به گزارش خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان، نوری المالکی، معاون اول رییسجمهور عراق که از روز شنبه در تهران حضور یافته و سفری چهارروزه را انجام داده است در نشستی با حضور کارشناسان سیاست خارجی و خبرنگاران حضور یافت.
وی در پاسخ به سوالی راجع به آینده سیاسی عراق پس از آزادسازی موصل گفت: ساختاری که وجود دارد بعد از آزادسازی موصل باعث ایجاد تردید در آینده سیاسی عراق می شود و وضعیت شیعیان، کردها و اهل سنت در چیدمان آینده سیاسی عراق بعد از آزادسازی موصل تاثیرگذار خواهد بود.
وی تاکید کرد: آنچه که در تحولات منطقه ای نیز اتفاق می افتد هم می تواند در آینده سیاسی عراق تاثیرگذار باشد و بدون تردید آزادسازی موصل می تواند بر وحدت عراق و موصل تاثیرگذار باشد و برخی قدرت های منطقه نیز بر این مسئله دخیل هستند اما می شود با یک تقسیم وظایف که وحدت عراق و موصل را تضمین کند از هم اکنون به فکر آینده سیاسی عراق بود.
معاون اول رییس جمهور عراق ضمن اشاره به برخی گفته ها مبنی بر تجزیه و تقسیم موصل تصریح کرد: ما این گفته ها را قبول نمی کنیم و موصل در آینده عراق به عنوان یک عضو یکپارچه وجود خواهد داشت.
وی یادآور شد: همچنین می توانیم در آینده سیاسی عراق یک ائتلاف بدون تعصبات قومی و با وحدت در انتخابات شرکت دهیم.
نوری المالکی در ادامه این نشست با اظهار اینکه جمهوری اسلامی ایران تنها کشوری بود که ما را از نظر سلاح تجهیز کرده بود، افزود: اگرچه ما این سلاح را خریدیم اما هیچ کشوری حاضر به فروش سلاح به ما نبود و ما از نظر سلاح در برابر دانش توان خوبی نداشتیم تا ایران به ما سلاح فروخت.
نوری المالکی در پاسخ به سوالی راجع به تاثیر بحران سوریه در عراق گفت: عراق و سوریه متاثر از یکدیگر هستند و از زمانی که ناامنی و بی ثباتی در سوریه حاکم شده عراق نیز تحت تاثیر قرار گرفته اما دو کشور در زمینه مبارزه با تروریست اراده جدی دارند و در این زمینه دمشق و بغداد با هم همکاری می کنند.
المالکی در خصوص اقدامات رژیم صهیونیستی در منطقه با بیان اینکه من خطر رژیم صهیونیستی را مهمتر و پررنگتر از تروریسم میدانم گفت: ما بر روی جبهه مقاومت به عنوان جبهه مقابله با رژیم صهیونیستی تمرکز داریم. مقابله با طرحها و توسعههای صهیونیستی در سطح رسانهای، سیاسی، اقتصادی از برنامههای ماست و مبارزه ما در این محور شامل تمامی این ابعاد میشود. ما معتقدیم سیاستها و برنامههای رژیم اسراییل فقط شامل اشغال فلسطین نمیشود بلکه همه منطقه را دربرمیگیرد و ایران در خط مقدم مقابله با رژیم اسراییل است.
المالکی در خصوص آمادگی فرانسه برای آزادسازی موصل اظهار کرد: ما از فرانسه متشکریم اما آیا تاکنون کمکی هم در این رابطه انجام داده است! اینکه در فضای رسانه از مقابله با داعش حمایت شود یک مساله است و اینکه در عمل چه اقداماتی صورت میگیرد مسالهای دیگر.
وی در خصوص الحاق حشدالشعبی به نیروهای مسلح عراق و برخی دیدگاهها مبنی بر دخالت ایران در مسائل نظامی عراق گفت: این روزها زبان اتهام امری رایج است ولی حشدالشعبی بدون دخالت ایران و توسط من تاسیس شده است و تاکنون نشنیدهام ایرانیها بگویند ما حشدالشعبی را تاسیس کردیم. حشدالشعبی از تمامی مردم عراق تشکیل شده است و هیچ شان و جایگاهی از سوی مردم ایران ندارد و حتی یک ایرانی هم در آن حضور ندارد بلکه براساس تصمیمگیری عراقیها تشکیل شد و باز بنا بر تصمیم عراقیها به عنوان قانون در پارلمان مطرح و به عنوان نیروی نظامی عراق تایید شد و در آینده نیز میتواند با توجه به تجربیاتش و نیروی جوانی که در اختیار دارد برای اداره عراق مورد استفاده قرار گیرد.
نوری المالکی درباره سفر رییس جمهور فرانسه به کردستان عراق و برخی اظهارات مبنی بر اینکه مناطقی از عراق که توسط پیشمرگهها بازپس گرفته شده است به کردستان الحاق شود، تصریح کرد: معتقدم هر وجب از خاک عراق که بازپس گیری میشود باید به عراق برگردد. حال می خواهد توسط پیشمرگهها باشد یا هر جریان دیگری. اقلیم کردستان سرزمینش به مرزهایی بازمیگردد که بعد از پل برمر تشکیل شد. همچنین تمام استانهای عراق که از دست تروریستها آزاد میشوند باید به مرزهای قبلی خود بازگردند. اگر مناقشهای در این زمینه وجود داشته باشد باید براساس قانون اساسی مورد بررسی قرار گیرد و نه با نیروی نظامی یا اشغال.
وی در پاسخ به سوالی دیگر مبنی این که اگر موصل از دست تروریستها آزاد شود و تروریستها از عراق خارج شوند نیروهای عراقی حاضر به کمک نیروهای ارتش سوریه برای خارج کردن تروریستها از کشورشان هستند اظهار کرد: الحمدالله سوریه دستاوردهای خوبی در آزادسازی حلب داشته است و حشدالشعبی در عراق نیز مشغول آزادسازی موصل است و تاکید میکنم اگر بتوانیم عراق و موصل را بازپس بگیریم حتما به برادرانمان در سوریه کمک خواهیم کرد و چنانچه آنها درخواست کنند ما آماده همکاری هستیم.
المالکی گفت: تروریسم از سوریه و کشورهای دیگر به عراق وارد شده است. ما حسابی با آنها داریم که برای تسویه حساب حتما به سوریه خواهیم رفت.
دبیر کل حزب دعوت اسلامی عراق در پاسخ به سوالی راجع به خودداری مراجع عراق از پذیرش هیئت ائتلاف این کشور گفت: من در این زمینه سخنگوی آنها نیستم و البته طبیعی است که مراجع به طور کلی از پذیرش سیاسیون خودداری کنند و ائتلاف ملی هم سیاسی است.
معاون اول رییس جمهور عراق در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه آیا سفر وی به ایران در این شرایط حساس به منظور میانجیگری بین نیروهای آمریکایی در عراق و مستشاران ایرانی است، اظهار داشت: این ارتباطی به حضور من در تهران ندارد و ما هیچگاه تلاش ایران برای مقابله با تروریسم را فراموش نمی کنیم، خطر تروریسم فراتر از آن چیزی است که ما تصور می کنیم و هدف آنها تصاحب عراق و کل منطقه است و جمهوری اسلامی ایران همواره ما را در برابر مبارزه با تروریسم یاری و حمایت کرده است و من در این سفرم روز گذشته دیداری نیز به صورت محرمانه با رهبر ایران داشتم که در این دیدار گزارشی از وضعیت موصل و عراق به ایشان دادم و راجع به روابط دوجانبه مباحثی را مطرح کردیم.
رییس ائتلاف قانون یا ائتلافی با اکثریت اعضای پارلمانی عراق در خصوص شرکتش در انتخابات آینده این کشور اعلام کرد: من با قدرت در انتخابات عراق شرکت می کنم.
نظر شما