گردشگری روستایی خلق حماسه های اقتصادمقاومتی را همراه دارد

خبرگزاری شبستان: گردشگری در روستاها از جمله ظرفیت‌های بسیار مهمی که از نظرها دور مانده و فعال‌سازی این بخش مستلزم برنامه‌ریزی و فراهم کردن تسهیلات است تا بتوان شاهد حفظ جمعیت در روستا برای تحقق اقتصادمقاومتی بود.

خبرگزاری شبستان-مازندران

 

قرآن کتابی جامع و حاوی شالوده و کلید واژه های علوم بوده و هریک از آن کلیدواژه ها از عمقی برخوردار است که هر اندازه دانش بشری رو به گسترش، ترقی و کمال گام نهد قادر نیست مقصود و مراد آن را بگونه ای که بایسته و شایسته آن است کشف نماید.

 

به تعبیر مولای متقیان حضرت امیرالمومنین علی(علیه السلام) ان القرآن ظاهره انیق و باطنه عمیق و همین مراتب لایه های بی انتهای قرآن راز ماندگاری آن در قلوب اندیشمندان و دانشمندان است.

 

روستا همیشه جایگاه مردمانی است که نماد سخت‌کوشی، قناعت، کار و تولید در زمینه های زراعت، باغداری، کشاورزی و دامپروری هستند. اما اکنون به دلیل کمبود امکانات و مشکلات اقتصادی روز به روز از جمعیت روستاها کاسته می شود و تنها ساکنان باقیمانده آن افراد مسن و میانسال هستند. جوانانی که قرار بود تولیدکننده باشند و  نیازهای یک کشور را تامین کنند اکنون با فروش زمین های زراعی خویش به شهرها مهاجرت کرده و خود به یک مصرف کننده تبدیل شده اند. و این مهاجرت مشکلاتی نظیر حاشیه نشینی در شهرها را رقم زده است.  و اگر فکری بحال روستاها نشود تا چند سال آینده شاهد مرگ بسیاری از این روستاها خواهیم بود.

 

بسیاری از روستاها به جهت نوع آب و هوا، صنایع دستی  و جاذبه های گردشگری می توانند مقصد خوبی برای اجرای صنعت گردشگری که از آن به اقتصادپنهان تعبیر می شود، باشند تا زمینه ساز عدم مهاجرت و یا مهاجرت معکوس به روستا ها را فراهم نماید.

قرآن کریم معجزه آخرین رسول خاتم حضرت محمد(صلی الله علیه وآله وسلم) در بیش از یکهزار و 400سال پیش از جهات مختلف به مسأله گردشگری و گردشگر توجه ویژه داشته تا آنجا که انجام سفرهایی نظیر سفر حج را برای افراد مستطیع و با توان مالی، واجب شمرد.

 

قرآن برای گردشگری، سیر و سیاحت، اهداف و منافعی بیان کرده که یکی از آنها برخورداری تجاری و بازرگانی از سیر و سیاحت و گردش سرمایه و اقتصاد پویا و زنده است.

 

در قرآن انواع مسافرت ها شامل: مسافرت هوایی«معراج پیامبر(صلی الله علیه وآله وسلم)»، مسافرت دریایی«سفرحضرت موسی(علیه السلام)»، مسافرت زمینی« سفر ذوالقرنین(علیه السلام)»، مسافرت به قصد تجارت و سود، مسافرت برای تحصیل علم، مسافرت برای تربیت«درخواست حضرت موسی(علیه السلام) از حضرت خضر(علیه السلام) برای آموختن راه های رشد»، مسافرت برای سیاحت و دیدار از طبیعت، مسافرت برای عبرت و درس گرفتن، مسافرت برای زیارت، مسافرت برای نجات از شر طاغوت«سفر حضرت موسی(علیه السلام) برای رهایی از مأموران فرعون به سرزمین حضرن شعیب(علیه السلام)»، مسافرت از محیط کفرآلود به محیط سالم تر«هجرت پیامبر(صلی الله علیه وآله وسلم)»، سفر برای دفاع و جهاد، سفر برای سازندگی « سفر ذوالقرنین(علیه السلام)»، سفر برای مشاهده پدیده های طبیعت، سفر برای دیدن پدیده های زمین شناسی و سفر برای دیدن فعالیت های کشاورزی و روستایی مکرر بیان شده که هر کدام از این مسافرت ها با اهداف و منافعی خاص صورت گرفته و می طلبد با توجه به این مهم که مورد توجه قرآن است در اندیشه نجات روستاها بود.

 

البته گردشگری در موضوعات مختلف مطرح است که باید بررسی شود که کدامین نوع از این گردشگری ها به حفظ روستاها و جمعیت در آنها کمک خواهد کرد.

گردشگری کشاورزی روستایی به هرگونه فعالیت وابسته به کشاورزی اطلاق می شود که گردشگران را به مزرعه یا روستا بکشاند .این نوع گردشگری در بعضی نقاط دنیا، اقامت گردشگران در روستا، خرید تولیدات روستایی، شرکت در برداشت محصول یا چیدن میوه و حتی تجربه غذا دادن به دام را نیز شامل می شود.

ماهیت سنتی مزارع نقش مهمی را در توسعه گردشگری ایفا می کند به گونه ای که با برانگیختن حس نوستالژی، علاقه گردشگران را به دیدن و تجربه کردن شیوه ها و زندگی سنتی این مزارع افزایش می دهند.

 

توریسم کشاورزی و روستایی در قرآن با استفاده از ماجرای چوپانی دختران حضرت شعیب(علیه السلام) اگر در روستا ها مورد توجه باشد می تواند زمینه ساز حفظ اصالت فرهنگی روستا و خلق حماسه های اقتصادمقاومتی در بین روستائیان باشد.

 

بیان چوپانی دختران حضرت شعیب(علیه السلام) در قرآن کریم بیانگر اینکه کار و تولید برای داشتن معیشت و حفظ بقا جنسیت و سن و سال نمی شناسد و اینکه اگر تفکر و زندگی فرد الهی و قرآنی شود همه محیط های کشاورزی و روستایی به صحنه های تماشایی برای گردشگران و مسافران می شود.

 

دلاور بزرگ نیا، مدیر کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی مازندران با اشاره به اهمیت احیای بوم گردی در استان به خبرنگار شبستان گفت: مازندران بیش از 3 هزار روستا دارد که از این تعداد حدود 51 روستا بعنوان هدف گردشگری مجوز بوم گردی دریافت نمودند.

 

وی بیان داشت: استان مازندران از یک بافت روستایی برخوردار است اگر طرح بوم گردی در روستای استان بصورت کامل اجرایی شود دیگر شاهد مهاجرت روستائیان به شهرها برای کسب درآمد نخواهیم بود.

 

بزرگ نیا با اشاره به اینکه روستاهای استان علاوه بر برخورداری از طبیعت بکر و خوشایند وزیبا از امکانات رفاهی آب- برق- گاز- تلفن و... نیز برخوردار هستند، گفت: تلاش داریم با اجرای طرح بوم گردی  در روستاهای استان زمینه کسب درآمد روستائیان از راه فروش محصولات تولیدی خودشان فراهم شود.

 

وی با بیان اینکه اجرای این طرح نیازمند فراهم نمودن زیرساخت هایی نظیر امکانات رفاهی، اقامتی، بهداشتی و خدماتی است، بیان داشت: گردشگری در روستا باید به گونه ای باشد که هم مسافر و هم روستایی از این حضور گردشگر منفعتی کسب نمایند.

 

بزرگ نیا با اشاره به اهمیت ایجاد موزه های خانگی در روستاها برای ارائه آداب و سنن، صنایع دستی و... به مسافران و افراد بومی، خاطرنشان کرد: روستائیان با ارائه آداب و رسوم منطقه خود با بهره گیری از ابزار هنر و فروش موادغذایی سنتی، لباس های محلی و صنایع دستی به گردشگران می توانند پیش رو در تحقق اقتصاد مقاومتی باشند.

 

 

وی با تاکید اینکه انتقال فرهنگ روستاهای استان به سایر نقاط کشور در طرح بوم گردی مورد توجه است، گفت: همچنین گردشگران بایستی به این فهم اجتماعی برسند که روستاها و طبیعتی که برای تفریح و گردش برمی گزینند برای بقا نیازمند دوری از هرگونه انباشت زباله است.

گزارش: سودابه احمدپورملکشاه

 

 

کد خبر 602556

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha