نمایش نهج‌البلاغه‌های خطی در موزه ملک

منتخبی از نهج‌البلاغه‌های خطی موسسه موزه ملی ملک با عنوان «کیمیای کلام» عصر دوشنبه 24 مرداد همراه با برگزاری جشن میلاد دومین اختر تابناک آسمان ولایت، امام حسن مجتبی(ع)، در این موزه به نمایش گذاشته شد.

به گزارش خبرگزاری شبستان ،در این نمایشگاه پانزده نسخه خطی متعلق به این موسسه از نهج‌البلاغه و کتاب‌های مرتبط با آن همچون روضة‌الابرار و بهجة‌الحدائق، برای یک ماه به نمایش گذاشته شده است.


نهج‌البلاغه را «اخ‌القرآن» یا «ولید‌القرآن» نامیده‌‌اند و بزرگان آن‌را کلید فهم قرآن و برترین تفسیر کلام‌الله می‌دانند. این کتاب مجموعه‌ای از خطبه‌ها و کلمات قصار حضرت امیرالمومنین علی(ع) در دوران پنج‌ساله حکومت وی است که توسط سیدرضی در قرن ششم هجری قمری جمع‌آوری شده و اساسی‌ترین راهنمای مذهب شیعه و به باور شیعیان دومین کتاب اسلام است؛ از این رو شیعیان نسخه‌های متعددی از آن را در طول تاریخ کتابت کرده‌اند.


نهج‌البلاغه به گردآوری سیدرضی ابوالحسن محمد موسوی، مذهَب و کتابت‌شده در قرن 11 هـ.ق به خط نسخ و نهج‌البلاغه به گردآوری سیدرضی، مذهَب و کتابت‌شده در سال 693 هـ.ق به خط نسخ حسین‌بن محمدحسنی شیرازی دو نسخه خطی از نهج‌البلاغه هستند که در نمایشگاه «کیمیای کلام» به نمایش درآمده است.


از جمله دیگر نسخ این نمایشگاه که اغلب شروح‌ نهج‌البلاغه می‌توان چاپ سنگی «شرح نهج‌البلاغه ابن میثم» یا «مصباح‌المساکین» به گردآوری ملا محمدباقر، چاپ سنگی «الدرة‌النجفیة فی شرح نهج‌البلاغه»‌ به گردآوری ابراهیم‌بن سین دنبلی خوئی، «نهج‌البلاغه و مشرع‌الفصاحة» به گردآوری محمدبن الحسین شریف الرضی کتابت‌شده به خط نسخ سلیمان‌بن محمودبن محمدقرابک بدری در سال 566 هـ.ق و «منهاج‌البراعة فی شرح نهج‌البلاغة» به گردآوری سعیدبن هبة‌الله قطب راوندی کتابت‌شده به خط نسخ در سال 681 هـ.ق را نام برد.
 

«بندی از شرح نهج‌البلاغه»‌ به گردآوری عبدالحمیدبن هبةالله‌ابن ابی‌الحدید،‌ کتابت‌شده به خط شکسته نستعلیق در قرن هفتم هـ.ق، «نهج‌البلاغه و مشرع‌الفصاحة» به گردآوری محمدبن الحسین شریف الرضی، کتابت شده به خط نسخ محب‌علی کازرونی در سال 1111 هـ.ق، «بهجة‌الحدائق» به گردآوری محمدبن ابی‌تراب گلستانه اصفهانی کتابت شده به خط نسخ در سال 1111 هـ.ق، «روضة‌الابرار» به گردآوری علی‌بن حسین زواری کتابت‌شده به خط نسخ و نستعلیق در سال 1087 هـ.ق و «شرح نهج‌البلاغه» به گردآوری حسین‌بن عبدالحق الهی اردبیلی، کتابت‌شده به خط نستعلیق و نسخ محمدتقی‌بن حسین خاتون‌آبادی در سال 1056 هـ.ق از دیگر نسخ به نمایش گذاشته‌شده در نمایشگاه «کیمیای کلام» هستند.
 

پس از افتتاح این نمایشگاه همزمان با برگزاری مراسم افطار، سیدمجتبی حسینی، مدیر عامل موسسه کتابخانه و موزه ملی ملک با اشاره به سنت حسنه‌ای که در وقف‌نامه حاج حسین ملک موکد شده است، گفت: برگزاری جشن میلاد امام حسن مجتبی(ع) در نیمه ماه مبارک رمضان همراه با پذیرایی افطار یکی از این سنت‌ها‌ی حسنه است که موزه ملک آن‌را با برپایی نمایشگاهی از نسخ خطی نهج‌البلاغه متعلق به موسسه که قدیمی‌ترین آن‌ها مربوط به سال 566 هـ.ق است، همراه کرده است.


بنا بر گزارش روابط عمومی موزه ملک ،حسینی همچنین با اهدای لوح تقدیری از سوی موسسه کتابخانه و موزه ملی ملک، از خانواده مرحوم حسینی زاهد که کتابخانه دوهزارجلدی وی را به کتابخانه ملک هدیه کرده‌اند، ‌سپاسگزاری کرد.


جشن میلاد امام حسن مجتبی(ع) و آیین افتتاح نمایشگاه «کیمیای کلام»‌ عصر دوشنبه 24 مرداد با حضور جمعی از اهالی فرهنگ و هنر در کتابخانه و موزه ملی ملک برگزار شد.
 

پایان پیام/

کد خبر 59839

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha