مریم زرنشان از شاعران کشورمان از چاپ اثر جدید خود با نام " فنچهای بیخیال " به خبرنگار شبستان خبر داد و گفت: کتاب " فنچهای بیخیال " شامل 12 شعر نیمایی و کلاسیک است که در 24 صفحه به تازگی از سوی انتشارات مدرسه چاپ شده است. در این کتاب نیایشهایی متناسب با حال و هوای نوجوانی آمده است.
زرنشان با بیان اینکه مضمون " فنچهای بی خیال " ارتباط با خداست، عنوان کرد: در این کتاب در قالب شعر به بچهها یادآوری کردم که زندگی مثل بزرگراهی است که طبق احادیث هر دو روز آن نباید مثل هم باشد.در این کتاب در قالب شعر به برخی از سوالات نوجوانان در ارتباط با خالق جهان هستی پاسخ داده شده است. تلاش داشتم در قالب شعر و به طور غیرمستقیم به نوجوانان بگویم که جهان آفرینش خدایی دارد که بالاتر از همه قدرت هاست که با نظم تمام جهان را اداره می کند.
این شاعر اظهار داشت: شعرهای " فنچهای بیخیال " دلنوشتههایی برای خداست .در قالب این شعرها بیان کردم که باید کارهای گذشته را مرور کنیم اینکه تاکنون چه کارهایی کردیم و چه کارهایی نکردیم .در واقع این کتاب حرف های ناگفته نوجوانان است.
وی با اشاره به حساسیت دوران نوجوانی بیان کرد: نوجوانان با یک بحران روبرو هستند، از نظر خودشناسی دچار تعلل می شوند و سوالات متعددی برای آنها پیش می آید. اینکه چرا به دنیا آمدند و چه هدفی دارند. تلاش کردم در قالب شعر به برخی از سوالات نوجوانان پاسخ دهم تا ارتباط شان با خدا قوی تر شود و کمی از سردرگمی رها شوند و داشته هایشان را قدر بدانند.
زرنشان خاطرنشان کرد: یک بذر را در نظر بگیرید. این بذر وقتی در خاک قرار می گیرد در نهایت به تعالی می رسد. انسان هم همینطور است. انسان و موجودات دیگر آفریده شدند که به رشد و تکامل برسد. من تلاش کردم در کتاب " فنچهای بیخیال " توسط شعر و غیرمستقیم این موضوع را خیلی ساده و در پوشش تشبیه و استعاره بیان کنم. ما هدفمند آفریده شده ایم و صددرصد برنامه ای داریم. این طور نیست که پوچ و بی هدف آفریده شده باشیم.
وی در پاسخ به این سوال که آیا کتاب هایی وجود دارد که به رفع سوالات نوجوانان کمک کند، اظهار داشت: کتاب وجود دارد اما خیلی کم به مباحث و پرسشهای دوران نوجوانی پرداخته شده است. آنچه مهم است این است که سعی کنیم در توضیح مفاهیم خودشناسی، خداشناسی و مفاهیم دینی شعارزدگی کمرنگ باشد، کلیشهای نباشد و مطالب را غیرمستقیم بیان کنیم. نویسندگان نباید از واژه های نخنما و کلیشه ای استفاده کنند. ما نباید پند و اندرز بدهیم. یادمان نرود که نوجوانان از پند و اندرز گریزان هستند.
وی با بیان اینکه می توان با آموزش غیرمستقیم ارتباط بهتر و بیشتری با نوجوانان فراهم کرد، عنوان کرد: ما نویسندگان و شاعران نباید خوب و بد کنیم، باید و نباید نکنیم، خط کشی شده و در چهارچوب مطالب را ارایه ندهیم. حرف مان را بزنیم و تصمیم را بر عهده نوجوان بگذاریم. اگر آموزش ما غیرمستقیم باشد اثرگذار خواهد بود. خط ذهنی برای نوجوان مشخص نکنیم. چیزی که می خواهیم بگوییم نباید رو باشد بلکه باید ظریف و در لفافه باشد. نوجوان نباید حس کند که من نویسنده می خواهم به او چیزی تحمیل کنم و یا حتی آموزش دهم.
گفتگو از مریم داوری
نظر شما