رهنمودهای مقام معظم رهبری در «امین زبان و ادب پارسی»

خبرگزاری شبستان: یک نویسنده از جمع آوری فرمایشات حضرت آیت الله خامنه ای پیرامون زبان و ادبیات فارسی از قبل از پیروزی انقلاب اسلامی تا سال ۹۲ در قالب یک کتاب خبر داد.

دکتر محمدحسین مقیسه، استاد دانشگاه، نویسنده و مترجم از انتشار اثر جدید خود با عنوان " امین زبان و ادب پارسی " به خبرنگار شبستان خبر داد و گفت: کتاب " امین زبان و ادب پارسی " درباره رهنمودهای مقام معظم رهبری در خصوص زبان و ادبیات فارسی تنظیم شده است. رهبران دنیا درباره مسایل اقتصادی، سیاسی، نظامی، بین المللی و اجتماعی فراوان صحبت می کنند. مقام معظم رهبری علاوه بر مسایل گوناگون درباره زبان و ادبیات فارسی صحبت های فراوان و ارزشمندی ایراد کرده اند. تاکنون کتاب جامعی در مورد فرمایشات مقام معظم رهبری پیرامون زبان و ادبیات نوشته نشده است، بر این اساس موضوع  کتاب " امین زبان و ادب پارسی " جدید است.

 

دکتر مقیسه توجه به عمق و کاربرد زبان فارسی در داخل و خارج کشور را نکته دیگر کتاب " امین زبان و ادب پارسی " عنوان کرد و افزود: در دو زمینه داخلی و خارجی به موضوع زبان و ادبیات فارسی پرداخته شده است. در داخل کشور مهمترین مشکلی که داریم، ورود بی قید و شرط واژه های بیگانه است که حتی بر سردر مغازه ها، بر روی کیف و لوازم التحریر بچه ها و حتی بر روی لباس ها به چشم می خورد. از طرفی با ساختارهای نحوی و دستوری زبان بیگانه در ادبیات فارسی مواجه هستیم مانند به کار بردن توسط، حمام گرفتن و رنج بردن.

 

این نویسنده و مترجم تصریح کرد: حتما لازم است سازوکارهای مناسب برای پیرایش در زمینه لغوی و ساختاری در زبان و ادبیات فارسی انجام شود. سابقه این زبان به حدود 1200 سال قبل برمی گردد، زمانی که از شبه قاره یعنی کلکته تا دهلی و قسطنطنینه زبان فارسی قدرت و کارایی داشته است. زبان فارسی حتی تا مالزی، اندونزی و کاشغر چین نفوذ داشته و حتی طی پژوهش محققان این زبان به اروپا هم وارد شده و در روم و یوگسلاوی نیز نفوذ داشته است.

 

وی با بیان اینکه زبان فارسی یک زبان گسترده است، عنوان کرد: زبان فارسی تاریخ عمیقی دارد. از طرفی این زبان دارای ادبیات بسیار غنی است. هنوز افکار دنیا تشنه مطالب مهم و پرعمقی است که رودکی، فردوسی، حافظ، عطار و مولوی سروده اند. در دهه 10 تا سال 2000 کتاب مثنوی معنوی بیشترین فروش را در آمریکا داشته است.

 

دکتر مقیسه اظهار داشت: اخیرا یک شرکت فرانسوی تولیدات مشروبات الکلی حرکتی انجام داده است. این شرکت از اسم خیام و حافظ برای تبلیغ کالای خود استفاده کرده است. این نشان می دهد که زبان ما چقدر گسترش یافته است، هرچند آنها برداشت های غلطی از شخصیت های فرهنگی ما داشتند و دارند و این اقدام برای تخریب شخصیت های فرهنگی ماست.

 

این استاد دانشگاه با اشاره به اینکه زبان فارسی از ادبیات غنی برخوردار است، بیان کرد: زبان فارسی دارای ویژگی های منحصر به فردی است. زبان فارسی از امتیاز موسیقیایی برخوردار است. اگر شعر فارسی را برای غیر فارسی زبان بخوانیم آنها موسیقی زبان را درک می کنند. حضرت آیت الله خامنه ای به این نکته در سخن‌های خود اشاره کرده اند.

 

وی خاطر نشان کرد: زبان فارسی در برابر زبان های بیگانه در طول تاریخ مقاومت و پایداری نشان داده است. وقتی اسلام وارد ایران شد، ایرانیان با روی باز از اسلام استقبال کردند. اسلام با زبان فارسی وارد شرق یعنی کشورهایی همچون هند، مالزی، چین و اندونزی شد. اسلام در این کشورها با زبان فارسی تبلیغ شد اما دین اسلام در غرب با زبان عربی تبلیغ شد.

 

دکتر مقیسه با بیان اینکه دنیایی از نازک خیالی،‌ مفاهیم و مضامین بلند در زبان فارسی وجود دارد، گفت: اگر با زبان فارسی آشنا باشید به ادبیات فارسی راه پیدا می کنید که در آن تعقل، خرد، تفکر، دین، عشق، ایمان، محبت و صله رحم است.

 

وی با اشاره به کتاب " امین زبان و ادب پارسی " یادآور شد: این کتاب را طی 4 سال با خوانش مجموعه ای از صحبت‌ها و سخنرانی های حضرت آیت الله خامنه ای از قبل از پیروزی انقلاب اسلامی تا آغاز سال 92 نوشتم. بنده بالغ بر 2000 صفحه مطلب خواندم و آنچه را که مقام معظم رهبری درباره زبان فارسی صحبت فرموده بودند، دسته بندی کردم و در کتابی طی هفت فصل بسته بندی کردم. در فصل هفتم برای اینکه نشان دهم، حضرت آیت الله خامنه ای به معنای تمام کلمه ادیب هستند نمونه هایی از پیام‌ها و سخنرانی های ایشان را که بسیار بلیغ و فصیح هستند، آوردم.

 

گفتنی است،  کتاب " امین زبان و ادب پارسی " توسط انتشارات انقلاب اسلامی، دفتر حفظ و نشر آثار حضرت آیت الله خامنه ای در شمارگان 2 هزار نسخه با قیمت 14 هزار تومان چاپ و روانه بازار کتاب شده است.


گفتگو از مریم داوری

کد خبر 600037

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha