خبرگزاری شبستان - چهارمحال و بختیاری
واژه زکات از ماده «زکا یزکو زکاه» در فرهنگ واژه شناسی به معنای رشد کردن، فزونی یافتن، بالیدن و پاک و پاکیزه گردیدن و نیک شدن زمین آمده است. در قرآن و روایات و فرهنگ فقه، زکات به پرداخت بخش مشخص و مقرر از برخی ثروت و دارایی گفته می شود تا به این وسیله جان را از بلای بخل و آز و روان را از بیماری خوددوستی و خودپرستی و دیگر خصلت های نکوهیده بپالاید و بذر خداجویی و مردم خواهی و دگر دوستی را در دنیای وجود خود و مزرعه و جامعه بیفشاند و بپرورد.
با این مقدمه باید گفت که در اسلام مسئله زکات در حقیقت یک نوع مالیات به شمار می رود و از اهمیت بسزایی برخوردار است به نحوی که در ردیف مهمترین عبادات قرار گرفته و در بسیاری از موارد بر همراهی نماز با زکات تأکید شده و حتی شرط قبولی نماز عنوان شده است.
کارشناسان مذهبی، پاک کردن جامعه از رذایل اخلاقى از جمله دنیادوستى، ایجاد عدالت اقتصادى در جامعه اسلامى، فقرزدایى و ریشه کن کردن فقر از جامعه، حفاظت از اموال و تقویت مالى حکومت اسلامى را از جمله فلسفه و حکمت های وجودی زکات در جامعه عنوان می کنند و بیان می دارند طبق آموزه های دین اسلام زکات از ضروریات دین به شمار می رود و منکر آن کافر است.
اما با توجه به ظرفیت های بالای جامعه و انگیزه های الهی مردم نیکوکار و مؤمن به این واجب الهی به نحو شایسته ای پرداخته نشده که می طلبد با تبلیغات صحیح و گسترده مردم جامعه را به ادای این فریضه بیش از پیش ترغیب کرد.
نمود این موضوع را می توان در استان چهارمحال و بختیاری شهد بود که طبق گفته مسئولان مربوطه درآمدهای زکات با ظرفیت های این حوزه متناسب نیست و باید اهتمام بیشتری در این حوزه به کار گرفت.
از سوی دیگر جلسات شورای زکات آنطور که باید به شکل منظم و مداوم برگزار شد، انجام نمی گیرد و همین مسئله سبب شده تا هدف گذاری برای تحقق افزایش سهم استان از درآمدهای زکات به خوبی محقق نشود.
حجت الاسلام مهدی هاشمی، رئیس اداره زکات کمیته امداد امام خمینی (ره) چهارمحال و بختیاری در همین خصوص اظهار کرد: هرچند در سال های اخیر اقدامات خوبی برای افزایش درآمدهای زکات در استان انجام گرفته اما با توجه به ظرفیت های بالای این واجب الهی در استان می طلبد تا با برگزاری منظم و مداوم جلسات و برنامه ریزی های لازم در راستای تبیین فرهنگ پرداخت زکات در استان اقدامات مؤثرتری انجام داد.
وی ادامه داد: در حالی که ظرفیت های فراوانی برای کسب درآمدهای زکات در استان وجود دارد اما تاکنون عزم جدی برای بهره گیری از این ظرفیت شکل نگرفته است.
رئیس اداره زکات کمیته امداد امام خمینی (ره) چهارمحال و بختیاری خاطرنشان کرد: با توجه به تأکید قرآن بر همراهی نماز با زکات، اهمیت زکات در برنامه های فرهنگی استان مغفول مانده که انتظار می رود مسئولان فرهنگی به این موضوع توجه بیشتری داشته باشند.
وی، زکات جمع آوری شده در این استان از ابتدای امسال تاکنون را 15 میلیارد ریال اعلام کرد و گفت: از این میزان یک سوم زکات مستحبی بوده و مابقی زکات فطریه و زکات واجب بوده است.
حجت الاسلام هاشمی افزود: این در حالی است که برخی از مردم زکات های واجب و مستحب خود را به صورت خودجوش به افراد نیازمند می دهند که چون اطلاع دقیقی از میزان آن وجود ندارد در آمارهای کمیته امداد نمی گنجد.
ارزیابی حجت الاسلام محمدعلی نکونام، نماینده ولی فقیه در چهارمحال و بختیاری و امام شهرکرد نیز بر این است که میزان زکات جمع آوری شده متناسب با ظرفیت های استان نیست.
امام جمعه شهرکرد در خطاب به اعضای شورای زکات استان بر تبلیغات و فرهنگسای گسترده برای تشویق به ادای این واجب الهی در استان تأکید و تصریح کرد: هم اکنون 400 روستای مشمول پرداخت زکات در استان وجود دارد که اگر فرهنگ زکات را در این مناطق پویا کرد می توان شاهد رشد چشمگیر درآمدهای زکات در استان باشیم.
وی ادامه داد: ضروری است تا آثار مادی و معنوی پرداخت زکات در استان به خوبی تبیین شود تا در سایه آن بتوان بسیاری از مشکلات و نارسایی های اقتصادی و اجتماعی را برطرف کرد.
به دنبال همین موضوع، به تازگی در شورای زکات استان سه کمیته تخصصی با عنوان کمیته فرهنگسازی با ریاست صداوسیما، کمیته تبلیغات با ریاست مدیرکل تبلیغات اسلامی و کمیته مالی و پیشتیبانی با ریاست مدیرکل کمیته امداد امام خمینی (ره) استان تشکیل شده تا بتوانند با همکای و تعامل خود کاستی های موجود را برطرف و گام های بلندتری برای تحقق این مهم بردارند.
همچنین هم اکنون 6 روحانی، 30 مبلغ و 280 نیروی ستادی در امر تبلیغ و جمع آوری زکات در استان همکاری دارند که انتظار می رود با همکاری بخش ها و نهادهای مرتبط با موضوع شاهد فعالیت های گسترده تری در این خصوص باشیم تا در سایه آن هزینه درمان بیماران نیازمند، کمک هزینه خرید جهیزیه برای دختران جوان و ایجاد سرپناهی برای اقشار محروم جامعه فراهم شود.
نظر شما