خبرگزاری شبستان - گروه سیاسی: طرح جدید مهاجرتی اعمال محدودیت برای مسلمانها نیست، ترامپ دولت ایران را محک میزند، اتریش روادید ۳۰۰ ایرانی غیرمسلمان را باطل کرد، ممنوعیت فروش بلیط سفر به آمریکا برای ایرانیان از جمله سرتیترهای اخبار ایران در جهان در خبرگزاری ها بود. مشروح این اخبار را در گزارش زیر بخوانید:
فارس:
ترامپ: طرح جدید مهاجرتی اعمال محدودیت برای مسلمانها نیست
دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا از فرمان اجرایی خود برای جلوگیری از ورود مهاجران به خاک آمریکا دفاع کرد و گفت که این فرمان برای اعمال محدودیت برای مسلمانها نبوده است.
ترامپ این اظهارات را بامداد یکشنبه، هنگام امضای سه فرمان اجرایی جدید مطرح کرد.
وی در پاسخ به سوالی در این بازه گفت: «این (طرح) ممنوعیت علیه مسلمانها نیست. بسیار کارآمد است. در فرودگاهها و همه جا (کارایی آن را) خواهید دید.
ترامپ با امضای یک فرمان اجرایی، خواستار ممنوعیت ورود شهروندان ایران، عراق، لیبی، سومالی، سوریه و یمن شده است.
اولاند در گفتوگو با ترامپ بر ضرورت اجرای برجام تأکید کرد
فرانسوا اولاند، رئیسجمهور فرانسه در گفتوگوی تلفنی با دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا بر ضرورت پایبندی به توافق هستهای ایران و توافق تغییرات جوی تأکید کرد.
در بیانیهای که کاخ الیزه منتشر کرده تصریح شده سران دو کشور همچنین درباره بحران سوریه نیز گفتوگو کردهاند. رئیسجمهور فرانسه تأکید کرده هر گونه راه حل برای سوریه بایستی از مسیر سیاسی و تحت نظارت سازمان ملل متحد باشد.
وی در این گفتوگوی تلفنی به ترامپ درباره رویکردهای تکجانبهگرایی هشدار داد: «در جهان بیثبات و پرابهام، تمرکز به سمت داخل به منزله بنبست خواهد بود.»
اولاند همچنین به ترامپ که در کارآیی نهادها و مجامع بینالمللی ابراز تردید کرده گفت که پاریس به سازمان ملل متعهد است، ائتلاف نظامی ناتو را ضروری میداند و قائل به تقویت اتحادیه اروپا است.
ترامپ دولت ایران را محک میزند/ایران وظیفه ندارد اطلاعاتی به آمریکا بدهد
«دونالد ترامپ» رییس جمهور آمریکا بامداد شنبه به وقت تهران فرمان اجرایی بررسی سختگیرانه سوابق مهاجران به آمریکا را امضا کرد.
هرچند فهرست دقیقی از کشورهای هدف منتشر نشده، اما بر اساس رجوع متن به نظر میرسد این فرمان شامل حال اتباع دست کم هفت کشور ایران، عراق، سوریه، یمن، لیبی، سودان و سومالی باشد.
روزنامه «نیویورک تایمز» در گزارشی در این زمینه نوشت: در حالیکه ایران این امکان را به شهروندان خود میدهد تا به آمریکا سفر کنند اما مخالف اشتراک گذاری اطلاعات آنها با واشنگتن است. اما اگر این کار را نیز نکند، بسیاری از شهروندانش از ملاقات با اقوام خود در آمریکا محروم میشوند.
به نوشته این روزنامه، ممنوعیت صدور روادید نشانه اولیه مسیر روابط بین ایران و دولت ترامپ خواهد بود.
«فرشاد قربانپور» از منابع نزدیک به دولت ایران در این زمینه گفت: «ترامپ میخواهد با این مسئله، واکنش تهران به آن را محک بزند.»
«حمید رضا ترقی» دیگر تحلیلگر ایران نزدیک به جناح اصولگرایان نیز با اشاره به عدم همراهی ایران با این طرح اظهار داشت: «ما موظف نیستیم تا اطلاعات شهروندان خود را به دولت ترامپ بدهیم. این اقدام غیرعادلانه است.»
این روزنامه با اشاره به دلخوری ایرانیان از فرمان دولت ترامپ به اقدام «ترانه علیدوستی» بازیگر ایرانی اشاره کرد که سفر خود به لس آنجلس را به همین دلیل و البته قبل از فرمان ترامپ لغو نمود.
نیویورک تایمز در خاتمه با اشاره به نبودن سفارتخانه آمریکا در ایران به نگرانی برخی شهروندان ایرانی که خواهان سفر به این کشور برای دیدار اقوام خود هستند و نیز نگرانی آژانسهای مسافرتی اشاره کرد.
مهر:
بازگشت دارندگان کارت سبز به آمریکا «مورد به مورد» بررسی می شود
مقامات بلندپایه دولت آمریکا روز شنبه اعلام کردند که امکان بازگشت مجدد دارندگان کارت سبز (Green Card) آمریکا که شهروندان سوریه و شش کشور دیگر مسلمان (ایران، سوریه، لیبی، یمن، سومالی و سودان) هستند و در حال حاضر در خارج از این کشور بسر می برند، به صورت «مورد به مورد» در کنسولگریهای آمریکا بررسی می شود.
محدودیتهای جدید اِعمال شده برای مهاجران و پناهجویان طبق دستور اجرایی که روز جمعه به امضای دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا رسید، به معنای آن است که به اشخاص دارای اقامت دائم قانونی که گذرنامه های آنها از سوی هفت کشور مذکور صادر شده باشد، باید بر مبنای بررسی «مورد به مورد» اجازه بازگشت به آمریکا داده شود.
گفتنی است که مأموران گمرک و مهاجرت در فرودگاههای آمریکا در تلاش برای تفسیر قوانین جدید دولت ترامپ هستند، در حالیکه برخی از افرادی که دارای اقامت دائمی هستند، در هنگام امضای این دستور اجرایی توسط ترامپ در حال انجام سفر هوایی به مقصد آمریکا بودند و به محض ورود به فرودگاه دستگیر شدند.
شایان ذکر است که شهروندان کشورهای افغانستان، مالزی، پاکستان، تونس، ترکیه و عربستان سعودی که دارای جمعیت اکثریت مسلمان هستند، مشمول این دستور اجرایی ترامپ نشده اند.
اتریش روادید ۳۰۰ ایرانی غیرمسلمان را باطل کرد
دولت اتریش روز شنبه با ابطال روادید ۳۰۰ ایرانی غیرمسلمان، امید این افراد را که سعی داشتند از طریق این کشور اروپایی خود را به خاک آمریکا برسانند، به یأس بدل ساخت.
این اقدام دولت اتریش از پیامدهای زودهنگام تصمیم «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریکا برای ممنوع ساختن ورود پناهجویان به این کشور است.
طبق یک برنامه ۲۷ ساله که با هدف کمک به یهودیان ساکن در اتحاد جماهیر شوروی سابق در کنگره آمریکا به تصویب رسید، اتریش تا همین اواخر به منزله ایستگاهی برای یهودیان، مسیحیان و بهائیان ایرانی بشمار می رفت که برای اسکان مجدد در آمریکا واجد شرایط شناخته می شدند.
مقامات آمریکا تاکنون با متقاضیان مهاجرت به آمریکا در کشور اتریش مصاحبه می کردند. اما طی روزهای اخیر، آمریکا «برنامه لاتنبرگ ایرانیان» را به حالت تعلیق در آورد. در مقابل، مقامات اتریش نیز مانع از ورود ایرانیان به خاک کشور خود شدند. هنوز مشخص نیست که این برنامه دقیقاً از چه زمانی دوباره به اجرا درخواهد آمد.
نتیجه اصلی فرمان «ممنوعیت صدور روادید» در آمریکا، وخیم شدن اوضاع برای مردمانی است که در گریز از جنگ و شکنجه و برای یافتن زندگی بهتر مهاجرت می کنند. طبق برآورد سازمان ملل، هم اکنون بیش از ۲۰ میلیون پناهنده در سرتاسر دنیا وجود دارد.
«توماس اِشنوئل» سخنگوی وزارت امور خارجه اتریش گفت که اقدام این کشور در لغو روادید ایرانیان غیرمسلمان پس از آن صورت گرفت که «مقامات آمریکایی اعلام کردند سفرهای آتی افرادی که از مقامات اتریشی و تحت لوای برنامه لاتنبرگ روادید ورود به آمریکا را دریافت می کنند، در حال حاضر به حالت تعلیق درآمده است».
طبق اطلاعات بدست آمده توسط خبرگزاری آسوشیتدپرس، دولت اتریش روادیدهای صادره برای متقاضیانی که هنوز خود را به اتریش نرسانده اند، «بطور الکترونیکی باطل کرده است». چنانچه این متقاضیان تلاش کنند تا خود را به هر طریق ممکن به اتریش برسانند، برای همیشه از ورود به این کشور اروپایی منع خواهند شد.
شایان ذکر است که نام این برنامه صدور روادید برای ایرانیان غیرمسلمان از نام سناتور پیشین آمریکا از ایالت نیوجرسی- «فرانک لاتنبرگ»- اقتباس شده است.
گفتنی است که اتریش با جمعیتی کمتر از ۹ میلیون نفر در تلاش برای اسکان و ادغام بیش از صدهزار مهاجری است که از سال ۲۰۱۵ به این کشور وارد شده اند.
ممنوعیت فروش بلیط سفر به آمریکا برای ایرانیان
در پی صدور دستور تعلیق روادید آمریکا برای شهروندان هفت کشور اسلامی از جمله ایران، شرکت های هواپیمایی بین المللی از روز شنبه نسبت به فروش بلیط به شهروندان ایرانی خودداری کردند.
این خبرگزاری به نقل از دو آژانس هواپیمایی در تهران نوشت که شرکت های الاتحاد، هواپیمایی امارات و هواپیمایی ترکیه از فروش بلیط آمریکا به شهروندان ایرانی خودداری کرده اند.
گفتنی است «دونالد ترامپ»، رئیس جمهوری آمریکا روز گذشته با صدور فرمانی، ورود کلیه اتباع هفت کشور مسلمان از جمله ایران را به آمریکا موقتا و تا اطلاع ثانوی ممنوع اعلام کرد.
شهروندان دوتابعیتی نیز مشمول فرمان «ممنوعیت صدور روادید» می شوند
وزارت امور خارجه آمریکا روز شنبه در بیانیه ای اعلام کرد که طبق دستور اجرایی «دونالد ترامپ» رئیس جمهور این کشور مبنی بر «ممنوعیت صدور روادید» برای شهروندان هفت کشور مسلمان ایران، سوریه، عراق، سودان، سومالی، لیبی و یمن به مدت ۹۰ روز؛ شهروندان دوتابعیتی که تبعه یکی از هفت کشور مذکور باشند نیز از ورود به خاک آمریکا منع می شوند.
این بیانیه متذکر شد که قانون مزبور در مورد آن دسته از شهروندان دوتابعیتی قابل اجراست که اصالتاً اهل یکی از هفت کشور مذکور هستند، اما با گذرنامه کشور ثانی (تابعیت دوم) قصد سفر به آمریکا را دارند.
به گفته یک مقام آمریکایی، این قانون بدان معناست که به عنوان مثال، ورود یک تبعه عراقی با گذرنامه انگلیسی به خاک آمریکا ممنوع خواهد بود. شایان ذکر است که افراد برخوردار از تابعیت انگلیسی در حالت عادی برای ورود به آمریکا نیازی به روادید ندارند.
در این بیانیه آمده است: «مسافرانی که تابعیت یا تابعیت دوگانه آنها یکی از این هفت کشور مسلمان است، به مدت ۹۰ روز اجازه ورود به آمریکا را نخواهند یافت و روادید مهاجرتی یا غیرمهاجرتی برای آنها صادر نخواهد شد. در این بازه زمانی ۹۰ روزه، وقت مصاحبه روادید به شهروندان کشورهای مذکور داده نخواهد شد».
شایان ذکر است که رئیس جمهوری آمریکا روز جمعه یک دستور اجرایی را به امضاء رساند که ورود شهروندان سوریه و شش کشور مسلمان دیگر از جمله ایران را به آمریکا به مدت ۹۰ روز ممنوع ساخت.
باشگاه خبرنگاران جوان:
خبرگزاری فرانسه: شرکتهای هواپیمایی خارجی در تهران سفر ایرانیها به آمریکا را ممنوع کردند
خبرگزاری فرانسه امروز اعلام کرد شرکت های هواپیمایی خارجی در تهران سفر ایرانیها به آمریکا را ممنوع کردند.
این خبرگزاری در گزارش خود نوشت: آژانس های هواپیمایی در تهران امروز، شنبه، اعلام کردند شرکت های هواپیمایی خارجی در تهران سفر ایرانی ها به آمریکا را پس از طرح اخیر دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا در خصوص ممانعت از اعطای روادید به شهروندان 7 کشور مسلمان، ممنوع کردند.
این خبرگزاری در ادامه تصریح کرد: دو آژانس هواپیمایی در گفتگو با خبرگزاری فرانسه اعلام کردند هواپیمایی الاتحاد، هواپیمایی الامارات و خطوط هوایی ترکیه، دستورهایی مبنی بر عدم فروش بلیط آمریکا یا اجازه به ایرانی هایی که دارای ویزای سفر به آمریکا هستند، برای سوار شدن به هواپیما به مقصد آمریکا صادر کرده اند.
بنابر اعلام خبرگزاری فرانسه، این اخبار پس از آن منتشر می شود که ترامپ محدودیت های جدیدی برای سفر مسافران ایرانی، عراقی، لیبیایی، سومالیایی، سودانی، سوری و یمنی به آمریکا صادر کرد. همچنین این خبرگزاری اعلام کرد در زمانی که بیش از یک میلیون ایرانی در آمریکا زندگی می کنند، بسیاری از خانواده ها از تبعات تصمیم ترامپ نگران هستند.
ایرنا:
ایروان: ارمنستان پل ارتباطی ایران و اوراسیا است
رئیس اتاق صنایع و بازرگانی ارمنستان اعلام کرد که این کشور پل ارتباطی همکاری ها و مناسبات تجاری و ترانزیتی ایران با اتحادیه اقتصادی اورآسیا به شمار می رود.
مارتین سرکیسیان روز شنبه در نشست همایش تجاری ایران و ارمنستان در پایتخت این کشور اظهار کرد: امیدواریم با ایجاد منطقه آزاد تجاری در مرز دو کشور به پل ترانزیت ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا تبدیل شویم.
سایت نیوز ای ام ارمنستان به نقل از این مقام نوشت: تهران و ایروان توانمندی عظیمی برای همکاری های اقتصادی دارند که ایجاد منطقه آزاد تجاری و همکاری بین طرفین، زمینه دسترسی متقابل ایران و کشورهای عضو اتحادیه اقتصادی اورآسیا را به بازارهای طرفین فراهم می کند.
سرکیسیان همچنین بر اهمیت تامین امنیت در روابط اقتصادی و معاملات تاکید و اظهار کرد: در صورت بروز هرگونه اختلاف، دادگاه تخصصی (آربیتراژ) که ایجاد شده است، مسائل را حل خواهد کرد.
وی صادرات گوشت، شکلات و مواد اولیه کشاورزی به ایران را در دستور کار اعلام کرد و گفت که با توجه به قرارداردها و دستور اخیر نخست وزیر ارمنستان برای تسریع در ایجاد منطقه آزاد در آینده نزدیک، اکنون مذاکرات در راستای جذب سرمایه گذاری و تاسیس شرکت های مشترک انجام می گیرد و این اقدام هیچ مغایرتی با تعهدهای ایروان در قبال اتحادیه اقتصادی اوراسیا ندارد.
سرکیسیان در رابطه با همکاری های دو کشور در زمینه انرژی نیز اظهار کرد: ارمنستان از ایران گاز،نفت و فرآورده های مرتبط وارد می کند و در مقابل برق با بهای مناسب می دهد.
رئیس اتاق بازرگانی ارمنستان در پایان گفت: آغاز پروژه های مشترک در زمینه انرژی در مذاکرات با ایران نیز پیگیری می شود.
ارزش روابط اقتصادی ایران و ارمنستان سالانه 300 میلیون دلار است که براساس توافق ها و برنامه های دو کشور برای گسترش همکاری ها، زمینه های فراوانی برای افزایش آن فراهم شده است.
از سوی دیگر، ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا تاکنون چند دور مذاکرات مربوط به مشارکت اقتصادی را برگزار کرده اند تا در نخستین مرحله به یک برنامه همکاری موقت برسند.
اتحادیه اقتصادی اوراسیا که ژانویه سال 2015 فعالیت رسمی خود را آغاز کرد با عضویت روسیه، قزاقستان، ارمنستان، بلاروس و قرقیزستان 2/2 تریلیون دلار تولید ناخالص داخلی و 3/1 تریلیون دلار تولیدات صنعتی دارد و همچنین تجارت خارجی کشورهای عضو به خارج از اتحادیه بالغ بر 877 میلیارد دلار یعنی برابر 7/3% صادرات و 3/2% واردات کل جهان است.
اتحادیه اقتصادی اوراسیا جمعیتی معادل 180 میلیون نفر را در برمیگیرد. ویتنام از ماه مه 2015 تفاهم نامه منطقه تجارت آزاد با این اتحادیه امضا کرده است و چین، ترکیه، تونس، هند، نیوزیلند و مغولستان نیز خواهان ایجاد چنین منطقه آزاد مشترکی هستند.
ارمنستان تنها کشور عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا است که مرز زمینی با ایران دارد و از این رو می تواند، گذرگاه انحصاری ارتباط جاده ای و ریلی در همکاری های بازرگانی و ترانزیتی اعضای این اتحادیه با جمهوری اسلامی باشد.
ارمنستان با حدود 30 هزار کیلومتر مربع مساحت و سه میلیون نفر جمعیت در منطقه قفقاز که پس از فروپاشی شوروی در سال 1991 استقلال یافت، با موقعیت راهبردی ویژه، از غرب با ترکیه، شمال گرجستان، شرق جمهوری آذربایجان (جمهوری قرهباغ) و در جنوب ایران و جمهوری خودمختار نخجوان (جزئی از جمهوری آذربایجان) هم مرز است.
نظر شما