رشد اقتصادی ایران به ۶/۵ درصد رسید/ ایران در پله چهارم صنعت برق جهان

خبرگزاری شبستان:بهره برداری از ٤ طرح پتروشیمی در دهه فجر، رشد اقتصادی ایران به ۶/۵ درصد رسید، قیمت نفت ایران افزایش یافت، ایران در پله چهارم صنعت برق جهان برخی از سرتیترهای اخبار اقتصادی در هفته گذشته بود.

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، بهره برداری از ٤ طرح پتروشیمی در دهه فجر، رشد اقتصادی ایران به ۶/۵ درصد رسید، قیمت نفت ایران افزایش یافت، ایران در پله چهارم صنعت برق جهان برخی از سرتیترهای اخبار اقتصادی در هفته گذشته بود. ادامه اخبار و رویدادهای این حوزه را در گزارش زیر بخوانید:

بهره برداری از ٤ طرح پتروشیمی در دهه فجر

ايجاد صنعت پتروشيمي در ايران قدمتي 50 ساله دارد و به دهه 1330 شمسي بر مي‏گردد. در اواخر اين دهه، وزارت اقتصاد وقت به منظور گسترش صنعت پتروشيمي در كشور، بنگاه شيميائي كشور را تأسيس نمود و شركت مزبور در سال 1337 طرح احداث كارخانه كود شيميایي مرودشت فارس را به اجرا گذاشت. ليكن از آنجا كه رشد اين صنعت نيازمند فعاليتهاي تخصصي گسترده تر و هماهنگ با صنعت نفت و گاز بود، به زودي ضرورت ايجاد سازماني براي توسعه و هدايت صنعت پتروشيمي مشهود شد و به همين سبب در سال 1342 شركت ملي صنايع پتروشيمي با مالكيت دولت و تحت پوشش شركت ملي نفت ايران تأسيس گرديد و كليه فعاليتهاي مرتبط با ايجاد و توسعه صنايع پتروشيمي در اين شركت متمركز شد.

بنابراین گزارش، روند توسعه و تحول صنعت پتروشيمي در ایران پنج مرحله مشخص را در بر می گیرد.

1) مرحله پيدايش: این مرحله با تاسیس شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران در سال 1342 و با احداث واحد تولید کود شیمیایی شیراز در سال 1343 آغاز گردید.

2) مرحله گسترش اوليه: با ایجاد مجتمع هاي پتروشيمي رازي، آبادان، پازارگاد، كربن اهواز (ايران)، خارك ، فارابي ، بندرامام و طرحهاي توسعه پتروشيمي شيراز آغاز گردید. ( دوره سال های 56-1352، 51-1347، 46- 1343)

3) مرحله ركود: به علت مسائل ناشی از جنگ تحمیلی، تولید به حداقل رسید و عملیات تکمیل احداث پتروشيمي بندرامام نیز متوقف شد ولی تکمیل طرح های نیمه تمام از جمله طرح گسترش شیراز ادامه داشت.

4) مرحله تجديد حيات و بازسازي: اجرای طرح های برنامه پنجساله اول و دوم توسعه (پتروشیمی اصفهان، اراک و تکمیل مجنمع های بندرامام و ...) باعث شد که تولید در سال پایانی برنامه دوم به 12 میلیون تن برسد.

5) مرحله جهش و تثبيت: در این دوره (برنامه های سوم، چهارم و پنجم توسعه) پتروشیمی به سمت استقرار در کلاس جهانی حرکت کرد. ویژگی های متمایز این دوره صرف نظر از جهش و فزونی تولید و ارزش تولیدات، ارتقاء جایگاه صنعت پتروشیمی در صادرات کالاهای غیر نفتی و در سهم اقتصاد ملی، ارتقاء نسبی جایگاه پتروشیمی ایران در منطقه و جهان و ... می باشد.

این گزارش می افزاید: صنعت پتروشیمی در کشورمان در سالهای اخیر رشد بسیاری پیدا کرده است و فضای پساتحریم نیز عاملی برای شکوفایی بیش از پیش این صنعت شده است و در این زمینه معاون وزیر نفت در امور پتروشیمی از قرار داشتن چهار طرح پتروشیمی در نوبت افتتاح رسمی برای ایام دهه فجر امسال خبرداده است.

بنابراین گزارش، مرضیه شاهدایی، مدیر عامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی دز این زمینه به شانا گفته است: "این چهار طرح شامل مونو اتیلن گلیکول (MEG) پتروشیمی مروارید، پتروشیمی انتخاب با تولید ٢٥٠ هزار تن پلی اتیلن، پتروشیمی تخت جمشید با تولید ٥٠ هزار تن پلی استایرن و همچنین فاز دوم پتروشیمی کاویان با ظرفیت تولید یک میلیون تن اتیلن میشود."

رشد اقتصادی ایران به ۶/۵ درصد رسید

مرکز آمار ایران نرخ رشد محصول ناخالص داخلی را در نیمه نخست سال جاری 6.5 درصد اعلام کرد.

نرخ رشد گروه کشاورزی در این مدت 5.9 درصد ، گروه صنعت 9.1 درصد و گروه خدمات 5 درصد براورد شده است.

نرخ رشد تولید ناخالص داخلی بدون نفت هم 4.5 درصد اعلام شده است.

قیمت نفت ایران افزایش یافت

پس از اجرایی شدن توافق اوپک مبنی بر کاهش تولید نفت اعضای این سازمان به استثنای ایران افزایش قیمت نفت خام در بازارهای جهانی نیز آغاز شد و نفت ایران هم علی رغم افزایش بیش از پیش تولید با افزایش یک دلاری همراه بوده است.

طبق خبر شانا، قیمت نفت خام سبک ایران در هفته منتهی به 30 دسامبر (10 د‌‌‌‌‌‌ی‌ماه) با یک دلار و 15 سنت افزایش به 53 دلار و 31 سنت برای هر بشکه رسید، میانگین قیمت نفت خام سبک ایران از ابتدای امسال تاکنون 41 برای هر بشکه بوده است.

قیمت نفت خام سنگین ایران با یک دلار و18 سنت افزایش به 52 دلار و 84 سنت برای هر بشکه رسید؛ میانگین قیمت نفت خام سنگین ایران امسال تاکنون 39 دلار و 19سنت برای هر بشکه بوده است.

قیمت سبد نفتی اوپک نیز در هفته مورد بررسی، به 53 دلار و 10 سنت برای هر بشکه رسید که نسبت به هفته پیش از آن، یک دلار و 12 سنت افزایش نشان می دهد.

به گزارش مدیریت کل امور اوپک و روابط با مجامع انرژی، قیمت نفت خام دبلیو تی آی آمریکا در هفته منتهی به 30 دسامبر با یک دلار و 86 سنت افزایش، 53 دلار و 86 سنت برای هر بشکه معامله شد.

قیمت نفت خام شاخص برنت دریای شمال با 74 سنت افزایش، 54 دلار و 84 سنت برای هر بشکه معامله شد. قیمت نفت خام شاخص دوبی و عمان به ترتیب با یک دلار و 24 و یک دلار و 16سنت افزایش به 53 دلار و 57 و 54 دلار و 12 سنت برای هر بشکه رسید.

این در حالی است که خبرگزاری رویترز از افزایش اندک بهای نفت در بازارهای جهانی خبر داد و نوشت: افزایش شاخص دلار و تردید بازار به پایبندی کشورهای اوپک به توافق کاهش تولید، جلوی بالا رفتن قیمت های نفت را گرفت.

براساس ترجمه ایرنا، «هنس کلیف» اقتصاددان ارشد انرژی بانک ای بی ان امرو هلند گفت: نوسانات یا دستکم تغییرات زیادی در خلاف جهت یکدیگر وجود دارد. مردم فکر می کنند روند قیمت در بلندمدت صعودی خواهد بود، اما پس از چند دلار افزایش قیمت، اوراق بهادار نفتی خود را می فروشند تا از افزایش قیمت سود ببرند.

دیروز پس از آنکه گزارش اشتغال غیرکشاورزی آمریکا نشان داد سطح اشتغال جدید این کشور بدون لحاظ اشتغال بخش کشاورزی- در ماه دسامبر (آذر-دی) با شتاب کمتری افزایش یافته اما سطح دستمزدها بالا رفته است، احتمال افزایش نرخ بهره در آمریکا توسط بانک مرکزی این کشور افزایش یافت و این امر موجب بالا رفتن شاخص دلار شد.

شاخص دلار، نرخ برابری دلار آمریکا را در برابر مجموعه ای از ارزهای اصلی انداره می گیرد.

افزایش شاخص دلار به کاهش قیمت نفت که به طور سنتی به دلار قیمت گذاری می شود، کمک می کند؛ زیرا با بالا رفتن نرخ برابری دلار در مقابل سایر ارزها، خریدارانی که واحد پولی آنها ارزی به جز دلار است باید بابت خرید هر بشکه نفت پول بیشتری بپردازند در نتیجه تقاضای آنها کاهش و قیمت نفت کمتر می شود.

آرژانتین و لهستان در صف مشتریان نفتی ایران

نفت ایران همواره مشتریان خود را داشته است و حتی تحریم های چند ساله نیز نتوانسته این کالای ایرانی را از بازارهای بین المللی خارج کند. بعد از مذاکرات هسته ای که شرایطی برای حضور مجدد کشورهای اروپایی و شرکت های بزرگ و فعال در حوزه نفت و گاز در کشورمان فراهم شد حال آرژانتین و لهستان در پی همکاری نفتی با ایران هستند.

بنابراین گزارش، وزارت نفت در این زمینه به نقل از بیژن عالی پور، مدیرعامل شرکت مناطق نفتخیز جنوب نوشته است: "مدل قراردادی این شرکت برای پیمانکاران داخلی تشریح شد و مذاکره با بی.پی انگلیس، شرکت نفتی آرژانتین، سینوپک چین و شرکت ملی نفت این کشور (سی.ان.پی.سی) برای همکاری بر اساس این چارچوب در حال انجام است. با قرارگاه خاتم الانبیا، شرکت نفت و گاز پرشیا و انرژی دانا نشستهایی برگزار و پس از تشریح مدل قراردادی شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب، دیدگاه آنها دریافت شد. نشستهای ما افزون بر شرکت‌های خارجی با شرکت‌های داخلی صاحب صلاحیت وزارت نفت در تهران و اهواز در حال برگزاری است. شرکت ‌های داخلی مورد مذاکره برای همکاری و توسعه میدان‌ها باید شریکان خارجی پیدا کنند تا در سایه این مشارکت منابع مالی و فناوری روزآمد دنیا برای توسعه میدان‌ها استفاده شود.

۲ تفاهمنامه براساس چارچوب قراردادی شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب با کنسرسیوم «پرگس» و شرکت «شلمبرژه» امضا شده است. مذاکره با دیگر شرکت‌های خارجی همچون بی.پی، شرکت نفتی آرژانتین، شرکت ملی نفت چین (سی.ان.پی.سی) و سینوپک برای همکاری براساس این چارچوب قراردادی در حال انجام است. همچنین مقامات شرکت نفت و گاز لهستان در ماه ژانویه (دی- بهمن) نیز برای مذاکره با این شرکت به ایران سفر خواهند داشت."

این گزارش می افزاید: مدل قراردادی شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب پیرو موافقت وزیر نفت تهیه شد که براین اساس مشارکت شرکت‌های داخلی و خارجی در صنعت نفت براساس سبد قراردادی خواهد بود تا بتوانیم افزون بر جذب سرمایه، فناوری مورد نیاز را پیاده کنیم. چارچوب قراردادی شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب پس از تصویب در هیات مدیره شرکت ملی نفت ایران، قابل اجرا شد. این چارچوب قراردادی در مسیر الگوی جدید قراردادهای نفتی و منطبق با کلیات آن است و در جزییات تابع شرایط و ساختار فنی و تخصصی شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب به شمار می رود که برای نخستین بار در صنعت نفت اجرا می‌شود.

ایران در پله چهارم صنعت برق جهان

در دنيای امروز انرژی از مسائل اساسي و زيربنايي است و ساختار اقتصادي و سياسي كشورها به چگونگي دسترسي به انرژي، نحوه مصرف و قيمت آن بستگي دارد. در كشورهاي مختلف با سطوح اقتصادي متفاوت، اعم از توسعه يافته و در حال توسعه و ... انرژي و مسائل مربوط به آن در كليه جهت گيري ها و سياست گذاري ها و برنامه هاي توسعه عميقاً تأثير گذار است. در حال حاضر در كليه كشورها موتور محرك هرگونه تحول اقتصادي ، امنيت انرژي و سهولت دسترسي به آن مي باشد . استفاده از انواع انرژي ها و به عبارت بهتر استفاده از سبد انرژي با تركيب هاي گوناگون علاوه بر آنكه امنيت انرژي را تأمين مي نمايد ، مسائل جديدي در اقتصاد انرژي و توجيه پذيري اقتصادي برخي از انواع انرژي تا بخصوص انرژي هاي تجديد پذير را مطرح مي كند.

بنابراین گزارش، برق يكي از انواع انرژي است كه به دليل مشخصه هاي خاص خود ، بيشتر از ساير انواع انرژي ها مورد توجه مي باشد. با داشتن اطلاعاتي در مورد ميزان برق مصرفي ، شدت انرژي ، تركيب مشتركين برق و منحني بار درجه توسعه يافتگي هر كشوري تعيين مي گردد. فرآيند توليد و در دسترس قرار گرفتن برق شامل سه مرحله اصلي توليد، انتقال و توزيع مي‌باشد. نحوه مديريت و مالكيت هر يك از اين سه بخش در ساختار اقتصادي برق اثر عمده اي دارد. در نظر است در آينده هر سه بخش توليد و انتقال و توزيع واگذار گردند وليكن فعلاً بخش انتقال در دستور واگذاري قرار ندارد. اگرچه به لحاظ برخي از مسائل مربوط به رعايت حفاظت از محيط زيست و اهميت ويژه امنيت انرژي در حال حاضر حتي در كشورهاي توسعه يافته نيز مسئله نوع مالكيت دولتي و يا خصوصي مورد بحث قرار گرفته است و روند خصوصي سازي يك بار ديگر در حال بازنگري و بررسي است، ليكن به دليل بهبود فرآيند بهره برداري و خدمت رساني به مشتركين برق، روند خصوصي سازي همچنان درسايركشورها مورد عمل است و در ساختار اقتصادي كشورها از جمله ايران روند خصوصي سازي در بخش هاي توليد و توزيع برق مورد توجه سياستگذاران مي باشد.

این گزارش می افزاید: یکی از منابع انرژی که قابلیت سرمایه گذاری در حوزه داخل و خارج را دارد؛ انرژی برق است. صنعت برق ایران در طی سالهای متمادی توانسته است به جایگاه قابل قبولی در سطح جهانی برسد تا جایی که امروز صنعت برق ایران در رتبه چهاردهم جهان قرار دارد.

بنابراین گزارش، ایرنا در این زمینه به نقل از محمود رضا حقی فام، معاون هماهنگی توزیع شرکت توانیر نوشته است: "ایران درصنعت برق رتبه چهاردهم را در جهان دارد و هم اکنون 95 درصد از صادرات خدمات فنی و مهندسی در کشور زیر مجموعه صنعت آب و برق صورت می گیرد. صنعت برق پایه و اساس زیرساخت‌های کشور است و بدون برق هیچ خدماتی در کشور ارائه نمی شود. مهم ترین اولویت شرکت برق، حفظ پایداری اقتصادی و حفظ پایداری فنی شبکه برق است که این اقدام در جهت رفاه و امنیت مردم و توسعه اقتصاد کشور صورت می گیرد."

ایرانی ها با ماهان به استرالیا می روند

ایرانیانی که تا کنون قصد سفر به استرالیا داشتند انتخاب سفرشان با خطوط پروازهای خارجی همچون قطر ایرویز، امارات، تایلند و الاتحاد تجربه می کردند. پروازهایی که به صورت مستقیم از مهر آباد یا فرودگاه امام خمینی (ره) به شهرهای پر طرفدار استرالیا همچون ملبورن، سیدنی یا پرت انجام می شد اما حالا در ادامه گسترش خطوط هوایی ایرانی در جهان قرار شده که ماهان هم به حاملان مسافر از تهران به مقصد استرالیا اضافه شود.

این تصمیم از آن رو گرفته شده که پس از اجرایی شدن برجام و انعقاد قرارداد ناوگان هواپیمایی ایران و دو شرکت هوایی بزرگ جهان یعنی ایرباس و بوئینگ از آخر دی ماه امسال هواپیماهای جدید در ناوگان هواپیمایی ایران مستقر می شوند که قابلیت انجام سفرهای خارجی مناسب را خواهند داشت.

بنابراین گزارش،‌ طبق خبر ایرنا، سفیر جمهوری اسلامی ایران در استرالیا روز شنبه از تفاهم تهران - کانبرا برای راه اندازی خط پروازی مستقیم بین دو کشور در آینده نزدیک خبر داد و اعلام کرد که مذاکرات برای اجرایی کردن این خط پروازی مستقیم تا یک ماه آینده برگزار می شود.

'عبدالحسین وهاجی' سفیر ایران در استرالیا روز شنبه در گفت وگوی اختصاصی با ایرنا اعلام کرد یادداشت تفاهم و موافقتنامه همکاری بین سازمان هواپیمایی کشوری و استرالیا ماه نوامبر منعقد شد و نشست اجرایی شرکت هواپیمایی ماهان با استرالیایی ها پس از تعطیلات ژانویه از اواخر ماه جاری یا اوایل فوریه برگزار می شود.

براساس توافق سازمان هواپیمایی کشوری و استرالیا، زمینه برای عبور هواپیماهای دو کشور از فراز آسمان دیگری، توقف در فرودگاه های یکدیگر، دریافت خدمات هوایی و برقراری پروازهای مستقیم بین شهرهای ایران و استرالیا از جمله پرواز بین شهرهای سیدنی، بریزبن، ملبورن و پرث و شهرهای تهران، مشهد، شیراز و اصفهان بعد از توافق جداگانه بین شرکت های هوایی متعلق به دو کشور و اولویت های پروازی آنها فراهم می شود.

وی با اشاره به اینکه نخستین نشست اجرایی با هواپیمایی ماهان در استرالیا برگزار می شود، گفت که در این نشست تعداد پروازهای مستقیم این شرکت هواپیمایی ایرانی به استرالیا و شهرهای پروازی مشخص خواهد شد.

وی اعلام کرد: در موافقتنامه همکاری بین سازمان هواپیمایی کشوری و استرالیا استفاده از آسمان دو کشور برای پرواز هواپیماها دیده شده و در حال حاضر شرکت کانتاس به عنوان بزرگ‌ ترین خطوط هواپیمایی استرالیا از آسمان کشورمان برای پرواز به اروپا استفاده می کند.

وهاجی راه اندازی خط پروازی مستقیم بین ایران و استرالیا را کار خوب و با ظرفیت بالا دانست و گفت که در حال حاضر حدود 100 هزار ایرانی در استرالیا زندگی می کنند و ظرفیت شهروندان افغانستان ساکن استرالیا نیز برای بهره گیری از پروازهای مستقیم با ایران به منظور سفر به کشورشان وجود دارد.

وی گفت که با راه اندازی خط مستقیم پروازی بین دو کشور ما شاهد تحول دیگری در روابط ایران و استرالیا خواهیم بود.

به گزارش شبستان، استرالیا یکی از کشورهای محبوب ایرانیان است که از دهه های گذشته به هر طریقی و با هر خط پروازی تلاش داشتند با مقاصد مختلف از جمله گردشگری یا اقامت و دریافت شغل خودشان را به این کشور برسانند.

اتصال همه مناطق روستایی و شهری کشور به شبکه گاز تا پایان سال ٩٦

تجهیز و توسعه روستاها در کشورمان جزو مواردی است که در هر دولت به صورت جدی دنبال می شود. در راستای رفاه حال روستاییان چندی است که برنامه گازرسانی به روستاها با جدیت بیشتری تعقیب می شود. حجت الاسلام حسن روحانی، رییس جمهور نیز در سفری که به استان کهگیلویه و بویراحمد داشت در جمع عشایر و روستاییان استان اعلام کرده بود: "با برنامه ریزی انجام شده تا پایان دولت یازدهم بیش از ٩٥ درصد جمعیت کشور، اعم از روستایی و شهری زیر پوشش شبکه گاز قرار خواهد گرفت."

بنابراین گزارش، بر همین اساس اقدامات فراوانی صورت گرفته است و ٢٥٠٠ روستا تا دهه فجر به شبکه سراسری گاز متصل می شوند. ایرنا در این زمینه به نقل از سعید مومنی، مدیر گازرسانی شرکت ملی گاز ایران نوشته است: "دو هزار و ٥٠٠ روستای کشور، بر اساس برنامه‌ریزی‌های شرکت گاز تا دهه فجر امسال به شبکه سراسری گاز متصل می شوند. تا پایان سال ٩٦ همه مناطق روستایی و شهری کشور به شبکه گاز متصل خواهند شد. براساس برنامه های جامعی که دولت تدبیر و امید برای گازرسانی به مناطق روستایی کشور آغاز کرده است، تا پایان سال ٩٦ همه مناطق روستایی کشور از نعمت گاز در بخش خانگی برخوردار می شوند. هم اکنون روزانه ٩٠ میلیون مترمکعب گاز در نیروگاه‌های کشور مصرف می شود."

 

کد خبر 600704

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha