زهرا احتشام، پژوهشگر و کارشناس فناوری اطلاعات و ارتباطات در گفتگو با خبرنگار اجتماعی شبستان گفت: همه فعالیت های سیاسی، اجتماعی و فرهنگی افراد جامعه تحت تاثیر توسعه فناورهای اطلاعاتی و ارتباطی قرار گرفته است.
وی با اشاره به ویژگی ها و خصوصیات فضای مجازی خاطرنشان کرد: دیجیتالی بودن، حافظه مجازی، تعاملی بودن، فرامتن بودن، واقعیت مجازی و عدم تمرکز از جمله ویژگی های فضای مجازی است.
احتشام، آزادی انتشار اطلاعات را مهم ترین خصوصیت فضای مجازی عنوان کرد و افزود: حافظه مجازی اینترنت باعث شده است تا به حجم انبوهی از اطلاعات آن هم بدون محدودیت دسترسی داشته باشیم و این ویژگی باعث می شود تا فضای مجازی برای مخاطب جذابیت بیشتری داشته باشد.
این پژوهشگر با بیان اینکه توسعه فناوری ها و ابزارهای ارتباطی به تدریج در فرهنگ و هویت ملی تغییر ایجاد می کند، ادامه داد: ظهور فضای مجازی باعث شده تا افراد بیشتر در معرض فرهنگ ها، ایده ها و تفکرات مختلف قرار بگیرند و مرزهای فردی و اجتماعی افراد تا حد زیادی به هم نزدیک شوند.
احتشام با بیان اینکه فضای مجازی با ورود خود به درون خانه ها، فرهنگ خاص خود را نیز به همراه آورده است، اذعان داشت: ظهور فناوری های نوین ارتباطی در تعاملات و ارتباطات انسانی، دگرگونی بنیادی ایجاد کرده است.
کارشناس فناوری ارتباطات و اطلاعات خاطرنشان کرد: برقراری ارتباطات همزمان و بی شمار با افراد مختلف در مکان های مختلف در فضای مجازی، منشا ظهور فرهنگ های آنی و به دنبال آن ظهور هویت های خلق الساعه شده است.
وی ادامه داد: سرعت عمل، ناشناس ماندن، سیال بودن فضای مجازی شرایطی فراهم می کند که کاربران فضاهای متفاوت و جدیدی را تجربه کنند که این خود در سبک زندگی فردی و اجتماعی مخاطبان تاثیرگذار خواهد بود.
احتشام با بیان اینکه فضای مجازی و به تبع آن شبکه های اجتماعی، زمینه شکل گیری اجتماعات و هویت های جدید را فراهم کرده است، تاکید کرد: اجتماعات مجازی علاوه بر اینکه اجتماعات واقعی را به مخاطره می اندازند، به شدت هویت ملی را در معرض تهدید قرار می دهند.
این پژوهشگر با بیان اینکه کاربران در اجتماعات مجازی، هویت دیجیتال می یابند، اذعان داشت: هویت دیجیتال کاربران همواره ناپایدار، مدام در حال تغییر است و بسیار متزلزل می باشد.
احتشام با اشاره به تاثیرات فضای مجازی بر هویت گفت: در مناسبت های اجتماعی که کاربران در فضای مجازی برقرار می کنند، فرد بیش از پیش گوشه گیر، منزوی، کم تحرک می شود و به مرور زمان از زمینه عملی زنگی دور می شود.
وی با بیان اینکه شکل گیری اجتماعات در فضای مجازی بر مبنای شانیت های اجتماعی مختلف موجب می شود تا اجتماعات در جهان واقعی به تدریج کمرنگ و بی اهمیت می شود، تصریح کرد: براین اساس، منبع هویت بخشی افراد متکثر و متنوع می شود بنابراین هویت ملی و انسجام اجتماعی یک جامعه به تدریج تحت الشعاع قرار گرفته و تضعیف می شود.
نظر شما