وقتی راز شب های قدر در دستان دعای روزه دار مخفی می ماند

وقتی راز شب های قدر در دستان دعای روزه دار مخفی می ماند، "خداوند" تقدیر دستانش را بر بال فرشتگان اجابت می سپارد.

خبرگزاری شبستان/ گیلان


شب قدر، شب سلامت و رحمت
شب قدر، شب نیایش، دعا و شب استجابت دعا، شب سلام فرشتگان بر عالمیان و شب سلامت، نور و رحمت الهی است.

 

در شبی که نزول قرآن، دلیل رحمت پروردگار بر بندگانش است و در آن شب به پاس احترام دستان دعا، شیطان در زنجیر می شود و فرشتگان، در آن شب گرد هم می آیند و سلام فرشتگان، چنان لذتی دارد که حضرت ابراهیم، لذت این سلام را بالاتر از همه دنیا بیان کرده است.

 

شب قدر کدام شب است؟
در قرآن کریم، زمان دقیق شب قدر مشخص نشده و فقط آن را ظرف نزول قرآن، تنزل فرشتگان و برتر از هزار ماه برشمرده است.


روایت‌های نبوی نیز همواره این شب را میان چند شب مردد گذاشته و زمان دقیق آن را معین نکرده‎اند.

 

با توجه به اینکه ظرف نزول قرآن در برخی آیات، ماه رمضان(شَهرُ رَمَضانَ الّذی اُنزِلَ فیهِ القُرآن) و در آیه‌ای دیگر، شب قدر(إنّا أَنزَلناهُ فی لَیلَةِ القَدر) بیان شده است، می‎توان نتیجه گرفت شب قدر باید در ماه مبارک رمضان باشد، ولی همچنان، در زمان دقیق آن میان شب نوزدهم، بیست و یکم و بیست و سوم تردید وجود دارد.

 

چرا شب قدر، مخفی است؟
به گفته برخی مفسران، مانند اسم اعظم الهی، ولی خدا، شب قدر و زمان استجابت دعا در روز جمعه، پنهان است و راز پنهان ماندن آن، ترغیب به اهتمام مسلمانان به همه‎ نمازهای روزانه است، همچنان‎ که راز پنهان ماندن شب قدر، اهتمام به شب‌زنده‎داری و نیایش شبانه در دیگر شب‌ها و بهره‎ برداری از برکات آن است، چنان‌که ولی خدا در میان مردم نهفته است، تا هیچ انسانی را تحقیر نکنیم و از خواندن هیچ یک از اسمای ذات اقدس الهی غافل نباشیم شاید همان نام شریف، اسم اعظم پروردگار باشد و از دعا کردن در هیچ ساعتی کوتاهی نکنیم؛ شاید آن ساعت، زمان استجابت قطعی دعا باشد.

 

 

قرآن کریم، دلیل کرامت شب قدر
منزلت لیله‎ مبارکه‎ قدر، مرهون برکت و ارج قرآن کریم است. از این‌رو، اگر انسانی به مقدار میسور، قرآن را شناخت، از شب قدر نیز آگاه خواهد شد و آن را ادراک می‎کند؛ زیرا شناخت فرع، پس از شناخت اصل، آسان است.


شاید راز اختلاف نصوص در تعیین لیله قدر، به اختلاف درجات تقدیر یا به اختلاف احوال سالکان شاهد بازگردد که هر یک به خودی خود، گاهی در معرض نفحه‎ قدس قرار می‌گیرند و در آن فرصت، از قرآن بهره می‎برند و در آن ظرف، لیله قدر مشهودشان می‎گردد.

 

آیا شب قدر، در امت های پیشین هم بوده است؟
در روایات متعددی صراحت دارد که این امر فقط برای امت اسلام است. چنانکه در حدیثی از پیامبر اکرم(ص) آمده: خداوند به امت من شب قدر را بخشیده و احدی از امت های پیشین، از این موهبت برخوردار نبودند.

 

چگونه شب قدر از هزار ماه برتر است؟
امام صادق(ع) در این خصوص، به ابو حمزه ثمالی، فرمود: فظیلت شب قدر را در شب بیست و یکم و بیست وسوم طلب نما و در هر یک از این دو یکصد رکعت نماز بجای آور و اگر توانستی تا صبح احیا گیر چرا که شیطان در آن شب در غل و زنجیر است و دعای بندگان توبه کننده، مستجاب می شود.

 


منبع:
تفسیر موضوعی قرآن کریم- آیت الله مکارم شیرازی
ظرف نزول وحی و تنزل فرشتگان- آیت الله مکارم شیرازی


 پایان پیام/

کد خبر 60318

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha