رئیس پارلمان آذربایجان مدعی مداخله ایران شد/ نظارت بر فعالیت هسته ای ایران در راس دستاوردهای آژانس

خبرگزاری شبستان:رئیس پارلمان آذربایجان مدعی مداخله ایران شد، نظارت بر فعالیت هسته ای ایران در راس دستاوردهای آژانس، سال ۲۰۱۶ در روابط ایران و اسپانیا نقطه عطف بود از جمله سرتیترهای اخبار ایران در جهان در خبرگزاری ها بود.

خبرگزاری شبستان - گروه سیاسی: رئیس پارلمان آذربایجان مدعی مداخله ایران شد، نظارت بر فعالیت هسته ای ایران در راس دستاوردهای آژانس، سال 2016 در روابط ایران و اسپانیا نقطه عطف بود از جمله سرتیترهای اخبار ایران در جهان در خبرگزاری ها بود. مشروح این اخبار را در گزارش زیر بخوانید:

فارس:

دخالت آمریکا در انتخابات‌های خارجی سابقه‌ای طولانی دارد/تا سال ۲۰۰۰، واشنگتن دستکم در ۸۱ انتخابات دخالت کرده بود

نشریه آمریکایی «لس آنجلس تایمز» چندی قبل در گزارشی نوشت: سیا «سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا» در حالی روسیه را به دخالت در انتخابات ریاست جمهوری این کشور در سال ۲۰۱۶ و رخنه سایبری به شبکه‌های رایانه‌ای جمهوری‌خواهان متهم کرده که منتقدین می‌گویند آمریکا خود نیز کارهای مشابهی را انجام داده و این کشور سابقه‌ای طولانی از تلاش برای نفوذ در جریان انتخابات دیگر کشورها دارد.

بر اساس داده‌های اطلاعاتی یک پژوهشگر دانشگاه «کارنگی ملون»، آمریکا از سال ۱۹۴۶ تا ۲۰۰۰، هشتاد و یک مرتبه مرتکب چنین مواردی شده است که البته این آمار شامل کودتاها و تلاش در تغییر نظام یک کشور به دنبال عدم انتخاب فرد مقبول آمریکا که به طور قابل توجهی در ایران، گواتمالا و شیلی آن را شاهد بودیم، نمی‌شود.

بر این اساس، سرمایه گذاری بر جناح‌های انتخاباتی خاص، انتشار اطلاعات غلط، اظهارات عمومی و تهدید به نفع یا علیه یک نامزد از جمله دخالت‌ها هستند.

این نشریه در بخش دیگر به تقلای روس‌ها در این زمینه و مداخله در امور انتخاباتی ۳۶ کشور بعد از خاتمه جنگ دوم اشاره می‌کند.

لس آنجلس تایمز به تلاش آمریکا برای جلوگیری از قدرت گرفتن جناح‌های کمونیست در سراسر جهان اشاره کرده و می‌نویسد: در جریان انتخابات سال ۱۹۹۰ در نیکاراگوئه، سیا اطلاعاتی را پخش کرد که بر اساس آن مارکسیست‌های سندنیست را متهم به فساد نمود و حزب مخالف نیز از آن علیه «دانیل اورتگا» نامزد سندنیست‌ها استفاده کرد و او مبارزه را به «ویولتا چامرو» نامزد حزب مخالف باخت.

این نشریه سپس با ذکر دخالت‌های سازمان سیا در امور انتخاباتی دیگر کشورها چون ۱۹۸۶ هائیتی، ۱۹۹۶ روسیه و کمک «بیل کلینتون» رئیس جمهور وقت آمریکا و وام ۱۰.۲ میلیارد دلاری صندوق جهانی پول به «بوریس یلتسین» رئیس جمهور وقت روسیه اشاره کرد. او نیز از این سرمایه در مصارف قبل انتخاباتی استفاده نمود.

در خاتمه این گزارش با اشاره به مداخلات آمریکا در امور خاورمیانه آمده است: آمریکا در این منطقه سعی دارد به تقویت مواضع نامزدهایی بپردازد که بتوانند به فرآیند صلح اسرائیل-فلسطین کمک نمایند.

بیل کلینتون در سال ۱۹۹۶ و در تعهد به میراث برجا مانده از «اسحاق رابین» نخست وزیر ترور شده اسرائیل که توافق صلحی را با فلسطینی‌ها و با حمایت آمریکا پی ‌ریزی کرد، از «شیمون پرز» حمایت علنی کرد و حتی قبل از پیروزی در انتخابات او را به کاخ سفید دعوت نمود.

مهر:

رئیس پارلمان آذربایجان مدعی مداخله ایران درامور داخلی این کشور شد

«اُگتای اَسَداُف» در نشست پارلمانی جمهوری آذربایجان مدعی مداخله ایران در امور داخلی این کشور شد.

رئیس پارلمان آذربایجان با اشاره به «عدم واکنش آذربایجان نسبت به دیدار اخیر رئیس جمهور ایران از ارمنستان» مدعی شد که «ایران نمی تواند در امور داخلی آذربایجان مداخله کند» و بر احترام متقابل در روابط دو جانبه تأکید کرد.

اظهارات این مقام آذربایجانی در واقع واکنشی به هشدارهای تهران علیه دیدار اخیر نخست وزیر رژیم صهیونیستی از آذربایجان بوده است.

در نشست روز جمعه پارلمان جمهوری آذربایجان،‌ یکی دیگر از اعضای این پارلمان به نام «قدرت حسن قلی اُف» در اظهاراتی تند مدعی شد که تهاجم آمیز بودن واکنش ایران نسبت به دیدار نتانیاهو از باکو، نباید از جانب دولت آذربایجان بی پاسخ بماند.

این نماینده پارلمان جمهوری آذربایجان با اشاره به اظهارات وزیر دفاع ایران مبنی بر عدم سازش و خویشتنداری تهران در قبال روابط حسنه میان آذربایجان و اسرائیل، گفت که تخریب روابط تهران- باکو به نفع ایران نخواهد بود.

باشگاه خبرنگاران جوان:

نظارت بر فعالیت هسته ای ایران در راس دستاوردهای آژانس

آژانس بین المللی انرژی اتمی، تائید و نظارت بر فعالیت های هسته ای ایران را در راس لیست دستاوردهای خود در سال 2016 قرار داد. در مقدمه گزارش منتشره درباره دستاوردهای این آژانس در سال 2016، از تهیه گزارش اصلی درباره تأیید و نظارت بر فعالیت های هسته ای ایران، اجرایی کردن متمم الحاقی به کنوانسیون حفاظت فیزیکی مواد هسته ای (CPPNM)، عکس العمل در مقابل شیوع بحران زیکا در آمریکای لاتین و حوزه کارائیب و نهایتا ترویج راه حل های هسته ای امن برای تحقق توسعه پایدار در سراسر جهان، به عنوان برخی از دستاوردهای اصلی این آژانس در سال 2016 یاد شده است.

قسمت اول این گزارش به ایران اختصاص داده شده و در آن آمده است: گزارش اصلی درباره روند اجرای برجام یا طرح جامع اقدام مشترک (JCPOA) در روز 16 ژانویه سال 2016 از سوی یوکیو آمانو، مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی منتشر شد. در این گزارش تایید شده است که ایران مراحل آماده سازی موارد ذکر شده در ضمیمه 5 برجام که در ماه جولای 2015 بین ایران و گروه موسوم به E3 / EU + 3 شامل چین، فرانسه، آلمان، روسیه، انگلستان، ایالات متحده آمریکا و اتحادیه اروپا امضاء شد، را کامل کرده است.

در ادامه این بخش از گزارش عملکرد آژانس، آمده است: انجمن حکام آژانس در ماه اوت سال 2015 و در پی درخواست شورای امنیت سازمان ملل، رسما به یوکیا آمانو اجازه داد تا نسبت به اجرای فرایند تایید و نظارت بر تعهدات هسته ای ایران بر اساس برجام اقدام کند.

در این گزارش از اجرای برجام به عنوان آغاز مرحله ای نوین در روابط ایران و آژانس بین المللی انرژی اتمی یاد شده و آمده است: برای اطمینان از نظارت موثر و کارآمد بر تعهدات هسته ای ایران بر اساس برجام، یک دفتر جدید پادمان در ایران تاسیس شد و یک دستگاه جدید با تکنولوژی بالا که به صورت آنلاین غنی سازی را نظارت می کند (OLEM) نصب شد تا تائید کند که ایران سطح غنی سازی اورانیوم خود را بر اساس تعهدش در برجام در حد 3.67 (سه ممیز شصت و هفت) درصد نگهداشته است.

برای اطمینان از نظارت موثر و کارآمد بر تعهدات هسته‌ای ایران بر اساس برجام، یک دفتر جدید پادمان در ایران تاسیس شد و یک دستگاه جدید با تکنولوژی بالا که به صورت آنلاین غنی‌سازی را نظارت می کند نصب شد تا تائید کند که ایران سطح غنی‌سازی اورانیوم خود را بر اساس تعهدش در برجام در حد3.67 درصد نگهداشته است.

بخش دیگر گزارش عملکرد آژانس در سال 2016 به کره شمالی پرداخته و در این بخش آمده است: در سال 2016 یوکیا آمانو نگرانی جدی خود را از برنامه هسته ای جمهوری دموکراتیک خلق کره (کره شمالی)، که در این سال دو آزمایش هسته ای انجام داد، بارها تکرار کرد. او از کره شمالی خواسته است تا به طور کامل به تعهدات خود بر اساس قطعنامه های شورای امنیت سازمان ملل عمل کند و نسبت به حل و فصل همه مسائل باقیمانده، از جمله مواردی که در طول غیبت بازرسان آژانس در این کشور از سال 2009 به این سو بوجود آمده است، اقدام کند. در ادامه این بخش تاکید شده است که آژانس بین المللی انرژی اتمی همچنان به نظارت خود بر تحولات مربوط به برنامه هسته ای کره شمالی از طریق تصاویر ماهواره ای ادامه می دهد.

در بخش امنیت هسته ای، در این گزارش آمده است که شروع اجرایی شدن توافق کلیدی صورت گرفته درباره امنیت هسته ای در ماه مه، گامی مهم در تقویت امنیت هسته ای در سطح جهان به شمار می آید. اجرایی شدن متمم الحاقی به کنوانسیون حفاظت فیزیکی مواد هسته ای (CPPNM) باعث شده تا از نظر قانونی کشورها ملزم شوند که نسبت به حفاظت فیزیکی از تاسیسات هسته ای و مواد هسته ای در مصارف داخلی، ذخیره سازی و حمل و نقل، که در کنوانسیون اصلی مصوب سال 1979 پوشش داده نشده اند، اقدام لازم را به عمل آوردند. در این راستا، در کنفرانس یک هفته ای ماه دسامبر فرصتی فراهم شد تا امکان تبادل نظر در زمینه راه های بهبود امنیت هسته ای در سطح جهان بیش از پیش فراهم شود.

در این گزارش آمده است که در زمینه ایمنی هسته ای، در سال 2016 برنامه ای گسترده در زمینه بررسی درخواست کشورهای عضو برای تقویت ایمنی هسته ای در سطح جهان به اجرا گذاشته شد و در این زمینه آفریقای جنوبی میزبان نخستین سیستم یکپارچه بررسی مقررات (IRRS) بود و چین به عنوان کشور دارای بیشترین تعداد راکتورهای در حال ساخت در سطح جهان پیگیر میزبانی این سیستم یکپارچه است.

در گزارش عملکرد آژانس همچنین آمده است که آژانس بین المللی انرژی اتمی در سال 2016 با استفاده از تکنیک عقیم سازی حشرات(SIT)، به عنوان بخشی از استراتژی یکپارچه برای کنترل بیماری زیکا، سرعت عمل خوبی در کمک به کشورهای امریکا لاتین و حوزه کارائیب برای جلوگیری از شیوع ویروس این بیماری داشته است.

آژانس در این زمینه با ارائه تجهیزات قابل حمل برای تشخیص سریع ویروس و همچنین آموزش های لازم، به کشورها ی درگیر این ویروس کمک کرد تا با بهره گیری از تکنیک بر گرفته از انرژی هسته ای به سرعت و با دقت بالایی ویروس زیکا را شناسایی کنند.

در زمینه توسعه پایدار هم در این گزارش آمده است که در سال 2016، آژانس بین المللی انرژی اتمی زمینه ساز افزایش همکاری های بین المللی در زمینه علوم هسته ای و ترویج استفاده از فن آوری هسته ای برای توسعه پایدار بوده است. این نوع تکنولوژی امکان منحصر به فردی برای کمک به کشورها در جهت استفاده از انرژی هسته ای در صنعت، انرژی، بهداشت و درمان، کشاورزی، حفاظت از محیط زیست و بسیاری از عرصه های دیگر فراهم کرده است.

در این گزارش از نوسازی آزمایشگاه آژانس بین المللی انرژی اتمی و برگزاری چند نشست و کنفرانس بین المللی مرتبط با انرژی هسته ای، به عنوان دیگر دستاوردهای این سازمان در سال 2016 یاد شده است.

ایرنا:

سفیر ایران: سال 2016 در روابط ایران و اسپانیا نقطه عطف بود

«محمد حسن فدایی فرد» سفیر جمهوری اسلامی ایران در اسپانیا گفت: سال 2016 میلادی را می توان نقطه عطفی در روابط ایران و اسپانیا برای بازگشت به دوران قبل از تحریم های ناعادلانه علیه کشورمان دانست.

فدایی فرد امروز (شنبه) در گفت و گو با ایرنا افزود: اسپانیا در این سال که با تحولات پس از مذاکرات 5+1 همراه بود، به عنوان یکی از کشورهای مهم در روابط خارجی جمهوری اسلامی ایران، آرام آرام برای عادی سازی روابط حرکت کرد و شرکت های اسپانیایی برای عقب نماندن از رقبای اروپایی خود به سوی بازارهای ایران هجوم آوردند.

وی دستاورد بزرگ روابط تجاری ایران و اسپانیا در سالهای پس از تحریم رسیدن حجم روابط تجاری دو کشور به مرز یک میلیارد یورو ذکر کرد و افزود: اسپانیا اکنون به عنوان یکی از بزرگترین مشتریان خرید نفت ایران در اروپا محسوب می شود و می تواند هدفی برای سرمایه گذاری دولت ایران برای ساخت پالایشگاه و پتروشیمی قلمداد شود.

سفیر ایران در اسپانیا ادامه داد: در حالیکه در سالهای 2014 میلادی حجم روابط دوکشور به دلیل تحریم های اقتصادی 426 میلیون یورو بود، با افزایش فروش نفت و مبادلات کالاهای غیر نفتی در 9 ماهه اول 2016 نزدیک به 900 میلیون یورو افزایش یافت. این به معنای آن است که روابط تجاری ایران و اسپانیا در دوران پسابرجام به بیش از دو برابر رسیده و می توان با اطمینان گفت که روابط تجاری وارد مرحله میلیاردی خود شده است.

وی در بخش دیگری از این گفت و گو با بیان اینکه 'در طول تاریخ 400 ساله روابط دو ملت ایران و اسپانیا، همکاریهای سیاسی از جایگاه و اهمیت بالایی برخوردار بوده است و مقامات دو کشور همیشه در تقویت آن کوشیده اند'، افزود: مهمترین بخش های روابط دوجانبه دو کشور در دوران پسا برجام، شاهد تحولات مهمی بود و روابط در سال 2016 نیز با سفر نمایندگان کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی، «مجید تخت روانچی» معاون وقت اروپا و آمریکای وزارت امور خارجه و «حسن قشقاوی» معاون امور پارلمانی و کنسولی وزارت امور خارجه و سفرهای دوجانبه مسئولان بخش های مختلف سیاسی سازمان های مختلف گسترش یافت.

فدایی فرد گفت: این در حالیست که اسپانیا تا نوامبر (آبان) امسال دولت مرکزی نداشت و توسط دولتی موقت اداره می شد و همین موضوع به عنوان معضلی در برنامه ریزی و مدیریت سیاست خارجی اسپانیا تاثیر گذاشته بود.

وی با گفتن اینکه 'مهمترین تحول در روابط دوجانبه در بخش اقتصادی بود'، افزود: 'پس از آنکه جمهوری اسلامی ایران به همت دولتمردان کشور توانست از گردنه سخت تحریم های ناعادلانه بخوبی بگذرد و مردم ما امتحان بزرگ خود را در استقامت و حفظ ارزش ها و آرمان هایشان دادند، اکنون دوران بازگشت روزهای طلایی قبل از تحریم فرارسیده است.

' تجارت دو کشور با توجه به دستاوردهای خوبی که از سفر سه وزیر امورخارجه، صنعت، انرژی و گردشگری اسپانیا در سپتامبر 2015 و سفر محمد جواد ظریف در فروردین 1395 حاصل شد، تحرک خوبی در سال 2016 پیدا کرد.

' این موضوع با سفرهای دوجانبه مقامات و هیات های دو کشور ادامه یافت که از جمله آن می توان به سفر «خایمه گارسیا لگاز» قائم مقام وزارت اقتصاد اسپانیا به تهران، سفر بخش های مختلف تجاری اسپانیا از جمله هتل سازی، مقامات بانکی، مبلمان، راه آهن و.. به ایران و همچنین سفر هیات های اقتصادی ایرانی از جمله شرکت های دانش بنیان، نفت، گاز و پتروشیمی و.. به اسپانیا اشاره کرد'.

فدایی فرد اضافه کرد: 'روابط تجاری ایران و اسپانیا امروزه به مرحله ای وارد شده است که دو کشور می توانند به برنامه ریزی برای آینده دست بزنند. پیدا کردن مزیت های نسبی دو کشور از جمله مواردیست که مسئولان اقتصادی به دنبال آنها هستند و یکی از این مزیت ها صنعت توریسم و هتل سازی اسپانیاست که در طول نمایشگاههای گردشگری در اسپانیا و سایر کشورها قابل مشاهده است.

' اکنون طرف اسپانیایی با علاقه و اشتیاق آماده ارائه تجربیات خود به طرف ایرانی است و کشور ما نیز با توجه به مزایای طبیعی و تاریخی، مکانی مناسب برای جذب گردشگریست. این پیوند می تواند صنعت گردشگری ما را تقویت کرده یک موضوع مناسب و قابل توجه در روابط دوجانبه نیز باشد'.

به گفته سفیر جمهوری اسلامی در اسپانیا، 'یکی دیگر از بخش های مهمی که در سال 2016 از پویایی خوبی برخوردار شد ورود شرکت های تجاری و اقتصادی مناطق مختلف و ایالت های اسپانیا در روابط مستقل با جمهوری اسلامی ایران بود و در این راستا شرکت ها و اتاق های بازرگانی ایالت ها و مناطق مختلف مانند ایالت خودمختار بارسلونا، باسک، والنسیا و.. در برنامه های اقتصادی ایران مشارکت کرد.

'این موضوع که با سفرهای ما به استانهای مختلف و شرکت در مجامع اقتصادی و تجاری آنها ممکن شد، اکنون به مرحله خوبی رسیده و هم اکنون طرف های ایرانی و اسپانیایی در حال مذاکره و انجام قراردهای تجاریست'.

وی همچنین گفت: روابط فرهنگی دو کشور که برگرفته از فرهنگ غنی مردم بزرگ ایران و اسپانیاست، در سال 2016 نیز از بالندگی و شایستگی فراوانی برخوردار بود و برنامه های متنوع و مختلفی (از ایران) شامل سمینارها، همایش ها، نمایشگاهها، کنسرت های موسیقی، نقالی خوانی و جشنواره فیلم (در اسپانیا) اجرا شد.

سفیر ایران در اسپانیا گفت: برگزاری جشن نوروز 95، همایش مسیونرهای دوره صفویه، کنگره ایران شناسان اسپانیا، بزرگداشت سعدی و سمینار عمر خیام، گرامیداشت هنر قدسی، نمایشگاه جهانگردی و گردشگری تحت عنوان فیتور، نمایشگاه کالاهای حلال، هفته فیلم ایران، نمایش فیلم های متنوع و متعدد مانند شیار 141 و جشنواره موسیقی سنتی و محلی نیز از جمله بخشی از کارهای بزرگ فرهنگی در اسپانیا بود که با تلاش سفارت جمهوری اسلامی ایران و رایزنی فرهنگی کشورمان صورت گرفت.

فدایی فرد ادامه داد: توافقنامه های مختلفی هم با سازمان ها و نهادهای اسپانیا برای گسترش روابط فرهنگی به امضا رسید که می تواند تسهیل کننده اقدامات و برنامه های آینده باشد.

وی تاکید کرد: اسپانیا اکنون می خواهد و می تواند به عنوان یکی از کشورهای بزرگ اروپایی جایگاه خوبی در روابط با ایران داشته باشد. تاریخ پرتلالو روابط دو کشور مملو از دستاوردهای بزرگیست که اکنون با پشت سر گذاشتن روزهای سخت تحریم، می توانیم آن را برای آینده ای بهتر بسازیم.

کد خبر 598245

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha