به گزارش خبرنگار شبستان، نیاکان ما مجموعه ای است که به گوشههایی از فرهنگ و تمدن مردم ما پس از ورود اسلام به ایران پرداخته است، سال هایی که تمدن ایرانی دوباره جان گرفت و دوران طلایی اش آغاز شد. یکی از کتاب های این مجموعه که به سرگذشت وزیران ایرانی اشاره دارد، کتاب " قلم و تاج " است که توسط ابراهیم حسن بیگی با تصویرگری محمود حقانی به تازگی از سوی انتشارات کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان چاپ و روانه بازار کتاب شده است.
در این کتاب آمده است: در دوران ساسانیان، وزیر اعظم پس از شاه بالاترین مقام کشور بود، ساسانیان به وزیر اعظم " وزرگ فرمدار " می گفتند. گروهی از وزیران زیردست " وزرگ فرمدار " به کارهای کشور رسیدگی می کردند. به این وزیران " دبیر بد " و به نویسندگانی که برای آنها کار می کردند، " دبیر " می گفتند. در آن دوران دیگر هیچ وزیر یا وزیر اعظمی به هوشمندی بزرگمهر پیدا نشد چون در حکومت ساسانی درس خواندن برای مردم عادی ممنوع بود و فقط شاهزادگان فرزندان دبیران و روحانیون زرتشتی می توانستند خواندن و نوشتن بیاموزند. به همین علت بسیاری از کودکان باهوش که در خانواده های معمولی زندگی می کردند، نمی توانستند به نویسندگی، دبیری و وزارت برسند.
در قسمت دیگری از کتاب " قلم و تاج " آمده است: هرچه از حکومت مغول ها در ایران می گذشت، قدرت وزیران ایرانی هم بیشتر می شد. در دوران فرمانروایی ارغون، یکی از حکمرانان مغول، فردی به نام صدرالدین زنجانی مقام وزارت را در دست داشت. صدرالدین زنجانی نه تنها در بسیاری از تصمیم های حکومت دخالت داشت بلکه ده هزار سرباز مغول هم زیر فرمان او بودند. صدرالدین از فرماندهی این سپاه بزرگ بهترین بهره را برد. هنگامی که جنگی بین شاهزادگان مغول برای رسیدن به قدرت آغاز شد، صدرالدین با یکی از آنها به نام " غازان " گفتگو کرد. او حاضر بود ده هزار سرباز را در اختیار غازان قرار دهد، به شرطی که غازان مسلمان شود. غازان اسلام را پذیرفت و با یاری سربازان صدرالدین زنجانی به پیروزی رسید. اکنون کشور ایران بار دیگر دارای یک حکمران مسلمان بود، حکمرانی که بسیاری از مالیات های سنگین را از دوش مردم برداشت و شرع به آبادانی کشور کرد.
در بخش دیگری از کتاب آمده است: امیرکبیر به مصرف کالاهای ایرانی به جای جنس های خارجی بسیار اهمیت می داد. او لباس هایی را می پوشید که از پارچه های ایرانی دوخته شده بودند. هنگامی که متوجه شد شال هایی از هندوستان وارد ایران می شود که بسیاری هم گران هستند، دستور داد بافندگان کرمانی به تولیدشان مغول شد. این شال ها با شال امیری معروف شد. بیگانگان که نمی توانستند سرسختی و پایداری امیرکبیر را در برابر دخالت های آنها تحمل کنند، ناصرالدین شاه را به او بدگمان کردند و شاه نیز پس از مدتی دستور قتل او را صاد کرد. با قتل امیرکبیر دوران وزیران بزرگ ایرانی به پایان رسید.
گفتنی است، کتاب " تاج و قلم " نوشته ابراهیم حسنبیگی با تصویرگری محمد حقانی مشتمل بر 36 صفحه در شمارگان 5000 نسخه با قیمت 9500 تومان برای گروه سنی " د " از سوی انتشارات کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان چاپ و روانه بازار کتاب شده است.
نظر شما