به گزارش خبرنگار شبستان، محسن ایلچی، مدرس روزنامه نگاری اقتصادی امروز در نشست " نقش رسانه در گفتمان سازی اقتصاد مقاومتی " که در دفتر مطالعات و برنامه ریزی رسانه ها برگزار شد، گفت: تحقیقی که در مورد نقش رسانه ها در اقتصاد مقاومتی در مرکز مطالعات و برنامه ریزی رسانه ها انجام شده است، نشان می دهد که رسانه های ما رویکرد شعاری و سطحی به اقتصاد مقاومتی دارند. در فصل بهار بعد از سخنرانی حضرت ایت الله خامنه ای شور حسینی همه را می گیرد و همه روزنامه ها به بحث اقتصاد مقاومتی می پردازند اما این نگاه عمیق نمی شود. رسانه ها به سطح احساس رسیده اند نه ادراک. رسانه های ما در پرداختن به بحث اقتصاد مقاومتی انگیزه کمی دارند. در واقع رسانه های ما نسبت به این مساله به شناخت نرسیده اند.
ایلچی با بیان اینکه رسانه ها نگاه چند برداشتی و چند شناختی دارند، عنوان کرد: سال گذشته تحقیقی در مورد نگرش روزنامه نگاران نسبت به اقتصاد مقاومتی داشتم. رسانه های ما توسعه محور نیستند. اقتصاد مقاومتی، اقتصاد ریاضتی نیست بلکه مفهوم فراجناحی و مدرن است. اقتصاد مقاومتی گزاره های خوبی مانند اشتغال زایی، استاندارد سازی، زنجیره ارزش، شفاف سازی و روزآمد کردن دارد. به دلیل اینکه یک طیف سیاسی تاکید به اقتصاد مقاومتی کردند، رسانه ها برداشت کرده اند که این مساله سیاسی است، در صورتی که اقتصاد مقاومتی یک استراتژی بلندمدت است. اقتصاد مقاومتی موضوعی برای امروز نیست. ترامپ در سخنان خود گفته است که در داخل تولید کنید و در داخل مصرف کنید. این یعنی همان اقتصاد مقاومتی.
این مدرس روزنامه نگاری اقتصادی با اشاره به اینکه کشورها همیشه همدیگر را تحریم می کنند، گفت: مفهوم اقتصاد مقاومتی فرامکانی و فرازمانی است. وقتی برای رسانه های ما موضوع اقتصاد مقاومتی تبیین نشده است، چگونه می توانند تبیین گر باشند؟ رسانه های ما بیشتر از اینکه گفتمان سازی کنند، جریان سازی می کنند و یا دنبال این هستند که جریان اصلی بسازند. روزنامه نگاری ما در اقتصاد مقاومتی درون گرا بوده است. این نشان می دهد هنوز به مرحله گفتمان سازی نرسیدیم چون مدل نداریم. وقتی هم مدل نداشته باشیم، تکلیف مشخص نیست و سیاستگذاری هم نیست.
ایلچی خاطرنشان کرد: در کشورهای جهان وقتی بر یک موضوع دستورگذاری می شود، یک شورا در راس روزنامه های آن کشور دستور گذاری می شود. ما این را نداریم در نتیجه دعوا به وجود می آید. یک طیف خاصی می گویند که اقتصاد مقاومتی دولتی است، در صورتی که اقتصاد مقاومتی حاکمیتی است. می توان گفت که اقتصاد مقاومتی مفهوم فراحاکمیتی است چون بخش عمومی، خصوصی و دولتی با اقتصاد مقاومتی درگیر هستند. رسانه کاتالیزور است و گفتمان سازی فقط وظیفه رسانه نیست. نهادهای آموزشی و علمی هم در این زمینه نقش دارند. اقتصاد مقاومتی مخصوص دولت نیست. بخش گفتمان سازی اقتصاد مقاومتی فرابخشی است.
نظر شما