به گزارش خبرنگار شبستان، دکتر محمد حیدری، مدیر دفتر تبلیغات و اطلاع رسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی امروز در نشست " نقش رسانه در گفتمان سازی اقتصاد مقاومتی " که در دفتر مطالعات و برنامه ریزی رسانه ها برگزار شد، گفت: با توجه به تخصصم می خواهم اقتصاد مقاومتی را به حوزه سیاست و بین الملل شیفت دهم. دنیا در دهه 90 میلادی شرایط جدیدی تجربه کرد و آن جابجایی قدرت در فضاهای سیاسی و ژئوپلتیکی بود. در گذشته ابزار نظامی مولفه قدرت محسوب می شد. در دهه 2000 میلادی مولفه ای به نام قدرت نظامی نه اینکه نفی شده است اما در زیر اقتصاد قرار گرفته است.
دکتر حیدری با بیان اینکه در نظام بین الملل شبکه های اقتصادی تعریف شده است، عنوان کرد: نظام بین الملل است که در تلاش است نظم جهان را به سامان برساند. بانک جهانی و صندوق جهانی پول از جمله نهادهای مهم جهانی در حوزه اقتصادی است. این نهادها شبکه ای عمل می کنند و در راس آنها قدرتهای بزرگ از جمله ایالت متحده امریکا قرار دارند. ما بخشی از اقتصاد جهانی هستیم و نمی توانیم خود را از آن جدا بدانیم.
وی با اشاره به اینکه سهم ما از اقتصاد جهانی سهم ناچیزی است، بیان کرد: متاسفانه در منطقه از همسایگان خود کمترین بهره را بردیم در صورتی که ما با آنها مرزهای زمینی و هوایی داریم و فرهنگمان به هم نزدیک است. از ظرفیت کشورهای همسایه برای تقویت اقتصادمان استفاده نکردیم. هر چه ما در اقتصاد جهانی ارتباط داشته باشیم از طریق سازوکارهای قاعده مند، اقتصاد ماتقویت خواهد شد. دوران جنگ فیزیکی تمام شده و دوران، دوران جنگ اقتصادی است. جنگ اقتصادی نرم، ظریف و هوشمندانه است. جنگ اقتصادی ملتها و دولتها را درگیر می کند.
مدیر دفتر تبلیغات و اطلاع رسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تصریح کرد: در دهه 90 میلادی مشاهده می کنیم که تحریمها موثر است. تحریم امریکا در عراق موثر بود و از ان مدل برای ایران هم استفاده کرد .حتی ارتباطات سیاسی ما نیز تحت تاثیر تحریم قرار گرفت. بحث نظارتهای دقیق و موشکافانه که نظام سلطه علیه جمهوری اسلامی ایران اعمال کرد، گام دوم تحریمها علیه ما بود. گام سوم مجازاتهای سنگین بود، طوری که هر کشور و موسسه پولی که با جمهوری اسلامی ایران در ارتباط باشد مجازات می شود. مدلی که مقام معظم رهبری برای برون رفت از این وضعیت طراحی و معرفی کردند، اقتصاد مقاومتی بود.
دکتر حیدری با بیان اینکه گفتمان یعنی اندیشه و فکر خاطرنشان کرد: گفتمان یعنی همه اجزا و جوارح یک نظام، یک فکر واحد داشته باشند. تفکر واحد بین ارگانها و سازمانها یعنی گفتمان. ما در گام دوم به دیپلماسی نیاز داریم. تحقیقی که دفتر مطالعات و برنامه ریزی رسانه ها در مورد نقش رسانه ها در گفتمان سازی اقتصاد مقاومتی انجام داده است، نشان می دهد که حساسیت روزنامه ها نسبت به این موضوع از ابتدای سال تاکنون روبه کاهش است. اقتصاد مقاومتی یک موضوع بلندمدت و راهبردی است نه مقطعی. کشور چین بیش از سه هزار نفر دیپلمات اقتصادی در سراسر جهان دارد اما دیپلماتهای اقتصادی ما به ده نفر هم نمی رسند. کشور چین به خاطر همین دیپلماتهای اقتصادی در اقتصاد جهان بسیار تاثیرگذار است.
وی با بیان اینکه ما نیاز به دیپلمات اقتصادی و دیپلماسی اقتصادی داریم، گفت: باید برنامه داشته باشیم تا بتوانیم در منطقه قدرت اقتصادی داشته باشیم. باید رویکرد اقتصادی ما بر رویکرد سیاسی غلبه پیدا کند. شبکه های اقتصادی مانند اکو و D8 داریم. ما باید در این شبکه ها فعال باشیم. دیپلماسی اقتصادی در شرایط امروز برای همه کشورها جزو اولویت اول و حائز اهمیت است.
مدیر دفتر تبلیغات و اطلاع رسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به اینکه دوران جنگ سخت و توپ و تانک گذشته است، اظهار داشت: با استفاده از تحریمها، کشورها را وادار به تسلیم می کنند. هم اکنون نیز اقتصاد ما با ابزار تحریم مورد تهدید قرار گرفته است. سوالی مطرح است که اگر می خواهیم مقاومت اقتصاد را بالا ببریم باید چه کارهایی انجام دهیم؟ چه مدلی می تواند این مقاومت سازی را ایجاد کند؟ آیا داشتن یک مدل اقتصادی موازی کافی است یا باید یک مدل الگو داشته باشیم؟دولت سرمشق و الهام بخش در حوزه سیاسی را توانستیم در منطقه جا بیاندازیم اما در حوزه اقتصادی چه کردیم؟
دکتر حیدری خاطرنشان کرد: انتظار اقتصاد مقاومتی این است که رویه های اداری پولی، قانونی و مالی و همچنین الگوی رفتاری مدیریت ما تغییر کند. اگر اقتصاد ناکارآمد است یا ایراد هایی به آن وارد است، یک نظریه این است که اقتصاد موازی درست کنیم. در بدو انقلاب ارتش داشتیم اما سپاه هم درست کردیم و جواب داد. اگر نظریه اقتصاد موازی را قبول نداریم پس اصلاحات انجام دهیم. باید مدام اقتصاد را واکسینه کنیم. کشوری که درآمدش مبتنی بر نفت است، کشوری که وابستگی اقتصادی از لحاظ درآمدی دارد و کشوری که سهمی از بازار جهانی ندارد حتماً آسیب پذیر است. باید اقتصاد را با استفاده از مدلها متحول کنیم. باید وضع مطلوب را طراحی کنیم. اگر وضع موجود قابل قبول بود، مقام معظم رهبری بحث اقتصاد مقاومتی را مطرح نمی کردند.
وی با اشاره به ضرورت نوسازی دیپلماتها و سفارتخانه ها گفت: دیپلماسی اقتصادی یعنی سفارتخانه های ما خلاءها و فرصتها را شناسایی کنند و بلافاصله آنها را به سیستم داخلی منتقل کنند و همچنین ظرفیت های اقتصادی ما را به جهان معرفی کنند. دیپلماتهای ما در معرفی ظرفیتهای اقتصادی ما معذوریت دارند. ما باید رایزن تجاری داشته باشیم. ما باید در تصمیم گیریهای اقتصاد جهانی حضور پیدا کنیم. حتی اگر حضور ما موثر نباشد ،می تواند سیاستهای نظام سلطه علیه ما را به حداقل کاهش دهد. ما به مدلهای تعاملی با جهان نیازمندیم.
دکتر حیدری با بیان اینکه رسانه فقط تلویزیون و رادیو نیست، اظهار داشت: هم اکنون رسانه ها جدید، رسانه های سنتی را تحت الشعاع خود قرار داده اند. بسیاری از شبکه های اجتماعی امروز نقش راهبردی تری در جامعه ایفا می کنند. لازم است که در حوزه رسانه تجدیدنظر اساسی کنیم. چه کسی باید متولی الگوی سبک ایرانی اسلامی باشد؟ چه کسی بهتر از رسانه ها می تواند این رسالت خطیر را عهده دار شود. مطبوعات نقش ما بی بدیل و نافذی در همه حوزه ها دارند. اقتصاد مقاومتی یک اقتصاد جامع است. ما باید با نگاه همه جانبه تمام لوازم آن را ببینیم.
نظر شما