خبرگزاری شبستان؛ در عصر تکنولوژی و فناوری و با گسترش سیستم های الکترونیکی و حذف کاغذ، سامانه های مجازی و الکترونیک روز به روز اهمیت بیشتری می یابند. مراکز بسیاری در سطح کشور در مقوله های مهارتی مشغول به فعالیت در عرصه الکترونیک و مجازی هستند. اما کمتر مرکزی است که به صورت جدی و در سطح کلان کشوری به ارائه محتوای فرهنگی، سیاسی و معرفتی در فضای مجازی اقدام کرده باشد. یکی از این مراکز مرکز آموزش مجازی دانشگاهیان(Ec.nahad.ir) وابسته به نهاد مقام معظم رهبری است. با توجه به اهمیت این موضوع مهندس مرتضی فاضلی، مدیرکل آموزش های فرهنگی نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها به تشریح سیاست های راهبردی و اجرایی مرکز آموزش مجازی نهاد پرداخته است که بخشی از این گفت و گو را با هم میخوانیم:
مرکز آموزش مجازی دانشگاهیان در چه سالی و با چه هدفی آغاز به کار کرد؟
مرکز آموزش های مجازی دانشگاهیان در نهاد مقام معظم رهبری از سال 93 با هدف توسعه آموزش های فرهنگی، دینی و معرفتی نهاد از فضای حضوری در سطح دانشگاه های کشور به فضای مجازی و استفاده از تکنولوژی ها و ابزارهای های روز آموزشی جهت ارتقای سطح معرفتی و فرهنگی و دینی مخاطبان تاسیس شد.
با توجه به اینکه امروزه بسیاری از حوزه های آموزشی و ارتباطی و تولید محتوا از فضای مکتوب به فضای وب منتقل شده و در فضای مجازی گردش اطلاعات و تولید و توزیع محتوا اتفاق می افتد علی رغم اینکه نهاد در سراسر دانشگاه های کشور فعالیت های متنوعی را هم برای دانشجویان، اساتید و کارکنان دانشگاه ها برنامه ریزی و اجرا می کند اما خلا یک مرکز مرتبط با فضای مجازی در نهاد رهبری احساس می شد.
بنابراین چون بیشتر مخاطبان ما بخشی از ساعات روزانه خود را در فضای مجازی به تبادل اطلاعات می پردازند، ارائه محتواهای خوب با محوریت مباحث فرهنگی سیاسی و معرفتی در فضای مجازی به عنوان یک اولویت برای مرکز آموزش مجازی تبدیل شد.
در حال حاضر چه تعداد کاربر در این مرکز مشغول به تحصیل هستند؟
در ماه های اولیه راه اندازی این مرکز، مخاطبان ما به صورت جهشی رشد کرد و از چند هزار نفر به چند ده هزار نفر و بعد بالای صد هزار نفر رسید و امروز با کمتر از دو سال سابقه فعالیت در این فضا بیش از 300 هزار نفر از دانشجویان و دانشگاهیان در سامانه آموزش های مجازی ثبت نام کرده اند. ضمن اینکه کاربران ما می توانند بدون ثبت نام و به صورت آزاد از برخی از منابع محتوایی ما و درس های که در سامانه قرار داده شده، استفاده کنند.
از روستاهای کوچک تا کلانشهرها در کلاس های ما حضور دارند
یکی از ویژگی های آموزش های مجازی این است که محدودیت خاصی ندارد و در هر زمان و مکان که مخاطب آمادگی داشته باشد می تواند از انواع آموزش های آن بهره مند شود، این در حالی است که آموزش های مجازی باعث تحول در فضای فرهنگی و دینی و ارائه محتواها و پیام های دینی و فرهنگی می شود.
یکی از تحولاتی که اتفاق افتاده بالا رفتن ضریب نفوذ آموزش مرکز است، به این صورت که مخاطبان ما امروز از شهرهای کوچک و روستاهای دور افتاده تا شهرهای بزرگ می توانند بدون محدودیت از بهترین اساتید و بهترین منابع و محتواها استفاده کنند. کاربران در هر ساعتی از شبانه روز می توانند به سایت ما مراجعه کنند، درس را بگذرانند و امتحان درس مربوط را داده و در صورتی که نمره 12 یا 14 کسب کنند گواهی به صورت آنلاین دریافت کنند.
یکی دیگر از تحولات آموزش های مرکز مجازی دانشگاهیان در دسترس بودن کلاس های آموزشی است، به این معنی که اگر در گذشته دانشجویان برای دریافت محتواهای درسی باید در کلاس های آموزشی، کارگاها و اردوها شرکت می کردند ولی امروزه از طریق فضای مجازی از سراسر کشور می توانند انواع آموزش های مرکز را دریافت کنند.
تحول دیگر برقراری عدالت آموزشی می باشد به این صورت که ما در گذشته برای اعزام اساتید برجسته، صاحب نظر و اشخاص دینی و فرهنگی با یک محدودیت مواجه بودیم، شخصیت هایی که چهره های برجسته بودند فرصت کافی برای رفتن به شهرهای کوچک نداشتند ولی در این مرکز با تبدیل درس ها و مباحث به آموزش های مجازی، مخاطبین از همه جای کشور می توانند از این برنامه ها بهره مند شوند.
اساتیدی چون دکتر رحیم پور ازغدی، دکتر خسرو پناه و غیره برای رفتن به شهرهای کوچک محدودیت داشتند اما امروز از طریق آموزش های مجازی همه مخاطبان به محتواهای درسی این اساتید دسترسی دارند.
یکی دیگر از ویژگی های آموزش های مجازی این است که غنی سازی بسیار خوبی در محتواها اتفاق افتاده به این صورت که در یک سخنرانی یک ساعته دو ساعته حرف ها و نکته های زیادی گفته می شود که الزاما همه مفید و موثر نیست در حالی که با پالایش محتوایی در مباحث مرکز، مخاطبان به مدت 25 یا 30 دقیقه به مباحثی که در دو ساعت گفته می شود به صورت خلاصه شده با درصد یادگیری بالاتر دسترسی پیدا کنند.
همچنین مرکز آموزش مجازی دانشگاهیان به صورت نامحدود در هر موضوع منابع مطالعاتی را در اختیار مخاطبان گذاشته است به طوری که در کنار هر درس ما بخشی داریم به نام منابع مطالعاتی بیشتر که در صورتی که مخاطبان ما علاقه مند باشند بیشتر مطالعه و تحقیق انجام دهند محتواهای بسیار متنوعی را در دسترسشان قرار می دهیم اعم از کتاب، مقاله، سخنرانی و محتواهایی که به نوعی مکمل آموزش هستند.
کاربران در سامانه آموزشی شما با چه موضوعاتی آشنا می شوند؟
مرکز آموزش مجازی باعث تحول در فضای فرهنگی و دینی معرفتی دانشجویان شده این است به طوری که در آموزش های ما هیچ محدودیتی وجود ندارد و طیف متنوعی از موضوعات مهارتی و معرفتی و فرهنگی در اختیار دانشجو قرار می گیرد.
فراگیری مهارت های تحصیلی مانند برنامه ریزی درسی، زندگی شاد و پویا در فضای خوابگاه، بحث های دینی و معرفتی مثل مباحث قرآنی، تفسیر، تدبر در قرآن، بحث مهدویت و سلوک اخلاقی و اخلاق اسلامی و بحث های سیاسی روز مانند شناخت جریان سلفی و تکفیری و ریشه های فکری داعش به صورت دوره ای و تک درس ارائه خواهد شد، این فعالیت ها باعث شده هر دانشجو با ورود به سایت ما متناسب با انواع نیاز خود آموزش دریافت کند.
اگر دانشجویی نیاز معرفتی و دینی، قرآنی، اخلاقی و مباحث معنوی و مهدویت دارد، می تواند وارد آموزشکده قرآن و معارف دینی ما شود و اگر در حوزه مسائل فرهنگی و سیاسی نیاز به فراگیری موضوعاتی مانند تحلیل روش های سلفی گری و تکفیری دارد، می تواند وارد آموزشکده فرهنگ و سیاست شود.
همچنین هر سال جشنواره فعالیت های فرهنگی قرآنی دانشجویان در سراسر کشور به صورت دانشگاهی و استانی برگزار می شود و به صورت کشوری با مدیریت یکی از دانشگاه ها انجام می شود که امسال دانشگاه فرهنگیان متولی برگزاری این جشنواره است.
در حوزه آموزش های مجازی درس های متنوعی را با محوریت قرآن و عترت برگزار کردیم که مهمترین درسی که خیلی هم استقبال شده تجوید و آوا شناسی قران است که تا کنون 9319 نفر در این درس ثبت نام کردند و بیش از چهار هزار نفر از این درس فارغ التحصیل شدند.
همچنین در درس تفسیر سوره حجرات و بحث های تفسیری از حجت الاسلام محسن قرائتی قریب به ده هزار نفر ثبت نام کردند و هفت هزار نفر فارغ التحصیل شدند و در بحث معاد شناسی شامل سلسله مباحث حجت الاسلام عالی تا کنون بیش از هفت هزار نفر ثبت نام کردند و 3400 نفر فارغ التحصیل شدند.
درس "حقیقت مظلوم" امسال برای اولین بار ارائه شده که به بررسی سیره حکومتی امام علی (ع) می پردازد، همچنین درس های سلوک اسلامی، آشنایی با معارف مهدوی، آداب زیارت، نگاهی نو به نهضت حسینی، نشانه بهشت و سبک زندگی فاطمی و غیره در حال ارائه است.
نحوه تعامل مرکز با استادان به چه صورتی است؟
استادان گروه های مختلف علوم انسانی می توانند برخی از آموزش های مقدماتی خود را با توجه به استفاده دانشجویان از فضای مجازی از طریق این مرکز در اختیار دانشجویان قرار دهند و مباحث تکمیلی خود را در کلاس های حضوری ارائه کنند. همکاران ما همه خروجی های مورد نیاز استادان را در اختیار این عزیزان قرار می دهند. یکی از دیگر از مزایای آموزش های مجازی این است که هر دانشجو می تواند یک آموزش را به صورت تک درس یا دوره در سایت ما بگذراند و در پایان دوره و بعد از آزمون گواهی نامه آموزشی معتبر به صورت آنلاین دریافت کند همچنین می تواند به عنوان کار کلاسی و پژوهشی ارائه داده و نمره کلاسی دریافت کنند. به طور مثال کسانی که درس تفسیر و تجوید و آوا شناسی مرکز ما را گذرانده باشند می توانند آن را در درس منابع دینی خود ارائه دهند همچنین برخی از اساتید توصیه می کنند که به جای پروژه یکی از درس های سامانه را بگذرانند و به عنوان کار کلاسی ارائه دهند که علاوه به دریافت گواهی یک نوع سابقه کار فرهنی محاسبه می شود. که استادان عزیز می توانند از این ظرفیت در راستای آموزش دانشجویان استفاده کنند.
آیا مرکز در فکر ارائه تجربیات خود به سایر مراکز و ادارات نیز هست؟
بله. مرکز آموزش مجازی دانشگاهیان آمادگی دارد زیر ساخت های فنی و محتوایی خود را در اختیار مراکز فرهنگی، ادارات، دانشگاه هایی قرار دهد که در صدد ارتقای علمی فرهنگی سیاسی و معرفتی کارکنان و اعضای خود می باشند.
به عنوان مثال ما بر اساس تفاهم نامه ای که میان مرکز و دانشگاه فرهنگیان بسته شده از دوسال گذشته دوره های آموزشی حیات طیبه در حوزه های دینی معرفتی فرهنگی سیاسی دانشجویان برگزار می شوند و هر سال 5 هزار نفر در این دوره آموزشی می بینند.
نظر شما