شکست دیپلماتیک عربستان

خبرگزاری شبستان: محافل رسانه ای و سیاسی جهان و منطقه بر شکست دیپلماتیک عربستان در سال گذشته میلادی اتفاق نظر دارند.

به گزارش خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان، عربستان سعودی که از ۵ سال گذشته به اقدامات عجیب سیاسی در منطقه دست زده حالا از نظر محافل رسانه ای و سیاسی کل جهان به عنوان یک شکست خورده سیاسی در منطقه خاورمیانه تلقی می شود.

بنابراین گزارش طبق ترجمه باشگاه خبرنگاران جوان از روزنامه الکترونیکی رای الیوم، عربستان سعودی که معمولاً با بخشش نفت هم‌پیمانان و کشورهای بزرگ و کوچک را در کنار خود حفظ می‌کرد، در سال 2016 در این زمینه ناموفق بود و بسیاری از هم‌پیمانان خود را ازدست‌ داد.

همچنین از برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) بر سر برنامه اتمی ایران به‌عنوان شکستی دیگر برای عربستان سعودی یاد شده است. ریاض همواره با هرگونه توافق بر سر برنامۀ اتمی ایران مخالفت و در جهت نهایی شدن توافق اتمی سنگ‌اندازی می‌کرد.

بر اساس این گزارش، ضربۀ مهلک سیاسی سال 2016 به عربستان سعودی از جانب آمریکا وارد شد. واشنگتن، ریاض و چند کشور عرب حوزۀ جنوبی خلیج‌فارس را به حمایت از تروریسم در سوریه متهم کرد.

بعلاوه کنگرۀ آمریکا با تصویب قانونی، به شهروندان آمریکایی اجازه داد تا از عربستان سعودی به خاطر نقش داشتن شماری از اتباع این کشور در حملات تروریستی 11 سپتامبر 2001، شکایت کنند.

همچنین دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور منتخب آمریکا، در فعالیت‌های انتخاباتی‌اش گفته بود عربستان سعودی باید هزینۀ حفاظت نظامی واشنگتن از ریاض را بپردازد.

بر اساس این تحلیل، موارد یاد شده سال پرتنشی را در روابط میان عربستان و آمریکا رقم زد. 

جنگ یمن و کشتار غیرنظامیان در این کشور فقیر عربی نیز از جمله مواردی بود که کشورهای غربی، عربستان سعودی را در آن مقصر قلمداد کردند؛ انگلیس و کانادا سعودی‌ها را به کشتار غیرنظامیان در یمن متهم کردند و حتی فروش سلاح به این کشور را محدود کردند.

شکست گروه‌های تکفیری در جنگ سوریه که از حمایت عربستان سعودی برخوردار بودند، از دیگر ناکامی‌های ریاض در صحنۀ سیاست خارجی عنوان شده است.

در این تحلیل همچنین به ناکامی عربستان سعودی در حفظ روابط با ترکیه، مصر و قطر و همچنین از دست دادن نفوذ سیاسی در لبنان نیز اشاره‌ شده است.

این در حالی است که روز گذشته نوری المالکی معاون اول رئیس جمهور عراق در نشست خبری با خبرنگاران ایرانی نیز به این مساله اشاره مبسوطی داشت.

نوری المالکی گفت: عربستان، حامی تروریست است و دین وهابیت در این کشور منشاء تروریست هاست و خطرناک ترین فتواهای تکفیری برای شیعیان در عربستان صادر می شود.

وی افزود: عربستان در حمایت از تروریست ها هزینه های زیادی پرداخت کرده است و حتی آمریکایی ها و غربی ها هم به این نتیجه رسیده اند عربستان خاستگاه تروریست جهان است.

نوری المالکی با اشاره به اینکه درست است ما ایران، و سوریه در جریان منا و جنگ های عراق و سوریه خسران و شهدای زیادی داشتیم، اما خسارت اصلی متوجه عربستان است، تصریح کرد: این کشور باید سیاست های خود در مورد حجاج، ایران، عراق و سوریه را اصلاح کند.


 

کد خبر 598875

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha