اصالت اجتماعی بافت های فرسوده را حفظ کنیم

خبرگزاری شبستان: کارشناس مدیریت و برنامه ریزی شهری با بیان اینکه مشکلات و آسیب های بافت های فرسوده شهری تک بعدی نیست، گفت: آسیب های اجتماعی، کالبدی، فرهنگی و اقتصادی، ساکنان بافت های فرسوده را تهدید می کند.

سمیه پناهی، کارشناس مدیریت و برنامه ریزی شهری در گفتگو با خبرنگار اجتماعی شبستان با اشاره به آسیب های اجتماعی و فرهنگی بافت فرسوده، گفت: شکل گیری برخی از محلات مناطق شهرهای بزرگ بنا به دلایل متعدد به گونه ای است که با ضوابط و معیارهای شهرسازی و معماری امروز به ویژه در کلان شهرها مغایرت دارد و اغلب این نواحی هسته اولیه شکل گیری شهر هستند که با گذشت زمان فرسوده شده اند و کارکرد اولیه خود را از دست داده اند.

 

وی خاطرنشان کرد: بافت فرسوده فضایی در شهر است که مسائل و پیچیدگی های اجتماعی، کالبدی، اقتصادی و فرهنگی خاص خود را داراست و بستر مناسب برای بروز آسیب های اجتماعی هستند.

 

کارشناس مدیریت و برنامه ریزی شهری افزود: بافت فرسوده به علت از بین رفتن هویت محله و خارج شدن افراد و خانواده های قدیمی و اصیل از آنجا و ساکن شدن مهاجران روستایی و یا اتباع بیگانه ساختار اجتماعی و فرهنگی خود را از دست می دهند بنابراین شرایط برای بروز ناهنجاری ها و آسیب های اجتماعی فراهم می شود.

 

وی با اشاره به راهکارهای احیای بافت فرسوده، تصریح کرد: بافت های فرسوده و مساله دار برای احیای مجدد به حرکتی کنترل شده در جهت ادامه زندگی خود نیاز دارند که این حرکت در قالب الگوهای بهسازی، نوسازی و بازسازی تبلور می یابد.

 

پناهی با بیان اینکه الگوهای بهسازی و نوسازی، فرایندی حساس و پیچیده اند که نیازمند بررسی و شناخت دقیق وضع موجود دارد که براساس شناخت ایجاد شده است، تصریح کرد: باید برنامه های هدفمند، منطقی و اجرایی با در نظر گرفتن مدت زمان اجرای طرح انتخاب شود که در نهایت منجر به ساماندهی و احیا بافت فرسوده شود.

 

کارشناس مدیریت و برنامه ریزی شهری تصریح کرد: با احیا بافت فرسوده بسیاری از مسائل و مشکلات فرهنگی، کالبدی و اجتماعی حل خواهد شد و به حفظ سرمایه های ملی از این طریق کمک بسیار زیادی خواهد شد.

روند شتاب آلود شهرنشینی و برنامه های توسعه شهری؛ بافت قدیمی شهرها را ناکارامد کرده

پناهی در پاسخ به این سوال که اقدامات انجام شده در حوزه احیا بافت فرسوده شهری تا چه میزان موثر بوده است، اظهارداشت: در کشور ما، بخش قابل توجهی از بافت قدیمی شهرهای کشور که غالبا هسته اولیه و اصلی این شهرها را تشکیل می دهند در روند شتاب آلود شهرنشینی و برنامه های توسعه شهری، عصر مدرن گرایی مورد بی توجهی قرار گرفته و به بافت ناکارآمد و فرسوده شهری تبدیل شده اند.

 

پژوهش های مفصلی برای احیا بافت فرسوده انجام شده

وی با بیان اینکه بافت های فرسوده از مسائل و مشکلات پیچیده ای برخوردارند بنابراین برای رفع این نوع از مشکلات به طرح های پیچیده ای نیاز داریم، خاطرنشان کرد: برای حل مشکلات بافت فرسوده اقدامات و پژوهش های مفصلی صورت گرفته است که گاه موثر و گاهی نیز نه تنها مشکلات را کاهش نداده بلکه باعث بروز مشکلات دیگری شده است.

 

در احیای بافت های فرسوده تک بعدی عمل نشود

کارشناس مدیریت و برنامه ریزی شهری با بیان اینکه مشکلات و آسیب های بافت های فرسوده شهری تک بعدی نیست که بتوانیم در همان بخش طرح و برنامه ارائه کنیم، تاکید کرد: با توجه به اینکه آسیب های موجود در بافت های فرسوده علاوه بر منظر شهری در حوزه های اجتماعی، فرهنگی و کالبدی و اقتصادی نیز دارای آسیب هایی است بنابراین باید در اقداماتی که انجام می شود به همه ابعاد پرداخته شود.

 

بی توجهی به ساکنان بافت های فرسوده؛ احیا بافت های فرسوده را به کلاف سردرگم تبدیل کرده

وی با بیان اینکه عدم توجه به ساکنان بافت های فرسوده باعث شده است در برخی موارد نه تنها طرحی کارآمد نباشد بلکه خود به چالش تبدیل شود، تصریح کرد: در بسیاری از طرح های ناموفق احیا بافت فرسوده به علت عدم در نظر گرفتن نیازهای افراد ساکن در این نواحی مشکلات نه تنها برطرف نشده بلکه به یک کلاف سردرگم تبدیل شده است.

 

کارشناس مدیریت و برنامه ریزی شهری خاطرنشان کرد: ساکنان مناطق دارای بافت فرسوده، نقش بسیار مهمی در احیا بافت فرسوده دارند لذا مشارکت این افراد در طرح و در نظر گرفتن نیازهای آنها تاثیر بسیاری در موفقیت طرح های احیا بافت فرسوده دارد.

 

کد خبر 600789

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha