شود.
آغاز تست سانتریفیوژهای IR-۸ با تزریق گاز UF۶
سازمان انرژی اتمی ایران با صدور بیانیهای از آغاز تست سانتریفیوژهای IR-8 با تزریق گاز UF6 خبر داد. در متن این بیانیه آمده است: بدین وسیله به اطلاع هموطنان گرامی میرساند، در پرتو الطاف الهی و در سایه همت و تلاش مستمر دانشمندان و متخصّصان این سازمان ، در آستانة دهه مبارک فجر انقلاب اسلامی و در راستای ادامه برنامه صلح آمیز هسته ای جمهوری اسلامی ایران مرحله مهمّی از روند تحقیق و توسعه سانتریفیوژهای نسل پیشرفته IR-8 با تزریق گاز UF6 آغاز گردید.
این مرحله مهّم در تحقیق و توسعه غنیسازی در راستای رهنمودهای مقام معظم رهبری مبنی بر ادامه بدون محدودیّت تحقیق و توسعه و بر اساس حقوق و تعهدات کشورمان در چارچوب برنامة جامع اقدام مشترک ( برجام ) صورت میگیرد.
سانتریفیوژهای IR-8 یکی از پیشرفتهترین سانتریفیوژهای طراحی و ساخته شده توسط دانشمندان کشورمان میباشد که آزمایشهای مکانیکی خود را طی سه سال گذشته با موفقیت پشت سر گذاشته است. ظرفیت غنی سازی این ماشین حدود بیست برابر ظرفیت سانتریفیوژهای نسل اول IR-1 که هم اکنون درحال تولید هستند، میباشد.
سازمان انرژی اتمی ایران ضمن عرض تبریک به مناسبت این تحول مهّم در صنعت هستهای کشور به پیشگاه مقام معظم رهبری، ریاست محترم جمهوری و ملّت شریف ایران، مجدداً تأکید مینماید که فعالیتهای تحقیق و توسعه در تمامی عرصههای صلحآمیز هستهای از جمله غنیسازی بر اساس برنامه صنعتی تولید انواع سوخت راکتورهای تحقیقاتی و قدرت در چارچوب برنامة جامع اقدام مشترک (برجام) بدون وقفه و بر اساس برنامههای پیشبینی شده ادامه خواهد یافت.
آمریکا به این نتیجه رسیده که چاره ای جز سازش با ایران ندارد
مجتبی امانی کارشناس سیاست خارجی درگفت و گو با خبرنگار خبرگزاری شبستان راجع به انتخاب ایران به عنوان هفتمین قدرت جهان از سوی وبگاه «امریکن اینترست» گفت: البته قدرت ایران و نفوذ آن و ابزارهای سخت و نرمی که در اختیار دارد قابل کتمان نیست و نیاز چندانی هم به تائید یا تکذیب دیگران ندارد.
امانی با یادآوری این که جمهوری اسلامی ایران همواره توانسته در منطقه مانع از اجرای نقشه های صهیونیستی، آمریکایی و سعودی ها شود، خاطرنشان کرد: این امر ناشی از قدرت ایران در منطقه دارد و منابع قدرت ایران برخواسته از ایدئولوژی اسلامی است.
این کارشناس مسائل خاورمیانه با اشاره به این نکته که هرچند دشمنان اسلام تلاش دارند قدرت ایران را به عنوان یک امر منفی جلوه دهند، عنوان کرد: این گزارش ها نشان می دهد که جایگاه ایران در محاسبات قدرت جهانی انکار شدنی نیست و ممانعت ایران از قدرت یابی صهیونیست ها در منطقه که خواست آمریکایی ها بوده باعث شده قدرت ایران بیش از گذشته مورد توجه غربی ها و موسسات مطالعاتی آنها قرار گیرد.
وی یادآور شد: در دسته بندی قدرت های منطقه ای، آمریکا در یکی دو دهه گذشته به این نتیجه رسیده که چاره ای جز سازش با ایران نداشته و باید با این ژست وارد تعامل با ایران شود و این بیانگر این واقعیت است که قدرت ایران اسلامی حرکتی رو به جلو داشته است. البته این رویکرد آمریکا مورد اعتراض صهیونیست ها بوده زیرا صهیونیست ها معتقدند با گسترش این رویکرد که آن را تسلیم پذیری آمریکا در مقابل ایران می دانند؛آنها از دستیابی به اهداف خود در منطقه منع شده و موفق نخواهند شد به قدرت مد نظرشان در منطقه دست یابند. وی گفت با وجود چنین گزارشهایی، متوجه این موضوع می شویم که مانع اصلی آمریکا برای هرگونه حمله نظامی علیه ایران، به دلیل قدرت روبه پیشرفت ایران است که سهم اصلی آن متوجه رویکرد کلی نظام و رهبری های مقام معظم رهبری در این سالها است.
آمریکا نمی خواهد دیگر منتظر تهران شود
مهدی مطهرنیا کارشناس مسائل بین الملل در گفت و گو با خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان راجع به علت اقدام اخیر ترامپ مبنی بر محدود کردن مهاجرت ایرانیان به آمریکا، گفت: ترامپ به دنبال بازآفرینش نقش محوری آمریکا در محتوا بخشی به نظم آینده جهانی است.
وی با بیان این که یکی از چالش های فراروی آمریکا در منطقه جغرافیایی هدف این کشور در قرن 21 میلادی ایران و سیاست های اعمالی تهران در دهه های اخیر است، افزود: لذا او دو راه دارد یا چالش ایران را به مساله تبدیل کند و به حل آن نایل آید و به بیان دیگر از تهران و آنچه که در این چند دهه رخ داده است به عنوان فرصت استفاده کند یا آن که این چالش به بحران تبدیل و زمینه های یک نوع درگیری را با ایران فراهم سازد.
مطهرنیا تصریح کرد: انتهای هر دوی این جهت گیری ها حل مساله ایران برای گذار از وضعیت موجود است و نقطه آغازین این دو رویکرد فشارآوردن به تهران برای عضویت در یک معامله بزرگ یا یک درگیری عظیم است از این رو به نظر می رسد آمریکا نمی خواهد دیگر منتظر تهران شود و بلکه بر آن است تهران را به سمت تصمیم گیری نهایی سوق دهد.
این کارشناس مسائل بین الملل یادآور شد: دیدار نخست وزیر انگلیس با ترامپ بعد از هماهنگی های استراتژیک میان ترامپ و نتانیاهو سپس اعلام مانور نظامی مشترک بین این سه در خلیج فارس به همراه ایجاد فضای همگرایی با روسیه برای انجام یک معامله بزرگ آن هم پس از دستاوردهای منطقی اوباما و آماده سازی ذهن افکار عمومی در ارتباط با کوشش دولت قبلی آمریکا برای کنار آمدن با تهران و دست رد زدن تهران بر سینه اوباما همگی نشان دهنده نوعی حرکت دقیق در ارتباط با به محاصره در آوردن تهران برای گرفتن یک تصمیم بزرگ است.
وی عنوان کرد: لذا باید بگوییم که جهت گیری ایالات متحده در برابر ایران امروز در بطن و متن بازی های جهانی قابل تجزیه و تحلیل است به گونه ای که آمریکای ترامپی تهران را یک ایستگاه عبور برای ورود به متن آینده نظم بین المللی دیده است.
بعید است ذهنیت تجاری ترامپ منافع آمریکا در کشورهای مسلمان را به خطر بیاندازد
پیر محمد ملازهی کارشناس مسائل بین الملل در گفت و گو با خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان راجع به دستور اجرای منع صدور ویزای آمریکا برای مهاجرین ایرانی در ۹۰ روز آینده از سوی دونالد ترامپ گفت: ترامپ یک سری وعده های انتخاباتی داده که ناچار است به بخشی از آن ها وفادار بماند و این طبیعی است که او به عنوان یک تاجر حساب سود و زیان خود در افکار عمومی آمریکا را بسنجد.
وی با اظهار این که در مورد تصمیم اخیر ترامپ راجع به محدودیت مهاجرت مسلمانان و احیای دیوار مکزیک معتقد است که این اقدامات طوفانی هستند که نمی توانند تعیین کننده سیاست کلی آمریکا باشند، خاطرنشان کرد: برای دائم الاجرا شدن این تصمیمات باید یک توافق عمومی بین کنگره و ترامپ در این خصوص ایجاد شود و بعید است که این شکل افراطی خط فکر علیه مسلمانان در کنگره موافقت اکثری را جلب کند.
ملازهی با تاکید براین نکته که ترامپ تلاش می کند به یک نوعی نشان دهد که وعده های انتخاباتی را عملی می کند، اعلام کرد: بعد از پایان اجرای این دستور رئیس جمهور آمریکا به دنبال یک راه حل میانه خواهد بود تا تفاوت بین جناح رادیکال مسلمانان و باقی توده های مسلمانان را از نگاه آمریکا نشان دهد زیرا اگر آمریکا نشان ندهد که بین جناح های رادیکال مانند داعش و دیگر توده های مسلمان تفاوت قائل است برای منافع این کشور زیان خواهد داشت و بعید است که ترامپ با ذهنیت تجاری که دارد منافع اقتصادی، سیاسی و نظامی آمریکا در کشورهای مسلمان را به خطر بیاندازد.
کارشناس مسائل بین المللی یادآور شد: ترامپ هنوز در حال و هوای انتخاباتی است و به فضای کاخ سفید عادت نکرده و مقداری زمان می برد تا به فضای کاخ سفید عادت کند و از حال و هوای انتخاباتی دور شود و تصمیمات اجرایی اتخاذ کند.
مولفه های قدرت ایران از مقام هفتم جهان هم بالاتر است
حسین کنعانی مقدم کارشناس سیاست خارجی در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری شبستان راجع به این که وبگاه آمریکایی «امریکن اینترست» ایران را به عنوان هفتمین قدرت جهانی معرفی کرده است، گفت: اگر به فاکتورهای قدرت نگاه کنیم ایران در همه ابعاد دارای مزیت هایی است که بسیاری از کشورها فاقد آن هستند.
وی با اشاره به فاکتورهای جهانی قدرت، افزود: از نظر ژئوپلتیک ایران در یک موقعیت حساس است و پل ارتباطی شرق و غرب عالم محسوب می شود و از این نظر که در منطقه هارت لند قرار دارد همواره مورد توجه جهانیان است.
کنعانی مقدم با اظهار این که از نظر ژئو استراتژیک موقعیتی که ایران در غرب آسیا دارد قدرت و مقاومت تاثیرگذاری در معادلات بین المللی را به همراه داشته است، اضافه کرد: از نظر ژئوکالچر نیز فرهنگ ایران در همه جای جهان از سالیان دور مورد شناخت واقع شده همچنین از نظر ژئو اکونومی داشتن منابع معدنی، هیدرو کربنی و انرژی برتری های بی نظیری برای ایران رقم زده است.
عضو سابق سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در ادامه به قدرت ایران از نظر نظامی اشاره کرد و خاطر نشان کرد: ایران از نظر نظامی یک قدرت برتر است و تجربه سال های گذشته نشان داده که ایران توانسته از مرزهای خود در مناطق فرامرزی نیز دفاع کند.
وی در پایان یادآور شد: آن ها براساس فاکتورهای خودشان عمل می کنند و اگر طبق این فاکتورهای بین المللی راجع به ایران نظر می دادند حتما ایران در جایگاه بالاتری قرار می گرفت و اگر واقعیت امر را می دیدند اذعان می کردند که ایران از مولفه های بیشتری برای قدرت بهره مند است.
افکار عمومی جهان باید نسبت به اقدامات ترامپ واکنش نشان دهد
نوذر شفیعی، کارشناس مسائل بین الملل در گفت و گو با خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان در واکنش به دستور دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا به منظور ایجاد محدودیت در صدور ویزای آمریکا برای اتباع هفت کشور از جمله ایران گفت: اظهارات و مواضع دونالد ترامپ با منطق روابط بین الملل ناسازگار است.
وی با یادآوری این نکته که تا روز گذشته بسیاری از اتباع کشورهای مختلف به آمریکا آمد و شد داشتند، افزود: زمانی که به طور ناگهانی این مساله قطع شود ضمن آسیب وارد شدن به مهاجرین به پرستیژ و اعتبار آمریکا هم آسیب وارد می شود.
عضو سابق کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی خاطرنشان کرد: آمریکا به عنوان کشوری که ادعا می کند مهد آزادی و مهد مهاجر پذیری است با محدود کردن پذیرش مهاجرین از برخی از کشورها موجب لطمه زدن به این ادعای خودش و وجه ای که در جهان ساخته می شود.
شفیعی با بیان این که کشورهای مختلف می توانند اعتراضات خود را نسبت به این تصمیم ترامپ بیان کنند، یادآور شد: ممکن است این اعتراضات به جایی نرسد اما افکار عمومی بین المللی باید نسبت به اقدامات ترامپ حساس باشد . زیرا که این تصمیم ناگهانی کوچک است که ممکن است تاثیر زیادی نداشته باشد اما این رفتارها ممکن است در آینده به رفتارهای بزرگتری از جمله حمله نظامی به کشوری از سوی ترامپ تبدیل شود که لازم است از الان در مقابل اظهارات و اقدامات غیر منطقی او واکنش نشان داده شود.
رویارویی اروپا و ترامپ
پس از آن که تماس تلفنی برخی از مقامات اروپایی با ترامپ به منظور لزوم حفظ برجام کارساز نشد و وی به اظهارات تند خود علیه این توافق نامه ادامه داد حالا اعضای اروپایی ۵+۱ در تلاشند با مواضع رسمی رویارویی خود با ترامپ در حفظ برجام را به جهانیان اعلام کنند.
بنابراین گزارش، نخستوزیر انگلیس در دیدار با جمعی از جمهوریخواهان ضمن تأکید بر لزوم ادامه برجام در اظهاراتی دوپهلو گفت که اگرچه این توافق بحثبرانگیز بوده اما باعث خنثی شدن احتمال دستیابی ایران به تسلیحات هستهای شده است.
طبق ترجمه ایسنا از ایندیپندنت، ترزا می نخست وزیر انگلیس، در سفر خود به آمریکا که قرار است با دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا دیدار کند شب گذشته در مراسم شام سالانه جمهوریخواهان در فیلادلفیا حضور یافت.
او در بخشی از سخنان خود در مورد برجام، گفت: با افزایش نفوذ بر ایران و رفتارهای خصمانه این کشور که خواستار دستیابی به یک کمربند نفوذی از تهران تا مدیترانه است، در منطقه مقابله خواهیم کرد.
او در ادامه و ضمن دفاع از برجام، افزود: اگرچه توافق هستهای با ایران بحث برانگیز بوده است اما توانسته احتمال دستیابی ایران به تسلیحات هستهای را برای بیش از یک دهه خنثی کند.
او افزود: پس از این توافق ایران ۱۳ هزار سانتریفیوژ را همراه با تأسیسات مربوطه برچید و نیز ذخایر اورانیوم با غنای ۲۰ درصد را از خاک خود خارج کرد.
او افزود: این توافق برای امنیت منطقه بسیار مهم و اساسی بود اما این توافق اکنون باید بسیار سرسختانه و با دقت مورد نظارت قرار گیرد و هرگونه نقض آن باید فوراً و با جدیت پاسخ داده شود.
علاوه براین، وزیر امور خارجه آلمان ضمن هشدار به آمریکا در مورد لغو برجام، گفت: لغو توافق هستهای ایران اشتباه بسیار بزرگی خواهد بود.
براساس ترجمه ایسنا از رویترز، فرانک والتر اشتاین مایر، وزیر امور خارجه آلمان، گفت: آلمان اختلافهای اساسی با دونالد ترامپ در موضوعات متفاوتی مثل لغو توافق هستهای برجام دارد.
وی با تأکید بر اینکه لغو توافق برجام اشتباه بسیار بزرگی خواهد بود، گفت: این اقدام باعث آغاز جنگ در خاور میانه میشود که در راستای منافع آمریکا و اسرائیل نیز نیست.
او افزود: اگر بار دیگر ایران برنامه هستهای خود را از سر بگیرد و باعث افزایش نگرانیها خواهد بود.
از سویی دیگر هم وزیر خارجه فرانسه به عنوان یکی از اعضای ۱+۵ این هفته به تهران سفر می کند تا در عمل پایبندی خود به برجام را نشان دهد. شب گذشته وزارت امورخارجه فرانسه در پیام توییتری خود به سفر ژان مارک ایرو وزیر خارجه این کشور به تهران اشاره کرد.
در این پیام آمده است که ایرو قرار است ۳۰ تا ۳۱ ژانویه به تهران سفر کرده و دیدار هایی با همتای ایرانی خود محمد جواد ظریف و حسن روحانی رییس جمهور کشورمان داشته باشد.
همه این ها در حالی است که آژانس بین المللی انرژی اتمی به عنوان ناظر اجرای برجام هم بر لزوم حفظ و اجرای توافق نامه تاکید داشته است.
مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی با تأکید بر اینکه پایبندی همه طرفها به برجام ضروری است گفت که آژانس به استفاده از متخصصان راستی آزمایی خود برای ادامه ثبات برجام ادامه خواهد داد.
یوکیو آمانو در بخشی از سخنان خود در مراسم سال نو و آغاز به کار آژانس در سال ۲۰۱۷ در مورد ایران که در وبسایت آژانس بینالمللی انرژی اتمی (IAEA) قرار گرفته است، اظهار کرد: از ژانویه ۲۰۱۶ تاکنون، آژانس در حال نظارت و راستی آزمایی اجرای تعهدات ایران بنا بر توافق برجام است.
او تأکید کرد: توافق در مورد برنامه هستهای ایران شرایط را از تقابل با این کشور به همکاری تغییر داد.
وی افزود: ما به استفاده از متخصصات راستیآزمای خود برای ادامه ثبات برجام استفاده خواهیم کد. برجام تاکنون نیز منجر به تقویت قابل توجه راستیآزمایی هستهای در ایران شده و به ما اجازه دسترسیهای گستردهتر به سایتهای هستهای این کشور را داده است.
آمانو تأکید کرد که با این حال پایبندی همه طرفها بر برجام ضروری است.
نظر شما