قدمت هنر خوشنویسی به اندازه قدمت دین اسلام است

یکی از پژوهش‌گران خوشنویسی شکل‌گیری نظام خوشنویسی در ایران را شکلی از معجزه قرآن‌کریم و دین اسلام دانست و گفت:امروزه آرزوی بسیاری از خوشنویسان است که قرآن را با خط نستعلیق کتابت کنند.

به گزارش خبرگزاری شبستان، مراسم رونمایی از آثار هنری اساتید مختلف شامل «قرآن کتابت شده به خط نستعلیق»، «قرآن کتابت شده در یک صفحه»، «قرآن بافته شده ابریشمی»، «مجموعه تابلو عکس مساجد»، «خوشنویسی ترجمه انگلیسی قرآن» و «سامانه بازدید مجازی از نمایشگاه قرآن» با حضور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و مدیران نمایشگاه قرآن شب گذشته برگزار شد.

 

در این مراسم منوچهر نوح‌سرشت، خالق اثر هنری کتابت قرآن به خط نستعلیق به دلیل کسالت، ارایه توضیحات مربوط به این قرآن را به کاوه تیموری از پژوهش‌گران خوشنویسی سپرد.تیموری با اشاره به هنر خوشنویسی ایران گفت: قدمت هنر خوشنویسی به اندازه قدمت دین اسلام است و شکل‌گیری نظام خوشنویسی در ایران شکلی از معجزه قرآن‌کریم و دین اسلام است.

 

وی افزود: اگر روزگاری نزول قرآن را در عربستان و تلاوت آن در مصر بود، باید بگویم که کتابت آن نیز در ایران انجام شده است.

 

به گفته تیموری زیباترین کلام با زیباترین خط پیوند خورده و کتابت قرآن به خط نستعلیق ریشه دیرینه‌ای دارد.

 

این پژوهش‌گر با بیان اینکه کتابت قرآن با خط نستعلیق نیازمند تلاش سخت است، تصریح کرد: سازگاری و پیوند خط نستعلیق با خط عربی مشکلات خاص خود را داشته و امروزه آرزوی بسیاری از خوشنویسان است که قرآن را با خط نستعلیق کتابت کنند.

 

تیموری درباره اثر کتابت شده نوح سرشت گفت: استاد نوح سرشت پیش از انقلاب دوبار قرآن را با خط نستعلیق کتابت کرده و به گونه‌ای برای اهل خط، کتابت قرآن دیکته شده است.وی ادامه داد: کتابت قرآن استاد نوح سرشت با تاثیر از خط عثمان‌طه است و ویژگی کتابت ایشان روان‌خوانی و خوشخوانی آن است. تیموری شیوه کار نوح سرشت را تلفیقی از کارهای استاد حسن و حسین‌امیرخانی که اساتید ایشان بوده‌اند، عنوان می‌کند.

 

به گفته این پژوهش‌گر، در قرآن کتابت شده توسط استاد نوح سرشت، حرکات اضافی و تموج کلام قرآن به درستی انجام شده و چشم بیننده را به خوانش درست هدایت می‌کند.

 

 بنا بر این گزارش، در ادامه این مراسم از قرآن نوشته شده در یک صفحه رونمایی شد.نجم‌الدین علامه، هنرمند این اثر در توضیح آن گفت: در سال 1380 زیارت عاشورا را روی بومی در ابعاد 10 در 70 سانتی‌متر مربع به نگارش درآوردم و از همان زمان فکر نوشتن قرآن روی یک صفحه ذهنم را مشغول کرد.

 

وی افزود: پس از بررسی‌های لازم، نوشتن نمونه‌های زیادی از قرآن با خط نستعلیق را با قلم نی و مرکب شروع کردم و در نهایت نوشتن قرآن را با خط نستعلیق روی بوم آغاز کردم.

 

علامه با بیان اینکه تحریر این قرآن را در 180 روز انجام دادم، تصریح کرد: نوشتن قرآن روی بوم با خط نستعلیق بسیار مشکل است و در این اثر شما می‌توانید شاهد یکنواختی ویژه‌ای در تحریر آن باشید.

 

 اثر هنری دیگر که شب گذشته با حضور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی رونمایی شد، قرآن نفیس بافته شده از ابریشم است.یوسف مددی هنرمند این اثر گفت: این قرآن بافته شده از ابریشم در ابعاد 60 در 40 سانتی‌متر مربع و با الیاف ابریشم و به خط پاکستانی است. همزمان با بافتن این اثر، جلد کتاب و جعبه اثر نیز با طراحی خاصی بافته شده است.

 

به گفته مددی، بافت این اثر با توجه به اینکه به صورت ذهنی و بدون نقشه بوده، منحصر به فرد است، ضمن آنکه در پایان این فرش ابریشمی بافته شده، نقشه ایران به عنوان کشوری که حرف اول را در صنعت فرش بافی می‌زند، بافته شده است.

 

این مراسم با صحبت‌های مجتبی کرمی هنرمندی که قرآن‌کریم را با ترجمه انگلیسی خوشنویسی کرده است، ادامه یافت. وی در این زمینه گفت: قرآن‌کریم تاکنون به 180 زبان زنده دنیا ترجمه شده است، اما نکته جالب توجه آن بود که 165 سال از نخستین ترجمه دستنویس انگلیسی در ایران می‌گذرد و امروز بعد از این همه سال نسخه‌ای دستنویس از ترجمه قرآن رونمایی می‌شود.

 

وی افزود: این کار توسط اینجانب و یک گروه هنری 10 نفره و با هزینه شخصی ادامه پیدا کرد و امیدوارم با حمایت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به کتاب تبدیل شود.

 

به گفته کرمی رسم‌الخط این نسخه ترجمه شده، رسم‌الخط شیوه‌های هنری خوشنویسی لاتین است.

 

در این مراسم همچنین از سامانه بازدید مجازی از نوزدهمین نمایشگاه بین‌المللی قرآن‌کریم و مجموعه عکس‌های گرفته شده از مساجد بزرگ جهان اسلام رونمایی شد.در این زمینه سعید محمودی‌ازناوه، رئیس انجمن عکاسان میراث فرهنگی گفت: این مجموعه عکس شامل 50 اثر از مساجد تاریخی و بزرگ جهان اسلام است و امیدوارم با حمایت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی این مجموعه به یک کتاب ارزشمند تبدیل شود.

 

در ادامه صالح اصغری، مدیر پروژه سامانه بازدید مجازی از نوزدهمین نمایشگاه بین‌المللی قرآن‌کریم گفت: در این پروژه هشت هزار عکس از 200 نمای نمایشگاه گرفته شده و کاربر با ورود به این سایت می‌تواند نمایشگاه را به صورت سه‌بعدی بازدید کند.

 

به گفته اصغری با توجه به برگزاری نمایشگاه قرآن‌کریم در ماه مبارک رمضان بسیاری از افراد ساکن در شهرستان‌ها امکان بازدید نداشته‌اند و با این سامانه می‌توانند از خانه خود نمایشگاه را ببینند.

 

مدیر پروژه بازدید سه‌بعدی از نمایشگاه قرآن‌کریم ادامه داد: در این سامانه امکانی ایجاد شده که می‌توان بخش‌هایی به آن اضافه کرد. ضمن آنکه کاربر می‌تواند در بازدید از غرفه‌ها بر روی عکس غرفه‌ها کلیک کرده و آنها را از نزدیک مشاهده کند.

 

وی در پایان تصریح کرد: نکته جالب توجه آن است که هر نمای این سامانه 30 مگابایت است که در سرعت‌های بالای اینترنت نیز دانلود آن به سختی انجام می‌شود، اما در این سامانه کاربر با سرعت بسیار زیاد می‌تواند نمای مورد نظر خود را مورد مشاهده قرار دهد.

 

پایان پیام/

کد خبر 60533

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha