به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، جمهوری اسلامی ایران که سال ها به دلیل تحریم های ظالمانه از تجارت جهانی دور بود حالا با باز شدن بازارهای جهانی به روی اقتصاد ایران تلاش می کند خود را به استانداردهای بین المللی نزدیک کرده و به عضویت سازمان تجارت جهانی در آید.
ایران برای پیوستن به WTO نیازمند انجام یک سری اقدامات است. ایران باید تعرفه ها را کاهش و اقتصاد را بازسازی کند.
اما آمریکا از سال ۱۹۹۶ که ایران برای عضویت به سازمان تجارت جهانی درخواست داده است همواره بر سر راه ایران سنگ اندازی کرده، در آخرین اقدام هم طبق اعلام اندیشکده شورای آتلانتیک اظهارات ضد ایرانی ترامپ این مسیر را برای ایران سخت می کند.
طبق ترجمه خبرگزاری فارس، اندیشکده آمریکایی نوشت: با توجه به انتقادهای تند رییسجمهور منتخب آمریکا از توافق اتمی و دیدگاه منفی مشاورانش به ایران، پیوستن این کشور به سازمان تجارت جهانی به این زودیها میسر نخواهد شد.
اندیشکده «شورای آتلانتیک» در مطلبی در زمینه امکان پیوستن ایران به سازمان تجارت جهانی (WTO) نوشت: توافق اتمی ایران و قدرتهای جهانی که در یک سال گذشته به طور کامل اجرا شد، امیدهایی را برانگیخت که ایران شاید به آرزوی دیرینهاش در پیوستن به سازمان تجارت جهانی برسد.
این کشور در سال 1996 این کار را آغاز کرد اما با مخالفتهای آمریکا و دیگر اعضای این سازمان مواجه شد. 9 سال بعد این سازمان مجددا با رسیدگی به تقاضای ایران در این زمینه موافقت کرد و در سال 2005 ایران عضو ناظر این سازمان شد.
اندیشکده آتلانتیک در ادامه با پرداختن به مواضع اتحادیه اروپا و آمریکا در این زمینه نوشت:«فدریکا موگرینی» رییس سیاست خارجی اتحادیه اروپا از پیوستن ایران به سازمان تجارت جهانی حمایت میکند اما گروهی از قانونگذاران دو حزب عمده سیاسی آمریکا سال گذشته کاخ سفید را در مخالفت با پیوستن ایران به سازمان تجارت جهانی تحت فشار گذاشتند و عنوان کردند که این امر موجب محدودیت در توانایی آمریکا در وضع تحریمهایی علیه ایران در آینده میشود.
در خاتمه این مطلب آمده است: «دونالد ترامپ» رییس جمهور منتخب نیز به شدت از توافق اتمی ایران انتقاد کرده و بسیاری از مشاوران او نیز دیدگاه منفی درباره ایران دارند. با چنین وضعیتی پیوستن ایران به سازمان تجارت جهانی به این زودیها میسر نخواهد شد.
اما علت این تلاش های آمریکا برای نپیوستن ایران به WTO چیست؟
بطور کلی سازمان تجارت جهانی به اعضا اجازه نمی دهد تا با برخی از شرکای تجاری بهتر از دیگران برخورد کنند. بنابراین وقتی ایران به این سازمان ملحق شود، اگر آمریکا بخواهد تجارت با ایران را محدود کند قوانین سازمان تجارت جهانی را نقض خواهد کرد.
اگر آمریکا با محدود کردن تجارت با ایران قوانین سازمان تجارت جهانی را زیر پا بگذارد، ایران می تواند علیه آمریکا در دادگاه سازمان تجارت جهانی شکایت کند. اگر دادگاه آمریکا را مقصر بداند از آمریکا خواسته می شود تا مطابق با قانون عمل کند و یا اینکه به ایران غرامت دهد و یا اینکه به ایران اجازه داده می شود تا با اعمال محدودیت های تجاری تلافی کند. اگر آمریکا باز هم مطابق با قانون عمل نکند وجهه اش خدشه دار خواهد شد.
نظر شما