مسجد لرزاده؛ مرکز ثقل راهپیمایی‌های جنوب تهران

خبرگزاری شبستان: مسجد لرزاده یکی از پایگاه های فعال دوران مبارزات بود و افرادی مانند شهید مطهری، مقام معظم رهبری و آیت‌الله امامی کاشانی در این مکان سخنرانی می‌کردند.

گروه مسجد و کانون های مساجد خبرگزاری شبستان: مسجد لرزاده یکی از مساجد برجسته در انقلاب اسلامی ایران است که در منطقه ۱۲ شهرداری تهران قرار دارد، این مسجد به دلیل نوع معماری و حوادث تاریخی و نقش ارزنده اش در مبارزات منجر به پیروزی این انقلاب، دارای اهمیت قابل توجهی است.

 

مسجد لرزاده یکی از پایگاه های فعال مبارزاتی شهید مطهری، مقام معظم رهبری و آیت‌الله امامی کاشانی بود.


بعد از سركوب نهضت انقلاب اسلامی در سال 1342، برخی از مبارزان و بازاریان انقلابی دوست داشتند، این مسجد را پایگاه فعالیت‌های مبارزه علیه رژیم ستم‌شاهی قرار دهند، به همین دلیل معتمدان مسجد لرزاده از جمله حجج اسلام یزدی‌زاده و محمدی به نزد آیت‌الله ‌مرعشی نجفی رفتند تا وی یک امام جماعت انقلابی و  روشنگر را برای این مسجد معرفی كند.

 

مرحوم آیت‌الله ‌عمید زنجانی كه از شاگردان امام (ره) بود، تازه از نجف آمده بود و همچنین داماد مرحوم آیت مرعشی نیز محسوب می‌شد، بنابراین دعوت معتمدان محل را پذیرفت و به این مسجد آمد و حضور وی در این مسجد نقطه عطفی در فعالیت‌های سیاسی و اجتماعی آن و موجب دلگرمی مبارزان انقلاب اسلامی شد، وی علاوه بر اقامه نماز برنامه‌های متنوعی را برای جوانان و افراد متدین در مسجد لرزاده پیش گرفت.

 

با توجه به فعالیت‌های سیاسی آیت‌الله ‌عمید زنجانی، انقلابیون در این مسجد گرد هم آمدند، و تردد افراد انقلابی بازار از جمله شهید عراقی و مرحوم خاموشی و واعظانی مانند مرحوم فلسفی جایگاه این مسجد را در جنوب شهر به‌ عنوان مركز فعالیت‌های انقلابی تحكیم بخشید.

 

نخستین بار مأموران شهربانی و ساواك در ماه رمضان سال 1357 به داخل مسجد یورش بردند و ضمن دستگیری آیت‌الله ‌عمید زنجانی، خیل زیادی از مردم انقلابی را نیز مورد ضرب و شتم قرار دادند.

 

علاوه بر آن خبر رسید كه از سایر مساجد انقلابی تهران هم عده‌ای دستگیر شدند و یك ماهی آیت‌الله عمید زنجانی در حبس بود اما فعالیت‌های انقلابی مردم در این مسجد متوقف نشد به گونه‌ای که مردم اغلب از مساجد دیگر به سمت این مسجد حركت می کردند و با هدایت انقلابیون این مسجد جمعیت جنوب شهر به سمت بالای شهر به راه می‌افتادند و تا منزل مرحوم فلسفی در سه‌راه امین حضور و خیابان ایران حركت می‌كردند.

 

اگر بگوییم مركز ثقل تظاهرات در جنوب شهر تهران به‌ ویژه میدان خراسان و اطراف آن مسجدلرزاده بود شاید سخن گزافی نگفته باشیم.

 

برگرفته از کتاب تاریخ شفاهی مساجد تأثیرگذار در انقلاب اسلامی نوشته حمیدرضا مازندرانیان

 

 

 

 

کد خبر 605147

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha