اقامه نماز در سازمان ها همچنان وابسته به خلاقیت فردی است

خبرگزاری شبستان:اجرای فرآیندها و برنامه‌های نماز بر اساس واقعیت‌های درون‌سازمانی و حتی ویژگی‌های فردی افراد متولی در هر سازمان مبتنی شده است که گاه با خلاقیت‌های فردی عجین شده و نتایج پربرکتی را به بار می‌آورد.

خبرگزاری شبستان – سرویس قرآن و معارف:  از آنجا که موضوع نماز دارای چارت مشخص و مصوب با فرآیندهای از پیش تعریف‌شده در مجموعه سازمان‌ها و ادارات نیست، اجرای فرآیندها و برنامه‌های آن بر اساس واقعیت‌های درون‌سازمانی و حتی ویژگی‌های فردی افراد متولی در هر سازمان مبتنی شده است که گاه با خلاقیت‌های فردی عجین شده و نتایج پربرکتی را به بار می‌آورد. از دیدگاه مدیریت دانش، در چنین فضای سیالی مدیران و کارگزاران امر، گنجینه‌های انسانی هستند که اهمیت اطلاع‌رسانی و بهره‌برداری از تجارب حرفه‌ای آنها و انتقال به سایرین، بسیار نمود پیدا می‌کند. با این دغدغه لزوم ایجاد بانک‌های اطلاعاتی از فعالیت‌ها و محصولات یا برگزاری نشست‌های هم‌اندیشی به صورت منظم یا تجمیع تجارب در قالب کتاب مدیران، می‌تواند راهکاری جهت هم‌افزایی تجارب و استفاده از دانش در مدیریت کارآمد موضوع نماز در دستگاه‌های مختلف شود.

نماز محوری نیاز به نگاه سیستمی دارد

نگاهی به فعالیت‌های «نمازمحور» در سازمان‌ها و نهادهای دولتی و حکومتی، حاکی از عمق دغدغه و خواست فردی و جمعی جهت برپایی و بسط فرهنگ متعالی نماز در جامعه است؛ لکن آنچه به عنوان حلقه مفقوده در این نوع اقدامات به نظر می‌آید، نگاه سیستمی و مدیریت فرآیندی به این موضوع است. با این دغدغه و از این منظر مطالبی چند لازم و ضروری می‌نماید.

چقدر در ادارات به نماز زنان توجه می شود؟

اول: همچنان که در آموزه‌های دینی ما به تربیت دختران و زنان توجه ویژه شده است که نشان از ترسیم جایگاه چندوجهی و چندنقشی این قشر و عمق تأثیرگذاری آنها در ارکان مختلف جامعه دارد، بررسی میدانی از فعالیت‌های نمازی صورت‌گرفته در دستگاه‌های مختلف نشان‌دهنده غفلتی ناخواسته در حوزه فعالیت‌های نمازی زنان در جامعه است. از این‌رو به نظر می‌آید توجه و اهتمام جنسیتی برخی برنامه‌ها با هدف توجه ویژه به قشر زنان امری دقیق و پیش‌برنده در راستای اهداف بلندمدت و تربیت نمازی نسل آینده باشد؛ چراکه دختران امروز مادران فردا هستند و مادران مهم‌ترین نقش تربیتی را در خانواده دارند که اصلی‌ترین رکن اجتماع محسوب می‌شود. با این منظور اقدامی ساختاری در تشکیلات ستاد اقامه نماز کشور و نهادهای تابعه از طریق ایجاد جایگاه «مشاور بانوان»، ضروری به نظر می‌رسد.

همچنان وابسته به خلاقیت های فردی هستیم

دوم: از آنجا که موضوع نماز دارای چارت مشخص و مصوب با فرآیندهای از پیش تعریف‌شده در مجموعه سازمان‌ها و ادارات نیست، اجرای فرآیندها و برنامه‌های آن بر اساس واقعیت‌های درون‌سازمانی و حتی ویژگی‌های فردی افراد متولی در هر سازمان مبتنی شده است که گاه با خلاقیت‌های فردی عجین شده و نتایج پربرکتی را به بار می‌آورد. از دیدگاه مدیریت دانش، در چنین فضای سیالی مدیران و کارگزاران امر، گنجینه‌های انسانی هستند که اهمیت اطلاع‌رسانی و بهره‌برداری از تجارب حرفه‌ای آنها و انتقال به سایرین، بسیار نمود پیدا می‌کند. با این دغدغه لزوم ایجاد بانک‌های اطلاعاتی از فعالیت‌ها و محصولات یا برگزاری نشست‌های هم‌اندیشی به صورت منظم یا تجمیع تجارب در قالب کتاب مدیران، می‌تواند راهکاری جهت هم‌افزایی تجارب و استفاده از دانش در مدیریت کارآمد موضوع نماز در دستگاه‌های مختلف شود.

نیاز به تجدید نظر در ساختار سازمانی داریم

با نگاهی کلان‌نگر به موضوع نماز در کنار سایر شعائر دینی، به نظر می‌رسد نیاز به تجدید نظر جدی در ساختار سازمان‌های متولی موضوع داریم؛ زیرا هرکدام از این سازمان‌ها در مقطعی از زمان و براساس ضرورت‌های زمانی، برای هدایت و راهبری یکی از شعائر دینی مانند حج، نماز جمعه، امر به معروف، صدقه و امور خیریه ایجاد گشته‌اند. حال با سپری شدن سال‌ها و خروج کشور از بحران‌های دهه 50 و 60 و ثبات ایجادشده در فضای کشور، با نگاهی دوباره در راستای هم‌افزایی ظرفیت‌‌ها، نیاز به بازنگری ساختاری یا همگرایی و همکاری بیشتر بین سازمان‌های مرتبط دینی داریم؛ چراکه همچون دین که یک کلیت به‌هم‌پیوسته است، اجرای آن و بزرگداشت و ترویج شعائر آن نیز به فرآیندهای پیوسته و هم‌پوشاننده نیاز دارد.

کد خبر 603672

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha